Prima pagină » Eveniment-Social » Din toamna acestui an, profesorii vor fi obligați să îi informeze pe elevi înainte de a trece notele în catalog
Din toamna acestui an, profesorii vor fi obligați să îi informeze pe elevi înainte de a trece notele în catalog

Din toamna acestui an, profesorii vor fi obligați să îi informeze pe elevi înainte de a trece notele în catalog

17 aug. 2024, 02:00,
Ștefana Șovea în Eveniment-Social

Începând cu anul școlar 2024-2025, profesorii vor fi obligați să îi informeze pe elevi înainte de a trece notele în catalog. Regulile, privind notarea sunt prevăzute în Regulamentul-cadru de organizare şi funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, dar și în Statutul elevului – documente ce vor intra în vigoare de la 1 septembrie 2024.

Din toamna acestui an, profesorii vor fi obligați să îi informeze pe elevi înainte de a trece notele în catalog

În Statutul Elevului este menționat dreptul elevului „de a fi informat privind notele acordate înaintea consemnării acestora”. Conform acestuia, în vederea exercitării dreptului de a contesta rezultatele evaluării lucrărilor scrise, elevul sau, după caz, părintele/reprezentantul legal al elevului poate acționa astfel: elevul sau, după caz, părintele/reprezentantul legal solicită, verbal, cadrului didactic să justifice rezultatul evaluării în prezența elevului și a părintelui/reprezentantului legal în termen de maximum cinci zile lucrătoare de la comunicare.

În situația în care argumentele prezentate de cadrul didactic nu sunt considerate satisfăcătoare, elevul sau părintele/reprezentantul legal poate solicita, în scris, în termen de cinci zile lucrătoare, conducerii unității de învățământ reevaluarea lucrării scrise. Nu se poate solicita reevaluarea probelor orale sau practice.

Pentru soluționarea cererii de reevaluare, directorul desemnează alte două cadre didactice de specialitate din unitatea de învățământ preuniversitar care nu predau la clasa respectivă și care reevaluează lucrarea scrisă. Media notelor, acordate separat de cadrele didactice, este nota rezultată în urma reevaluării. În cazul învățământului primar, calificativul este stabilit, prin consens, de către cele două cadre didactice. În cazul în care diferența dintre nota inițială/calificativul inițial acordată/acordat de cadrul didactic de la clasă și nota/calificativul acordat, în urma reevaluării, este mai mică/mic de un punct, contestația este respinsă și nota acordată inițial rămâne neschimbată.

Calificativul rămâne definitiv

În cazul în care diferența dintre nota inițială/calificativul inițial și nota acordată în urma reevaluării este de cel puțin un punct, contestația este acceptată. În cazul acceptării contestației, directorul anulează nota/calificativul obținut în urma evaluării inițiale. Directorul trece nota/calificativul acordat în urma contestației, autentifică schimbarea prin semnătură și aplică ștampila unității de învățământ.

Calificativul sau nota obținută în urma contestației rămâne definitiv/definitivă. În situația în care în unitatea de învățământ preuniversitar nu există alți învățători/institutori/profesori pentru învățământul primar sau profesori de specialitate care să nu predea la clasa respectivă, conducerea unității de învățământ solicită inspectoratului școlar desemnarea unor cadre didactice din învățământul primar sau profesori de specialitate din alte unități de învățământ.

Comentarii
  • „Sluga dumneavoastră umilă, profesor de istorie, cu plecăciune adâncă vă anunț de notare”

  • prea putin! proful trebuie sa ceara elevului permisiunea de a trece nota in catalog! daca nu i se permite, nu o trece.

  • Am avut un profesor in anii ’80 care facea asta.
    -,,elev , tu stii ceva ceva chimie! pentru asta ai o nota de incurajare! 4, treci in banca”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`