Prima pagină » Actualitate » Din toamnă, elevii îmbrăcați nepotrivit vor fi dați afară de la ore. Iată noile regulamente pentru anul școlar 2024-2025
Din toamnă, elevii îmbrăcați nepotrivit vor fi dați afară de la ore. Iată noile regulamente pentru anul școlar 2024-2025

Din toamnă, elevii îmbrăcați nepotrivit vor fi dați afară de la ore. Iată noile regulamente pentru anul școlar 2024-2025

29 aug. 2024, 07:30,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Din toamnă, elevii îmbrăcați nepotrivit vor fi dați afară de la ore. Fustele scurte, pantalonii scurți sau decolteurile adânci vor fi interzise în sălile de clasă. Iată noile regulamente pentru anul școlar 2024-2025.

Din toamnă, elevii îmbrăcați nepotrivit vor fi dați afară de la ore

O nouă lege va intra în vigoare din septembrie și va fi valabilă pentru toți elevii din România. Regulamentul a fost impus după ce ani la rând tot mai mulți elevi au venit la școală cu pantaloni rupți, bluze decoltate cu vedere la buric, gene și unghii false foarte lungi, piercing-uri și tatuaje.

Mai mult, un proiect de lege aflat în dezbatere vizează ca școlile să poată impune uniforma școlară cu condiția ca aceasta să le fie oferită gratuit elevilor. Rămâne de văzut dacă acest proiect va deveni lege. Cert este că din această toamnă, elevii îmbrăcați nepotrivit pentru mediul școlar pot fi dați afară de la ore.

O altă măsură ce va intra în vigoare în anul școlar 2024-2025 este introducerea sălii de detenție în școlile din România. Fiecare școală își va organiza spațiul și procedura de supraveghere a elevilor problematici. Este vorba despre introducerea sălii de detenție pentru elevii care deranjează profesorii, colegii și împiedică buna desfășurare a orelor de curs la școală.

„În cazul elevilor care în timpul orelor manifestă comportamente care afectează desfășurarea acestora, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, într-un alt spațiu. În acest caz sunt obligatorii: supravegherea elevului de către un alt cadru didactic sau didactic auxiliar și informarea părintelui. Important: Cadrul didactic poate lua această decizie doar pentru propria oră de curs. Pentru respectiva oră elevului nu i se consemnează absență. Fiecare școală va include în regulamentul propriu modalitatea exactă de aplicare a acestei prevederi, în funcție de resursele existente.”, au transmis reprezentanții Ministerului Educației.

Reguli stricte pentru elevi în noul an școlar

Pe lângă codul vestimentar al elevilor ce trebuie respectat din toamnă, se vor aplica și sacțiuni elevilor care deranjează profesorii și colegii în timpul orelor. Pe lângă sala de detenție, se va impune și anularea bursei școlare dacă un elev are abateri disciplinare. Legea urmeză să intre în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Potrivit Ministerului Educației, sancțiunile actualizate (conform Legii 198/2023) în Statutul elevului sunt următoarele:

  • observație individuală/mustrare scrisă;
  • retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor de care beneficiază elevul;
  • mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ;
  • suspendarea elevului pe o durată limitată de timp, conform legii;
  • preavizul de exmatriculare;
  • exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor în aceeași unitate de învățământ, conform legii;
  • exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor în altă unitate de învățământ, conform legii;
  • exmatricularea fără drept de reînscriere pentru elevii din învățământul postliceal.
  • la fiecare 20 de absențe nemotivate pe an școlar din totalul orelor de studiu sau la 20% absențe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu/modul de specialitate, va fi scăzută media anuală la purtare cu câte un punct.
Comentarii
  • Mai bine mai târziu decât niciodată.

  • Cum să fie oferite gratuit uniforme școlare ? Nici în vremea lui Ceașcă nu erau gratuite ! Să se procedeze ca în Africa, așa cum a făcut Bokasa, a impus uniforme scolare obligatorii și singurele fabrici care aveau voie să facă uniforme erau ale lui !
    În primul rând o astfel de lege este neconstituțională, restrânge libertatea de exprimare, libertatea de a-ți alege hainele, mai avem un pic și impunem cearșafuri în cap la femei

    • UNIFORMA = RESPECT

      Vorbesti tampenii.

      Libertatea ta nu e mai importanta decat disciplina in scoli.

      Profesorii nu sunt obligati sa stea sa evalueze hainele fiecarui plod in parte si sa determine daca sunt conforme sau nu. Uniformele scolare scutesc pe profesori de aceste probleme inutile.

      Din moment ce scolile sunt institutii, la fel cum sunt sectiile de politie si judecatoriile, e perfect normal sa impui uniforme elevilor asa cum le impui uniforme politistilor si juristilor. Daca faci parte dintr-o institutie, e firesc sa porti uniforma acelei institutii.

      Si nu-mi spune ca nu-ti permiti sa-i cumperi plodului o uniforma. Daca ai bani sa-i cumperi smartphone, ai bani sa-i iei si o uniforma.

  • Profesorii vor fi acum si arbitri ai modei. „Bravo, ai stil” se va desfasura zilnic in scolile romanesti.

    • Singura solutie e sa impui o uniforma valabila pentru toti si gata.

      Nu e firesc sa stai sa evaluezi hainele fiecarui mucos ca sa vezi daca sunt acceptabile sau nu.

      Ca de obicei, handicapatii de la conducere NU FAC CE TREBUIE. Am sa votez pentru Diana Sosoaca tocmai pentru ca pur si simplu nu se mai poate cu idiotii pe care-i avem acum.

  • Foarte bine. Si fara telefoane mobile. Democratia nu este pentru toti.

  • Foarte bine. De la Revolutie asteptam asa o regula. Felicitari!

  • Niste măsuri de bun simt, care vin foarte târziu.
    Mai bine , decât niciodată!

  • Bine ati revenit in conunism. Se imbraca poponarii cu ce blugi stramti au si sigur nu vine nimeni in fusta. Daca la ora se face doar prezenta, dati afara.

  • Sorin student

    Elevii să nu confunde Școala cu bulevardul. Să învețe carte nu să chiulească și să vină dezmățați îmbrăcați și când vor ei să fie prezenți la școală, și nu e moda pe podium la școală. Cu excepție pentru cei care învață, sunt serioși, cuminți, îmbrăcați decent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`