Prima pagină » Local » Din frica de a nu se infecta cu noul coronavirus, ieșenii care au suferit fracturi refuză operația. Aceștia revin la spital cu complicații severe
Din frica de a nu se infecta cu noul coronavirus, ieșenii care au suferit fracturi refuză operația. Aceștia revin la spital cu complicații severe

Din frica de a nu se infecta cu noul coronavirus, ieșenii care au suferit fracturi refuză operația. Aceștia revin la spital cu complicații severe

12 ian. 2021, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

După 10 luni de la debutul pandemiei COVID-19, ieșeni încă sunt reticenți cu privire la internarea în unitățile medicale. Din frica de a nu se infecta cu coronavirus, circa 10 la sută dintre pacienți refuză operația deși au suferit o fractură. După o lună, aceștia revin la medic cu complicații grave

Ieșenii care au suferit fracturi refuză intervenția chirurgicală din frica de a nu se infecta cu noul coronavirus. Medicii Clinicii de Ortopedie și Traumatologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași spun că după doar o lună bolnavii revin cu probleme grave din cauză că osul nu s-a fixat corespunzător. Operația este îngreunată pentru astfel de cazuri, iar măsurile speciale din perioada pandemiei COVID-19 face ca ritmul de desfășurare pentru astfel de intervenții să fie mult mai lent.

În clinică sunt ocupate toate paturile, iar cei care nu reprezintă o urgență medicală trebuie să se programeze. Timpul de așteptare este de cel mult 14 zile. Pacienții intră în zona roșie, ca suspecți COVID-19, iar după rezultatul negativ al testului PCR, aceștia ajung în zona gri, iar la 5 zile se repetă testul. De obicei, bolnavii sunt operați până la trecerea acestei perioade de timp. Există fracturi simple, fără deplasare, care pot fi tratate cu un aparat gipsat, dar cele mai frecvente sunt cele cu deplasare, care necesită operații de fixare.

Lunar, la Clinica de Ortopedie și Traumatologie se fac aproximativ 160 de operații

În cadrul Clinicii de Ortopedie și Traumatologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, în fiecare lună ajung pacienți cu probleme cauzate de fracturile care nu au fost tratate așa cum au recomandat medicii. Dacă anterior bolnavii nu au dorit să fie operați, după o perioadă scurtă de timp revin la spital.

„Bolnavii se prezintă la clinica noastră pentru probleme de sănătate precum: lipsa consolidării fracturii, consolidarea vicioasă a fracturii, ruperea implantului și deteriorarea lui, infecții care sunt de fapt așa-numitele osteite și fracturi. De frică, pacienții refuză operația și vin, după o lună, cu probleme. Acest lucru îngreunează operația pentru că osul se prinde necorespunzător și trebuie desprins și abia după să se realizeze operația. Într-o lună avem circa 160 de operații în cazul fracturilor și cam 3 sau chiar 5 pacienți operați sunt dintre cei care au refuzat anterior operația deși medicii le-au explicat de riscurile la care se expun. În prezent nu sunt locuri în clinică, fiind internați deja 30 de pacienți. Pentru bolnavii cronice este nevoie de programare, urgențele sunt prioritare”, spune prof. dr. Ovidiu Alexa, șeful Clinicii de Ortopedie și Traumatologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași.

Capacitatea Clinicii de Ortopedie și Traumatologie a fost redusă la jumătate în lunile de pandemie COVID-19

Numărul pacienților care ajung la Clinica de Ortopedie și Traumatologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași a scăzut. Asta se datorează în primul rând faptului că numărul de paturi disponibile este redus la jumătate. Totodată, pacienții din alte județe care se adresează medicilor din clinică nu mai sunt la fel de numeroși ca în perioada dinaintea pandemiei COVID-19. Cei care nu reprezintă o urgență medicală trebuie să se programeze. Listele de așteptare sunt stabilite pentru circa două săptămâni.

„În clinică au rămas 30 de paturi din 60. Avem liste de așteptare pentru pacienții care nu reprezintă o urgență și care, în cel mult două săptămâni, sunt programați pentru intervenția sau tratamentul necesar. Nu mai ajung la clinică atât de mulți pacienți din alte județe, majoritatea celor internați sunt din județul Iași. Cred că în această vară situația va reveni la normal, după ce tot mai multe persoane se vor vaccina anti-COVID-19”, adaugă medicul ieșean.

Timpul alocat pentru o intervenție chirurgicală este mult mai mare

Din cauza pandemiei COVID-19 s-a schimbat atât circuitul din cadrul clinicii, dar și ritmul de organizare a unei intervenții chirurgicale. Fiecare salon este dezinfectat și igienizat pentru a împiedica răspândirea virusului SARS-CoV-2.

„Dacă pacientul este suspect COVID-19, situația este cu mult îngreunată, fiind nevoie de o igenizare și dezinfecție care necesită timp. Până este totul pregătit în salon și se realizează intervenția sunt mai mulți pași de urmat, de aceea ritmul este mult mai lent. Pentru fiecare clinică a spitalului există sector COVID-19 pentru izolarea pacienților, o zonă tampon, sector pentru urgențe și pentru cei non-COVID-19. Practic, există o altă organizare și necesită o mai mare atenție, fiecare pacient fiind testat pentru infecția cu coronavirus”, încheie prof. dr. Ovidiu Alexa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
10 ianuarie 2025
10 ianuarie 2025