Dinti murdari = cancer de ficat. Cercetătorii irlandezi au descoperit că igiena dentară precară crește riscul de cancer la ficat cu 75%.
Cercetătorii de la Queen’s University din Belfast (Irlanda) au studiat legăturile dintre problemele de sănătate orală și riscul de cancer gastro-intestinal, inclusiv cancerul ficatului, colonului, rectului și pancreasului. După ce au urmarit o cohortă de peste 469.000 de persoane în Marea Britanie, au descoperit că sănătatea orală slabă a fost asociată cu o creștere de 75% a riscului de carcinom hepatocelular, cea mai frecventă formă de cancer la ficat.
„Igiena orală slabă a fost asociată cu riscul apariției mai multor boli cardiace, cum ar fi accidentul vascular cerebral și diabetul”, a spus dr. Haydée Jordão, de la Centrul de Sănătate Publică din Belfast, autorul principal al studiu. „Am vrut să verificăm legătura cu cancerul gastro-intestinal”.
Dinti murdari = cancer de ficat
Mecanismele biologice prin care sănătatea orală precară poate fi mai asociată cu cancerul de ficat sunt descoperite. Prima explicație ar fi rolul potențial al microbiomului oral și intestinal în dezvoltarea bolii. „Ficatul ajută la uciderea bacteriilor din corpul uman”, a spus dr. Haydée WT Jordão. „Când ficatul este afectat de anumite boli, cum ar fi hepatita sau ciroza, această funcție scade, iar bacteriile supraviețuiesc mai mult și, prin urmare, pot provoca mai multe daune.” O bacterie în special, Fusobacterium nucleatum, care începe în cavitatea bucală, poate avea un rol în dezvoltarea cancerului.
O altă explicație este că persoanele cu probleme orale mănâncă alimente mai moi și potențial mai puțin nutritive, ceea ce influențează riscul de cancer la ficat.