Prima pagină » International » Din lipsă de personal, britanicii au găsit soluții. Testează roboți pentru culesul fructelor
Din lipsă de personal, britanicii au găsit soluții. Testează roboți pentru culesul fructelor

Din lipsă de personal, britanicii au găsit soluții. Testează roboți pentru culesul fructelor

11 iun. 2020, 23:30,
în International

Fermierii britanici şi-au intensificat eforturile pentru a introduce roboţi pe câmpurile lor, după ce pandemia de coronavirus şi Brexitul au dus la scăderea numărului de muncitori necesari pentru a culege fructele şi legumele, transmite Bloomberg. Un nou consorţiu, care este sprijinit de furnizorii de alimente proaspete, vor testa roboţi în ferme în acest sezon. De asemenea, consorţiul şi-a propus să producă şi să introducă pe piaţă tehnologia necesară, susţine Agricultural Engineering Precision Innovation Centre, unul din coordonatorii proiectului.

În prima fază testele cu roboţi vor fi efectuate la fermele care cultivă mere, afine, salată şi brocoli. Consorţiul care include Agri-EPI Centre, alături de Universitatea din Lincoln, sindicatul fermierilor National Farmers Union şi alte părţi, are sprijinul a peste 100 de producători de alimente proaspete din Marea Britanie. Pandemia de coronavirus a crescut nevoia de automatizare în producţia de alimente din cauza întreruperilor înregistrate la abatoare şi ferme.

Agricultorii europeni au avut dificultăţi în a-şi asigura forţa de muncă necesare pentru a culege recoltele din acest an, după ce măsurile de carantină au restricţionat mişcarea muncitorilor sezonieri de-a lungul continentului.

În cazul Marii Britanii, problema lipsei de muncitori sezonieri este agravată de ieşirea din Uniunea Europeană, care i-a făcut pe muncitori să îşi caute de lucru în altă parte. Mai puţin de o treime din muncitorii emigranţi în agricultură ar urma să ajungă în acest an din cauza coronavirusului.

„Această situaţie ar putea provoca probleme serioase pentru numeroase sectoare, precum culegerea de fructe şi legume, ceea ce pe cale de consecinţă va conduce la reducerea alimentelor disponibile în Marea Britanie, într-un moment în care este mare nevoie de ele”, a declarat Simon Pearson, profesor de tehnologie agricolă la Universitatea din Lincoln.

Deşi cultivatorii de fructe şi legume au încercat automatizarea şi în trecut, dezvoltarea de noi tehnologii poate fi un proces de durată şi presupune costuri mai mari pentru fermieri. În plus, introducerea de roboţi ar putea impune şi modificarea fermelor care sunt concepute pentru munca umană.

Adio, pandemie! Germania ridică restricţiile impuse din cauza CoVid-19

Germania îşi ridică restricţiile impuse muncitorilor sezonieri străini, majoritatea din România şi Polonia, pentru ca aceştia să culeagă recoltele agricole, a anunţat ministrul Agriclturii Julia Klöckner. Muncitorii care vin din alte state membre UE vor putea să intre fără restricţii pe cale aeriană sau terestră – incepând de la 16 iunie – în Germania. Guvernul Angelei Merkel, reunit miercuri într-o şedinţă, a aprobat ridicarea acestei restricţii, impusă în vederea opririi răspândirii epidemiei CoVid-19. Aceşti muncitori sezonieri şi angajatorii lor au însă obligaţia să respecte gesturi-barieră – o distanţă minimă de 1,5 metri – şi să muncească în „echipe fixe”, a precizat într-o conferinţă de presă ministrul Agriculturii Julia Klöckner.

În cazul în care se detectează un caz de CoVid-19 într-o exploataţie, toţi angajaţii vor fi plasaţi în izlolare, a precizat ministrul. Germania primeşte anual aproape 300.000 de muncitori sezonieri străini în agricultură, în majoritatea veniţi din România şi Polonia, potrivit unor date de la principalul sindicat agricol din ţară, DBV. Această forţă de muncă este esenţială în sectorul agricol, la începutul primăverii, iar numeroase recolte de legume şi fructe au loc din aprilie în iunie, mai ales de căpşuni şi sparanghel. Germania a autorizat primirea a mii de muncitori sezonieri încă de la începutul lui aprilie, în toiul pandemiei, pentru a permite exploatanţilor agricoli, care duc lipsă de forţă de muncă, să-şi asigure recoltele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`