Prima pagină » Informații utile » Din nou sau dinou, care este varianta corectă? Iată ce nu știai despre limba română

Din nou sau dinou, care este varianta corectă? Iată ce nu știai despre limba română

10 mart. 2025, 09:32,
Redacția BZI în Informații utile

Mulți dintre noi ne întrebăm adesea dacă este corect să scriem„din nou” sau „dinou”. Această dilemă apare adesea în scrierea cotidiană, având un impact direct asupra modului în care suntem pricepuți de ceilalți. Deși varianta incorectă apare frecvent în scris, doar o formă este acceptată în normele gramaticale oficiale.

În limba română, „din nou” este expresia corectă pentru a exprima repetarea unei acțiuni sau reluarea unei situații. Cu toate acestea, din cauza pronunției rapide, unii vorbitori scriu greșit „dinou”, contopind cuvintele. Pentru a evita această eroare frecventă, este important să cunoaștem regulile gramaticale și să fim atenți la ortografie.

Din nou sau dinou, care este varianta corectă

Pentru a elimina această confuzie, este important să înțelegem care este forma corectă și de ce. Informântu-te corect, poți preveni erorile și îți poți îmbunătăți abilitățile de comunicare în limba română. Forma corectă este „din nou”, scris separat. Acest lucru este confirmat de principalele resurse ale limbii române, după cum este Dicționarul explicativ al limbii române.

Iar dacă te întrebi de ce este corect forma „din nou”, trebuie să știi că această formă este o expresie adverbială compusă, iar în limba română, acestea sunt scrise separat. A scrie „dinou” este o greșeală comună.

Deși oamenii pot înțelege mesajul, din perspectiva gramaticii limbii române, această formă este greșită. Este incorectă pentru „dinou” sugerează o îmbinare care nu respectă regulile gramaticale stabilite. Nu există o bază lexicală sau gramaticală care să susțină această scriere într-o singură parte.

A folosi forma corectă „din nou” în loc de „dinou” este mai mult decât o chestiune de alegere, este o reflectare a respectării regulilor limbii române și, implicit, o dovadă de profesionalism și atenție în comunicare. Prin îmbunătățirea modului în care scriem și vorbim, îi ajutăm pe cei din jur să ne înțeleagă mai bine și contribuim la păstrarea corectitudinii limbii române.

Ce nu știai despre limba română

Limba română cunoaște patru dialecte și anume daco-român, aromân, meglenoromân și istroromân. Dialectul daco-român este vorbit în România și Republica Moldova. Dialectul aromân este un grai vorbit de minoritățile românilor din sudul Peninsulei Balcanice (Grecia, Macedonia, sudul Albaniei, Bulgaria). Cel Meglenoromân este vorbit în sudul Bulgariei și nordul Greciei. Iar dialectul istro-român cunoaște vorbitori în Peninsula Istria din Croația.

Pe lângă România și Republica Moldova, limba română are statut de limbă oficială în Regiunea autonomă Voivodina, din nordul Serbiei, și în Nodul Macedoniei. În nordul Macedoniei, aceasta e oficială în dialectul aromân. Iar conform recensământului din anul 2011, în regiunea Voivodina locuiesc peste 20.000 de români.

Limba română este unica limbă latină care a reușit să supraviețuiască în zona balcanică. Regiunea balcanică a fost influențată de limbile slave. Astfel, limba română devine unica limbă latină în care unele reguli de gramatică funcționează ca în limbile slave.

Limba română este una din cele 5 limbi în care se țin slujbele pe Muntele Athos. Pe Muntele Sfânt se aude graiul românesc. E o dovadă a faptului că limba cinstește tradițiile ortodoxe și este o limbă importantă pentru ortodoxie. Motiv pentru care e important să știi care e forma corectă dintre „din nou” sau „dinou” și alte reguli ale gramaticii limbii române.

Bugetul.ro
Cel mai analfabet județ din România. Un vlogger din țara noastră a întocmit un clasament al județelor unde gradul de analfabetism este foarte ridicat
redactia.ro
George Simion a plecat din țară în ziua în care Nicușor Dan a fost validat președintele României. Simion a fost surprins într-un loc neobișnuit la discuții
Bugetul.ro
Panică la Raiffeisen Bank, BT, ING, CEC Bank sau BCR după decizia celei mai noi bănci românești. Suma tentantă oferită pentru orice tranzacție
a1.ro
Jennifer Lopez, accident vestimentar la un concert caritabil. Decolteul prea adânc a lăsat la vedere tot ce ascundea sub rochie
Playtech.ro
Bancnota românească pe care o cumpără colecționarii cu 2500 de lei. Nu este rară, mulți încă o au acasă
observatornews.ro
Ilie Bolojan şi-ar putea aduce city managerul în Guvern. Numele de miniştri vehiculate: Birchall, Cioloş sau Drulă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Nativii care trec printr-o perioadă de vis. Câștiguri pe toate planurile
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
A erupt și spune tot ce știe despre George Simion. Dezvăluiri teribile despre banii publici și planul pe care îl avea cu Georgescu
Playtech.ro
Românii care își distrug buletinele și pașapoartele pe TikTok riscă amendă. Ce spune legea despre acest trend periculos
Dailybusiness.ro
Boloș: Decât să așteptăm minuni pentru PNRR, mai bine implementăm proiecte
RomaniaTV
BOMBĂ în showbiz! Despărțire în familia Danei Nălbaru și a lui Dragoș Bucur! Ea deja a plecat de acasă!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Becali îl DISTRUGE pe Simion: ''A luat-o razna și ia substanțe. Primește ordine din Austria. E un om terminat. La revedere, pentru mine nu mai există''
redactia.ro
Cum l-a numit Mihai Gâdea pe George Simion după ce președintele AUR a jignit femeile din România
ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`