Prima pagină » Local » Din două în două săptămâni, canalizarea din această zonă se blochează. Angajații de la ApaVital și-au pus mâinile în cap când au văzut ce au aruncat locatarii. Trebuie să ai stomacul tare ca să privești aceste imagini – FOTO

Din două în două săptămâni, canalizarea din această zonă se blochează. Angajații de la ApaVital și-au pus mâinile în cap când au văzut ce au aruncat locatarii. Trebuie să ai stomacul tare ca să privești aceste imagini – FOTO

28 mart. 2024, 02:00, 3 ,
Petronel Ștefan în Local

Angajații de la ApaVital au trebuit să intervină pentru a desfunda o canalizare de pe bulevardul Primăverii. Oamenii au rămas îngroziți de ce au găsit la fața locului

Pe bulevardul Socola, era o problemă cu gurile de canal când ploua, deoarece apa se scurgea complet abia după câteva zile. Echipele de la ApaVital au intervenit pentru a verifica țevile și a rezolva problema. Muncitorii au rămas surprinși de ce au găsit. Din păcate, ieșenii nu sunt conștienți de efectele nocive când aruncă gunoaie în canalizare.

Angajații de la ApaVital au rămas îngroziți de ce au scos din canalizare

Pe data de 26 martie 2024, muncitorii de la ApaVital au intervenit pe bulevardul Primăverii, în fața Serviciului de Pașapoarte. După ce au deschis capacul de la canalizare, oamenii au observat imediat că nu este ceva în regulă la țeava respectivă. Astfel, au început procedura de decolmatare, iar imediat a ieșit un morman de șervețele umede, cârpe, scutece, ambalaje și tot felul de gunoaie. În continuare, angajații vor trebui să mai curețe încă 1,4 kilometri de țeavă pentru ca să nu mai fie blocaje pe viitor.

„Toate deșeurile care ajung în rețeaua de canalizare ajung să obtureze colectorul de canalizare, secțiunea pe care circulă apa menajeră se micșorează, scade viteza și debitul apei. Rezultatul este intrarea în presiune a colectoarelor și refularea apei încărcate cu reziduuri menajere prin canalele de vizitare sau de racord la suprafața solului.

Din cauza acestor blocaje, echipele de intervenție ApaVital realizează lucrări de decolmatare în această zonă cam o dată la două săptămâni, pentru a elimina deșeurile din colectorul stradal. Intervenția a început săptămâna trecută și se desfășoară etapizat, pe tronsoane. Zona de intervenție se află de la intersecția Bulevardului Primăverii cu Bulevardul Socola (zona Cotnari), până la intersecția dintre Bulevardul Primăverii cu Bulevardul Profesor Dimitrie Mangeron (zona splai Bahlui)”, a precizat Răzvan Manolache, șeful Serviciului de Marketing și Relații cu Publicul Iași.

Oamenii aruncă gunoaiele în canalizare

Problemele apar din cauză că unii ieșeni inconștienți și aruncă materiale textile, produse de igienă, resturi alimentare, deșeuri solite, materiale de construcții, produse din plastic sau cauciuc, uleiuri alimentare și diferite grăsimi în canalizare. Astfel, se formează dopuri în anumite puncte, iar apa nu mai poate trece.

„Profităm de prilej pentru a reaminti utilizatorilor că ApaVital depune permanent eforturi pentru a asigura funcționalitatea rețelei de canalizare, însă e nevoie și de un efort din partea utilizatorilor, pe care îi rugăm în mod public să nu mai confunde vasul de toaletă cu un coș de gunoi. După folosire, șervețelele umede, mănușile de unică folosință sau măștile trebuie aruncate în coșul de gunoi menajer, nu în vasul de toaletă, pentru a evita înfundarea rețelei de canalizare.

Utilizarea necorespunzătoare poate determina defecțiuni majore ale instalațiilor care asigură buna funcționare a sistemului de canalizare, ce pot duce la blocarea acestuia și la refulări ale rețelei de canalizare, cu tot disconfortul olfactiv și vizual și pericolul de contaminare pe care îl determină o astfel de situație. Probleme majore pot apărea și din cauza aruncării în rețeaua de canalizare a materialelor textile sau a produselor de igienă intimă.

Fibrele fine ale acestora se agață de pereții conductelor, facilitând formarea de dopuri. În vasul de toaletă nu trebuie aruncate nici resturile alimentare sau deșeurile solide, materialele de construcții, produsele din plastic sau cele cauciucate. Uleiurile alimentare și grăsimile menajere aruncate în rețeaua de canalizare se depun ca un strat de ceară pe pereții conductelor, blocând sau distrugând sistemul de canalizare”, a mai spus Răzvan Manolache.

Angajații de la ApaVital au desfundat canalizarea cu probleme, dar situația se va repeta, deoarece locatarii din zonă aruncă tot felul de lucruri în toaletă.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *