Prima pagină » Local » Din minunile Sfintei Parascheva, cu părintele Calistrat Chifan. Ce s-a întâmplat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial la Iași? – VIDEO

Din minunile Sfintei Parascheva, cu părintele Calistrat Chifan. Ce s-a întâmplat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial la Iași? – VIDEO

14 oct. 2022, 13:02, 2 ,
în Local

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași a discutat, în emisiunea BZI LIVE, despre minunile făcute de Sfânta Cuvioasă Parascheva. Iată ce s-a întâmplat în timpul celui de-Al doilea Război Mondial și cum a scăpat orașul Iași de bombardamente.

Sfânta Parascheva este pomenită în data de 14 octombrie, zi în care s-a stins din viață în secolul al XI-lea. Minunile săvârșite de Cuvioasa au făcut ca, an de an, numărul pelerinilor care străbat drumul spre Iași să fie din ce în ce mai mare. Astfel, încă din ajun, mii de pelerini, din toate județele țării, se îndreaptă spre Catedrala Mitropolitană din Iași, unde se află moaștele Cuvioasei Parascheva.

Află, în continuare, care sunt minunile ce s-au întipărit în mintea credincioșilor, relatate de părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași.

Din minunile Sfintei Parascheva, cu părintele Calistrat Chifan: „O formă de fată cu mâinile întinse, care stătea deasupra orașului Iași și bombardamentele nu loveau”

Multe minuni a făcut Sfânta Parascheva, dar una a rămas întipărită în memoria tuturor credincioșilor. În vremea celui de-Al Doilea Război Mondial, când bombardamentele invadau orașul Iași, a fost văzută pe cer o fată cu mâinile întinse, care stătea deasupra orașului și care îl proteja.

„În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial se vedea deasupra orașului Iași, ca din stele, ca din nori, o formă de fată cu mâinile întinse, care stătea deasupra orașului Iași și bombardamentele nu loveau Iașiul.

Și ce mai este interesant, știți că obuzele astea, când sunt date din avioane, sunt cu scopul de a distruge o fabrică, un spital, o școală, nu știi ce lovește. Un obuz din ăsta, un proiectil, care a picat, s-a înfipt în pământ, lângă Catedrală, cu moțul în jos, exact cum ar fi un știulete de porumb cu nasul în pământ și nu a explodat, la câțiva metri de peretele Catedralei. S-a speriat toată lumea, au venit geniștii și l-au luat cu grijă. S-a sesizat lucrul respectiv, l-au dus cu foarte mare grijă pe o pătură sau pe ceva, l-au pus și l-au transportat să nu miște, iar locul unde l-a detonat a făcut o groapă că puteau încăpea 4, 5, 6 camioane, atât de mare era.

Dacă exploda lângă Catedrală, vă dați seama că jumate din perete era spart? Dar unde era obuzul? În partea unde e racla Cuvioasei Parascheva, pe partea cu sicriul sfintei. Deci, care are de comentat să-și dea cu părerea, care are de înțeles, să înțeleagă taina credinței.”, a povestit părintele Calistrat Chifan pentru BZI LIVE.

Părintele Calistrat Chifan: „Sfânta acolo a dorit să se facă rugăciune de ploaie, în mijlocul satelor, în mijlocul ogoarelor”

În anul 1947, când seceta a pus stăpânire pe zona Moldovei și când oamenii, animalele și recoltele aveau de suferit, Sfânta Parascheva a făcut o minune și „s-au adunat nori groși de ploaie”. Potrivit relatării părintelui Calistrat, „când a început să toarne cu găleata, atât de mult a plouat, că s-au umplut șanțurile cu apă și mergea apa, ca și cum ar merge pe râuri.”

„Ce mai e interesant e că în anul 1947, când a fost seceta cea mare, asta este un lucru extraordinar, deci fără cuvinte, se hotărăște patriarhul Iustinian Marina și conduce delegația de purtare a moaștelor prin Moldova, prin locurile secetoase. Sfânta icoană a Mănăstirii Neamț, făcătoare de minuni, din biserica lui Ștefan cel Mare, o ia pe partea Sucevei, prin satele pârjolite de secetă, străbat județul Botoșani, care era ars foametei, nenorocirii, murea lumea pe capete de foame și moaștele Cuvioasei Parascheva pleacă din Catedrala Mitropolitană, prin toate satele acestea ale văii Iașului și o ia încolo, spre Botoșani. Și, când ajung la hotarul dintre Iași și Botoșani, se strică mașina Mitropoliei și nu mai vrea să meargă. Atunci, preoții au făcut o ceremonie de ploaie. Au făcut Sfântul Maslu, au făcut agheasma, au făcut rugăciunile de ploaie. S-au adunat nori groși și, pe la ora șase seara, când a început să toarne cu găleata, atât de mult a plouat, că s-au umplut șanțurile cu apă și mergea apa, ca și cum ar merge pe râuri.”, a spus părintele Calistrat.

În ziua aceea, mașina care trebuia să ducă moaștele sfintei înapoi la Iași nu a mai pornit. Astfel, preoții au dus moaștele într-o biserică din apropiere și au privegheat și s-au rugat toată noaptea. A doua zi, însă, când șoferut a dat drumul la cheie, mașina a pornit singură, semn că Sfânta Cuvioasă Parascheva și-a dorit ca acolo să se facă rugăciune de ploaie.

Și au dat să pornească mașina, n-a pornit. Au acoperit capacul sfintei, au pus o folie pe ea și au mers cu ea pe jos din șosea, până la prima bisericuță, într-un sat. Și preoții au stat în biserică toată noaptea, au făcut privegherea, au făcut slujbă de mulțumire, au făcut maslu, dezlegări, Sfânta Liturghie și, spre dimineață, au ieșit cu sfânta înapoi la drum, să vină spre Iași. Au suit sfânta, s-a suit șoferul, au mai meșterit la un buton, când au dat drumul la cheie, mașina a plecat singură. Deci sfânta acolo a dorit să se facă rugăciune de ploaie, în mijlocul satelor, în mijlocul ogoarelor.”, a adăugat duhovnicul în emisiunea BZI LIVE.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *