Prima pagină » Local » Din repetent a ajuns să ia Bacalaureatul cu o notă surprinzător de mare! În ciuda sărăciei din familie, Marcel Mustafa a tras cu dinții să meargă la școală: „Primul ghiozdan a fost o sacoșă de rafie” – FOTO

Din repetent a ajuns să ia Bacalaureatul cu o notă surprinzător de mare! În ciuda sărăciei din familie, Marcel Mustafa a tras cu dinții să meargă la școală: „Primul ghiozdan a fost o sacoșă de rafie” – FOTO

27 iul. 2023, 02:00, 11 ,
Codruța ȘOROAGĂ în Local

Marcel Mustafa, în vârstă de 22 de ani, din satul Zăvoia, judeţul Brăila, şi-a văzut visul îndeplinit anul acesta. Tânărul provine dintr-o familie numeroasă, cu șase copii, toți câștigându-și existența din munca zilnică. Lipsa banilor nu l-a împiedicat însă pe Marcel să aibă rezultate bune la învățătură și să obțină nota 9,01 la examenul de Bacalaureat. Băiatul a demonstrat că, atunci când îți dorești ceva cu adevărat, nimic nu-ți poate sta în cale

Din cauza lipsurilor financiare, Marcel a lucrat pe toată durata studiilor liceale, dorindu-și să-și ajute familia. Ziua lucra, iar seara învăța până târziu, în noapte, încercând să descifreze singur rezolvările problemelor de matematică.

Operele literare erau cele care îl relaxau și îl ajutau să viseze la o viață mai bună. Nu se ducea niciodată la culcare fără să-și citească obiectivele personale pe care și le-a propus ca motivație. În fiecare seară îngenunchea în fața icoanei, se ruga și mulțumea lui Dumnezeu.

Marcel Mustafa

Marcel s-a înscris la cursurile de zi ale Facultății de Management din cadrul USAMV București

Este singurul din familia sa care a mers la școală

Marcel Mustafa

Din cauza lipsurilor financiare, Marcel a lucrat pe toată durata studiilor liceale, dorindu-și astfel să-și ajute familia

Marcel Mustafa a susținut, luna trecută, examenul de Bacalaureat, obținând media 9,01 prin propriile forțe, fără nicio oră de meditație, ci doar prin studiu individual. Recent, s-a înscris la cursurile de zi ale Facultății de Management din cadrul USAMV București, își dorește să urmeze o carieră în acest domeniu și are în plan să-și caute un job pe perioada facultății, cu program flexibil, pentru că nu vrea să neglijeze studiul.

„Numele meu este Marcel Mustafa, am 22 de ani şi tocmai am absolvit Liceul Tehnologic «Panait Istrati» din Brăila. Provin dintr-o familie numeroasă, cu 6 copii. Niciunul din membrii familiei nu au studii și niciun loc de muncă permanent, lucrează cu ziua, prin sat și astfel își câștigă existența”, a mărturisit Marcel Mustafa.

Marcel a povestit şi de ce a susţinut examenul maturităţii la vârsta de 22 de ani. Când avea deja 7 ani, l-a vizitat o învățătoare care încerca să-i convingă pe localnicii din sat să-și dea copiii la școală. Deși părinții săi au ezitat, Marcel și-a dorit din tot sufletul. Astfel, a fost înscris în clasa I, dar din cauza lipsurilor financiare, după doar două luni, părinții l-au retras de la școală. Au reușit însă să-l reînscrie anul următor din nou în clasa I.

„Dacă pentru alți copii era importantă marca ghiozdanului, pentru mine primul ghiozdan a fost o sacoșă de rafie. Am mers ceva timp cu ea la școală până când au reușit părinții să-mi cumpere primul ghiozdan, făcându-mă cel mai fericit copil din lume”, a declarat tânărul.

diploma de bac Marcel Mustafa

Marcel are în plan ca pe perioada facultății să-și caute un job cu program flexibil, pentru că nu vrea să neglijeze studiul

Marcel Mustafa a luat examenul de Bacalaureat cu nota 9,01

diploma de bac Marcel Mustafa

Lipsa banilor nu l-a împiedicat însă pe Marcel să aibă rezultate bune la învățătură și să obțină la Examenul de Bacalaureat nota 9,01

Deoarece trebuia constant să-și ajute familia la muncile câmpului, Marcel a cumulat foarte multe absențe și a rămas repetent în clasa I. Dar cum în tot răul există și o parte bună, când a început din nou clasa I, Marcel a intrat în grupa unei învățătoare care i-a devenit ca o a doua mamă.

„Săndica Ionica-Dan, învățătoarea mea, a fost îngerul meu păzitor în școala primară. Dânsa m-a învățat să scriu și, nu în ultimul rând, mi-a cumpărat rechizite din banii ei. Această persoană minunată mi-a călăuzit primii pași, mi-a oferit consiliere psihologică și mi-a fost mentor în cei 4 ani. Când, acasă, părinții mei se certau din cauza neajunsurilor, pentru mine era îngrozitor. Singurul loc de refugiu în acele momente grele era școala”, a povestit Marcel.

Marcel Mustafa a reușit an de an să aibă rezultate tot mai bune la școală, să își surprindă profesorii și părinții. Dacă în clasa I a repetat anul, și-a luat revanșa în următorii ani, ajungând primul din grupă. Pe durata anilor de studii, tânărul a primit bursă socială, banii folosindu-i pentru cumpărarea rechizitelor și a hainelor pentru școală.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`