Dinamica relațiilor romantice, în genele noastre. Variațiile într-o genă numită CD38, care este implicată în comportamentul de atașament la animale non-umane, pot fi asociate cu dinamica relației romantice umane în viața de zi cu zi, potrivit unui studiu publicat în Scientific Reports.
Jennifer Bartz, Gentina Sadikaj și colegii lor au examinat date despre 111 cupluri heterosexuale (222 de persoane) care au raportat comportamentul lor social – care includea zâmbetul și râsul cu ceilalți, făcând comentarii sarcastice, cerând celorlalți să facă ceva sau să renunțe la percepția lor despre partenerul lor, comportamentul și sentimentele lor în timpul interacțiunilor unii cu alții pe o perioadă de 20 de zile. Din 222 de persoane, 118 (65 de femei și 53 de bărbați) au furnizat, de asemenea, informații genetice.
Dinamica relațiilor romantice, în genele noastre
Autorii au descoperit că o variație a genei CD38 – CD38.rs3796863 – a fost asociată cu comportamentul comunal al individului, cum ar fi expresia de afecțiune, în interacțiunile zilnice cu partenerul lor romantic. CD38.rs3796863 are două variante (alele): A și C. Gena poate fi, prin urmare, prezentă ca trei combinații sau genotipuri: AA, CC și AC, potrivit medicalxpress.com. Autorii au descoperit că indivizii cu genotipul CC au raportat un comportament comunitar mai ridicat decât indivizii cu genotipuri AA sau AC. Cei cu genotipul CC aveau, de asemenea, mai multe șanse să-și vadă partenerul cum se comportă în comun și au avut mai puține sentimente negative, cum ar fi îngrijorarea, frustrarea sau mânia, decât genotipurile AA sau AC. Cei cu genotipul CC au raportat, de asemenea, niveluri mai ridicate de ajustare a relației, inclusiv percepțiile privind calitatea și sprijinul relației.
Autorii au observat, de asemenea, un model în cupluri: comportamentul propriu al participanților, percepția lor asupra comportamentului partenerului și experiența lor asupra sentimentelor negative și ajustarea relației erau în egală măsură legate de genotipul partenerului lor, precum și de propriul genotip. Rezultatele sugerează că variațiile CD38 pot juca un rol cheie în comportamentele și percepțiile care susțin atasamentul.