Vineri, 5 noiembrie 2021, începând cu ora 15.00 şi sub genericul „România Istorică” în Studioul BZI LIVE (via Skype) este programată o emisiune-dialog specială despre trecut, salvarea monumentelor şi proiecte culturale aparte alături de istoricul şi muzeogaful Nicolae Pepene, manager al Muzeului Judeţean de Istorie Braşov respectiv preşedinte al Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI) în judeţele Braşov, Harghita și Covasna respectiv membru în Comisia Naționala a Monumentelor Istorice (CNMI).
Acesta este unul dintre cei mai interesanţi şi implicaţi istorici, muzeografi din România. Dialogul alături de acesta se va axa: proiectele instituţiei pe care o coordonează, unul dintre ele fiind pe zona benzilor desenate şi în care au fost parteneri inclusiv cei de la Institutul Francez şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi. Dincolo de toate acestea, istoricul şi muzeograful va dialoga despre modul în care sunt reabilitate şi restaurate clădirile de patrimoniu din România şi de faptul că, spre deosebire de alte state vecine ţării noastre, noi încă nu am demarat un proces de profesionalizare a celor care se ocupa de aceste aspecte.
Nicolae Pepene este şi omul care a salvat Cetatea Râşnov. El este, însă, şi un colecţionar de cărţi rare, având şi o bibliotecă impresionantă
Nicolae Pepene este şi omul care a salvat Cetatea Râşnov. El este, însă, şi un colecţionar de cărţi rare, având şi o bibliotecă impresionantă. „Pentru o instituţie culturală care acţionează într-o ţară a comunităţii europene, într-o Europă care proclamă unitatea în diversitate şi într-o societate care este în plin proces de globalizare, Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, singurul muzeu de istorie al oraşului Braşov, trebuie să fie cartea de identitate istorică a Brasovului, o lecţie de istorie vie şi un răspuns la necesitatea braşovenilor de a-şi cunoaşte patrimoniul istoric şi de a beneficia de evenimente culturale de calitate”, transmite Nicoale Pepene. De reamintit că, în luna iunie 2019 (şi în contextul Centenarului Marii Uniri), istoricul Nicolae Pepene a fost prezent în Capitala Moldovei cu o expoziţie aparte dedicată Reginei Maria a României. Aceasta a fost prezentată pe Bulevardul Ştefan cel Mare din Iaşi. Aceasta a fost itinera inclusiv în Canada sau Statele Unite ale Americii (SUA).
La sfârşitul secolului al XIX-lea sunt atestate la Braşov cele mai vechi colecţii particulare cu tematici referitoare la diverse aspecte ale evoluţiei istorice şi cadrul natural al Ţării Bârsei.
Ca istoric, de menţionat că, la sfârşitul secolului al XIX-lea sunt atestate la Braşov cele mai vechi colecţii particulare cu tematici referitoare la diverse aspecte ale evoluţiei istorice şi cadrul natural al Ţării Bârsei. 1908, februarie, 3: şase colecţionari saşi au constituit prima colecţie muzeală publică din Braşov sub denumirea de Muzeul Societăţii Colecţionarilor Braşoveni. Cei mai renumiţi colecţionari braşoveni care şi-au donat colecţiile personale muzeului au fost Julius Teutsch, Friedrich Deubel, Julius Römer şi Gustav Treiber.
Primul sediu al muzeului local a fost amenajat în „două mici odăi în curte, în casa Rosenanger > Nr. 6”, un spaţiu închiriat. 1909, Paşti: Colecţiile muzeului săsesc au fost mutate în clădirea Rossmarkt (str. G. Bariţiu, nr. 2). 1912, martie, 25: Muzeul Societăţii a primit numele de Muzeul Săsesc al Ţării Bârsei (Burzenländer Sächsisches Museum). 1913: Muzeul Săsesc a fost unit cu muzeul Gimnaziului Honterus, fiind găzduit la etajul al II-lea al gimnaziului şi al clădirii bibliotecii vecine. 1913: Bastionul Ţesătorilor adăposteşte obiecte din muzeu „potrivite cu acest loc” şi este deschis pentru copii. 1937, decembrie, 2: A fost inaugurat Muzeul Asociaţiunii Culturale Astra de la Braşov, o colecţie muzeală publică cu obiecte etnografice şi de artă populară românească şi o secţie de „Monete şi Medalii”.
1949: Colecţiile muzeelor publice din Braşov au fost reunite sub denumirea de Muzeul Regional Braşov. Autorităţile comuniste au atribuit ,”definitiv clădirea fostă a Sfatului Muzeului din Braşov”. 1967: A fost deschisă secţia de etnografie. 1968: După împărţirea administrativ-teritoriala pe judeţe, titulatura instituţiei a fost modificată în Muzeul Judeţean Braşov. A fost deschisă secţia Muzeul Casa Mureşenilor, urmare a donaţiei primite de la urmaşii familiei lui Andrei Muresianu. 1990, iunie, 11: A fost înfiinţat Muzeul de Istorie Braşov, după „dezmembrarea” Muzeului Judeţean Braşov în ,”unităţi muzeistice de sine stătătoare” (Decizia nr. 227 a Primăriei zonei Braşov). 1998: Muzeul „Casa Mureşenilor” a devenit instituţie separată. 2015: Muzeul de Istorie Braşov a primit denumirea Muzeul Judeţean de Istorie Braşov. În prezent, Muzeul Judeţean de Istorie Braşov funcţionează în trei monumente istorice de nivel naţional: Casa Sfatului, cea mai importantă clădire istorică civilă a Brasovului, Bastionul Ţesătorilor şi Bastionul Graft.
Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.