Prima pagină » Actualitate » Din toamnă, elevii îmbrăcați nepotrivit vor fi dați afară de la ore. Iată noile regulamente pentru anul școlar 2024-2025
Din toamnă, elevii îmbrăcați nepotrivit vor fi dați afară de la ore. Iată noile regulamente pentru anul școlar 2024-2025

Din toamnă, elevii îmbrăcați nepotrivit vor fi dați afară de la ore. Iată noile regulamente pentru anul școlar 2024-2025

29 aug. 2024, 07:30, 1 ,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Din toamnă, elevii îmbrăcați nepotrivit vor fi dați afară de la ore. Fustele scurte, pantalonii scurți sau decolteurile adânci vor fi interzise în sălile de clasă. Iată noile regulamente pentru anul școlar 2024-2025.

Din toamnă, elevii îmbrăcați nepotrivit vor fi dați afară de la ore

O nouă lege va intra în vigoare din septembrie și va fi valabilă pentru toți elevii din România. Regulamentul a fost impus după ce ani la rând tot mai mulți elevi au venit la școală cu pantaloni rupți, bluze decoltate cu vedere la buric, gene și unghii false foarte lungi, piercing-uri și tatuaje.

Mai mult, un proiect de lege aflat în dezbatere vizează ca școlile să poată impune uniforma școlară cu condiția ca aceasta să le fie oferită gratuit elevilor. Rămâne de văzut dacă acest proiect va deveni lege. Cert este că din această toamnă, elevii îmbrăcați nepotrivit pentru mediul școlar pot fi dați afară de la ore.

O altă măsură ce va intra în vigoare în anul școlar 2024-2025 este introducerea sălii de detenție în școlile din România. Fiecare școală își va organiza spațiul și procedura de supraveghere a elevilor problematici. Este vorba despre introducerea sălii de detenție pentru elevii care deranjează profesorii, colegii și împiedică buna desfășurare a orelor de curs la școală.

„În cazul elevilor care în timpul orelor manifestă comportamente care afectează desfășurarea acestora, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, într-un alt spațiu. În acest caz sunt obligatorii: supravegherea elevului de către un alt cadru didactic sau didactic auxiliar și informarea părintelui. Important: Cadrul didactic poate lua această decizie doar pentru propria oră de curs. Pentru respectiva oră elevului nu i se consemnează absență. Fiecare școală va include în regulamentul propriu modalitatea exactă de aplicare a acestei prevederi, în funcție de resursele existente.”, au transmis reprezentanții Ministerului Educației.

Reguli stricte pentru elevi în noul an școlar

Pe lângă codul vestimentar al elevilor ce trebuie respectat din toamnă, se vor aplica și sacțiuni elevilor care deranjează profesorii și colegii în timpul orelor. Pe lângă sala de detenție, se va impune și anularea bursei școlare dacă un elev are abateri disciplinare. Legea urmeză să intre în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Potrivit Ministerului Educației, sancțiunile actualizate (conform Legii 198/2023) în Statutul elevului sunt următoarele:

  • observație individuală/mustrare scrisă;
  • retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor de care beneficiază elevul;
  • mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ;
  • suspendarea elevului pe o durată limitată de timp, conform legii;
  • preavizul de exmatriculare;
  • exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor în aceeași unitate de învățământ, conform legii;
  • exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor în altă unitate de învățământ, conform legii;
  • exmatricularea fără drept de reînscriere pentru elevii din învățământul postliceal.
  • la fiecare 20 de absențe nemotivate pe an școlar din totalul orelor de studiu sau la 20% absențe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu/modul de specialitate, va fi scăzută media anuală la purtare cu câte un punct.
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *