Prima pagină » BZI LIVE » LIVE VIDEO – Din culisele peliculei „Berliner”, mare laureat la Festivalului Internațional de Film de la Moscova, în lumina reflectoarelor Platoului BZI LIVE alături de actorul şi regizorul Ion Sapdaru respectiv jurnalistul, scriitorul şi scenaristul Gabriel Andronache – FOTO

LIVE VIDEO – Din culisele peliculei „Berliner”, mare laureat la Festivalului Internațional de Film de la Moscova, în lumina reflectoarelor Platoului BZI LIVE alături de actorul şi regizorul Ion Sapdaru respectiv jurnalistul, scriitorul şi scenaristul Gabriel Andronache – FOTO

16 dec. 2020, 14:41,
în BZI LIVE

Joi, 17 decembrie 2020, începând cu ora 15.00 se va dialoga „din culisele” peliculei „Berliner”, mare laureat la Festivalului Internațional de Film de la Moscova, în lumina reflectoarelor Platoului BZI LIVE!

Totul alături de actorul şi regizorul Ion Sapdaru (diatribuit în rolul principal) respectiv jurnalistul, scriitorul şi scenaristul (unul din scenariştii filmului) Gabriel Andronache.

Filmul „Berliner”, scenariu semnat de jurnalistul ieșean Gabriel Andronache și în care joacă actorul Ion Sapdaru de la Teatrul Național (TNI) „Vasile Alecsandri” din Iași, laureat la Moscova

„Berliner” este un film românesc din 2020 regizat de Marian Crișan. Este cel de-al patrulea lungmetraj al regizorului Marian Crișan, după Morgen, Rocker și Orizont. Scenariul este semnat de Marian Crișan și Gabriel Andronache, iar imaginea de Oleg Mutu. A avut premieră la cea de-a 42-a ediție a Festivalului Internațional de film de la Moscova (MIFF) care a avut loc între 1 și 8 octombrie 2020, unul dintre cele mai vechi festivaluri de film din lume.

Titlul filmului vine de la sintagma „Ich bin ein Berliner”, din faimosul discurs anti-comunist al lui John F. Kennedy, ținut în Berlinul de Vest, în vara anului 1963

Filmul îl prezintă pe Silvestru Mocanu, un politician în plină campanie pentru un loc în Parlamentul European, care rămâne blocat la Salonta, un mic orășel de provincie. El este găzduit de Viorel, un cetățean obișnuit, tractorist de meserie, în casa să, de unde politicianul își va continua campania electorală, punând la cale un plan cameleonic. „Trofeul primit de filmul nostru la Moscova a ajuns la Bucureşti. Mulţumim încă o dată Festivalului şi Federaţiei Asociaţiilor de Film din Rusia pentru apreciere!”, au transmis reprezentanţii filmului Berliner

Ion Sapdaru – hâtrul, pasionalul, emoţionantul şi consistentul actor şi regizor născut pe fabuloasele plaiuri basarabene anume în mirifica localitate Doroţcaia

Ion Sapdaru – hâtrul, pasionalul, emoţionantul şi consistentul actor şi regizor născut pe fabuloasele plaiuri basarabene anume în mirifica localitate Doroţcaia! Format la Şcoala de Film din măreaţa Moscova, membru al celui mai vechi teatru modern din România – Naţionalul ieşean, Sapdaru va fi în prim-planul unei emisiuni – dialog despre arta, dramaturgie, film, cultura! Omul care nu a făcut rabat de la principiile sănătoase ale vieţii ce ţin de: corectitudine, sinceritate, profesionalism va aborda teme ce ţin de realităţile culturale autohtone sau cinematografie!

Figura inconfundabilă a filmului românesc, cu o experienţă fabuloasă în Las Vegas, regizorul a readus pe scena Teatrului Naţional din Iaşi Chiriţă, într-o manieră proaspătă şi de succes, a dus creaţia sa „Natură moartă cu un nepot obez” să fie sursa de inspiraţie pentru un film produs de o ţară europeană! Susţinător al tinerilor actori, regizor al unor interesante proiecte teatrale, Ion Sapdaru este o figură a filmului şi teatrului contemporan.

De la „A fost sau n-a fost?” şi până la „Afacerea Est”

Ion Sapdaru are roluri memorabile în: „A fost sau n-a fost?” (titlu internațional în engleză: 12.08 East of Bucharest) – 2006, film românesc de comedie satirică și dramă, regizat de Corneliu Porumboiu, multiplu premiat la Galele Gopo și recompensat cu Caméra d’Or la Festivalul Internațional de Film de la Cannes.
Este distribuit şi în „California Dreamin'”(Nesfârșit), un film realizat de regizorul român Cristian Nemescu, care a obținut premiul Un certain regard la a 60-a ediție (2007) a Festivalului de la Cannes.

Sapdaru poate fi admirat şi în producţia de mare succes „Afacerea Est”, un film românesc și lituanian din 2016 regizat de Igor Cobileanski. Rolurile principale au fost interpretate de

Sapdaru alături de colegii de la Naţionalul ieşean Constantin Pușcașu, Daniel Busuioc și Anne Marie Chertic.

Cine este jurnalistul, scriitorul şi scenaristul Gabriel Andronache

Jurnalistul, scriitorul şi scenaristul Gabriel Andronache are şi a avut diverse proiecte scriitoriceşti, regizorale, culturale. Acesta s-a născut la Iași, dar a copilărit la Huși. A făcut Liceul Teoretic „Cuza Vodă”, pe care l-a absolvit în anul 1991. După absolvirea liceului, a urmat cursurile Facultății de Economie și Administrare a Afacerilor (FEAA) la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Lucrează în administraţie publica şi este pasionat de cinematografie şi teatru.

A debutat editorial cu romanul „Ich bin ein Berliner”, în 2011

Este câştigător al unui grant de dezvoltare din partea Centrului Naţional al Cinematografiei pentru scrierea unui scenariu de lung metraj adaptat după „Ich bin ein Berliner”. „> e o carte pe care am scris-o în cârcă o lună, lucrând zilnic la ea. Când scrii atât de repede un roman, e semn bun, după părerea mea. Nu arată superficialitate, ci faptul că chiar ai crezut în ceea ce ai scris, că totul a pornit dintr-un impuls interior sincer. Povestea nu e foarte complicată. E vorba de un simplu funcţionar care, descoperind într-un anticariat o veche ilustrată din Berlin, se mută pe acea stradă şi încearcă să se integreze printre locuitorii de acolo. A fost o idee în care am crezut şi pe care am reuşit să o duc cu bine până la capăt. Iniţial, mă gândeam că această idee să o concretizez într-un scenariu cinematografic. Ulterior, mi-am dat seama că era mai potrivită pentru proză. Dar, e drept, multe idei pe care le am le văd mai întâi transpuse într-un film. Scrierea unui scenariu este, de multe ori, prima opţiune pentru mine,”, spune despre volum Gabriel Andronache.

A fost membru al juriului Festivalului Internaţional de Film de la Iaşi, 2010

A fost membru al juriului Festivalului Internaţional de Film de la Iaşi, 2010. Coscenarist al lung metrajului Ho, ho, ho, produs de către Mediapro Pictures. Coautor, împreună cu actorul şi regizorul Ion Sapdaru, al piesei de teatru Aventurile baronului Munchhausen, montată la Teatrul Luceafărul din Iaşi. Scenarist al sitcom-ului Fete de măritat, difuzat pe postul Prima TV. Scenarist al sitcom-ului Baronii, difuzat pe postul Naţional TV. Scenarist al show-ului de comedie Analiză fatală, difuzat pe postul Tele M Iaşi. Scenarist al grupului VOUĂ, cu peste 70 de scenete pentru “Ţara lui Papură Vouă”, difuzate pe postul Naţional TV.

Co-autor, împreună cu actorul şi regizorul Ion Sapdaru, al piesei de teatru “Chiriţă europarlamentară”, montată la Teatrul de Stat din Oradea

Co-autor, împreună cu actorul şi regizorul Ion Sapdaru, al piesei de teatru “Chiriţă europarlamentară”, montată la Teatrul de Stat din Oradea. Câştigător cu scurtmetrajul “Amatorul” al Premiului pentru scenariu la Festivalul DaKINO. De asemenea, filmul a fost selecţionat la festivaluri prestigioase, precum Milano, Uppsala, Varşovia, Dresda, TIFF, Montpellier, Barcelona. Câştigător cu scenariul scurtmetrajului “Amatorul” al unui concurs de proiecte de film organizat de către TVR2. Filmul a fost ecranizat de către ROVA FILM/TVR 2, în regia lui Marian Crişan. Finalist al Concursului Naţional de Scenarii organizat de către HBO România, cu scenariul de scurtmetraj ”Amatorul”.

Articole publicate în Naţional, Libertatea, Aspirina Săracului, Terra 1, Opinia, Ziarul Financiar, Dacia Literară, Ziua de Iaşi, Ziarul Lumina. A debutat editorial cu romanul „Ich bin ein Berliner”. Acum 3 ani îi apare volumul „Halda de steril”, 2017 despre care arata: „Viaţa fiecăruia lasă în urmă o ‘haldă de steril’, un loc în care rămân uitate, mortificate, deşeurile rămase după ce am dat tot ceea ce a fost mai bun din noi. Personajele acestei cărţi explorează deşertul sterilităţii şi inutilului, în încercarea de a-şi regăsi propria identitate”.

Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
20 decembrie 2024
20 decembrie 2024