Prima pagină » National » Din toamnă, acești elevi riscă să rămână fără bursă. Iată care este motivul
Din toamnă, acești elevi riscă să rămână fără bursă. Iată care este motivul

Din toamnă, acești elevi riscă să rămână fără bursă. Iată care este motivul

08 aug. 2024, 09:20,
Mirela Gabriela Todosi în National

Din toamnă, acești elevi riscă să rămână fără bursă. Este vorba de o nouă sancțiune pentru elevii care au abateri școlare. Noua lege inclusă în Statutul Elevului a fost trimisă spre publicare în Monitorul Oficial. În mai multe situații, elevii vor fi sancționați cu retragerea temporară sau pe toată durata anului școlar a bursei. Iată care este motivul.

Din toamnă, acești elevi riscă să rămână fără bursă

Din anul școlar 2024-2025, elevii vor fi sancționați cu retragerea bursei școlare dacă au abateri disciplinare. Legea urmeză să intre în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Potrivit Ministerului Educației, sancțiunile actualizate (conform Legii 198/2023) în Statutul elevului sunt următoarele:

  • „observație individuală/mustrare scrisă;
  • retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor de care beneficiază elevul;
  • mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ;
  • suspendarea elevului pe o durată limitată de timp, conform legii;
  • preavizul de exmatriculare;
  • exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor în aceeași unitate de învățământ, conform legii;
  • exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor în altă unitate de învățământ, conform legii;
  • exmatricularea fără drept de reînscriere pentru elevii din învățământul postliceal.
  • la fiecare 20 de absențe nemotivate pe an școlar din totalul orelor de studiu sau la 20% absențe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu/modul de specialitate, va fi scăzută media anuală la purtare cu câte un punct (…)”

În anul scolar 2023-2024, Ministerul Educației a acordat șase tipuri de burse pentru elevi, și anume bursa de excelență olimpică I  – între 750 si 3000 de lei, bursa de excelență olimpică II – 700 de lei, bursa de merit – 450 de lei, bursa socială – 300 de lei, bursa pentru mame minore – 700 de lei și bursa tehnologică – 300 de lei. Bursele se plătesc lunar, de către unitățile de învățământ, la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă. Dacă data de 15 cade într-o zi de sărbătoare legală sau zi liberă, plata burselor se efectuează în ziua lucrătoare anterioară acesteia.

Ministerul Educației va acorda și în anul școlar 2024-2025 burse de excelență olimpică I, burse de excelență olimpică II, burse de merit, burse sociale, burse pentru mame minore și burse tehnologice.

Reguli stricte pentru elevi

O altă schimbare în anul școlar 2024-2025 este introducerea sălii de detenție pentru elevii problematici. Prevederea sălii de detenție, în care elevii care deranjează orele să fie relocați și să desfășoare activități complementare, a fost păstrată din forma de proiect a Statutului Elevului, din luna iunie. Rămâne de văzut dacă legea privind sălile de detenție în școală va intra în vigoare din septembrie 2024.

„În cazul elevilor care în timpul orelor manifestă comportamente care afectează desfășurarea acestora, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, într-un alt spațiu.

În acest caz sunt obligatorii: supravegherea elevului de către un alt cadru didactic sau didactic auxiliar și informarea părintelui.

Important: Cadrul didactic poate lua această decizie doar pentru propria oră de curs. Pentru respectiva oră elevului nu i se consemnează absență.

Fiecare școală va include în regulamentul propriu modalitatea exactă de aplicare a acestei prevederi, în funcție de resursele existente.”, au transmis reprezentanții Ministerului Educației.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
08 august 2024
08 august 2024