Anul școlar 2024-2025 a început luni, 9 septembrie 2024, iar 20 de școli ieșene din cele 44 care au implementat programul „Masa sănătoasă” au început deja distribuirea pachetelor alimentare.
Un număr de 20 de școli ieșene din cele 44 care oferă „Masa sănătoasă” au început deja distribuirea pachetelor
Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași au transmis faptul că, în mai multe școli din cele 44 care au implementat programul național „Masa sănătoasă”, copiii au început deja să primească masa caldă sau pachețelul alimentar.
„Implementarea programului «Masă sănătoasă» în cele 44 de școli incluse în proiect se realizează la nivelul UAT-urilor. În multe dintre școli, copiii au primit deja masa caldă sau pachetul alimentar”, declară Antonina Bliorț, purtător de cuvânt al ISJ Iași.
Școlile în care elevii deja primesc zilnic „Masa sănătoasă” sunt: Școala Profesională Fântânele, Școala Gimnazială „Ion Neculce” Iași, Școala Gimnazială Ciortești, Școala Gimnazială „Elena Cuza” Iași, Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare și Sfânt” Dobrovăț, Școala Gimnazială Strunga, Școala Gimnazială Costuleni, Liceul Teoretic ,,Comandor Alexandru Cătuneanu” Lunca Cetățuii, Școala Profesională Mogoșești, Școala Gimnazială „Axinte Uricariul” Scânteia, Școala Profesională „Ionel Teodoreanu” Victoria, Școala Gimnazială ,,Veniamin Costachi” Sinești, Școala Gimnaziala Ciohorăni, Școala Gimnazială Pârcovaci, Școala Gimnazială Mironeasa, Școala Gimnazială Comarna, Școala Gimnaziala Moșna, Școala Gimnazială Prisăcani, Școala Profesională Tătăruși, Școala Gimnazială Moțca, copiii au primit deja masa caldă sau pachetul alimentar.
Scopul programului este cel de motivare a elevilor pentru studiu
Programul Național „Masă sănătoasă” are ca scop sprijinirea participării la educație a tuturor copiilor, prin oferirea unei alimentații sănătoase care să susțină învățarea prin crearea motivației pentru studiu, menținerea echilibrului socio-emoțional, întărirea stării de bine a elevului și adoptarea igienei muncii intelectuale la vârste și în contexte diferite.
Amintim faptul că reprezentanții ISJ Iași au observat o scădere a abandonului școlar după implementarea acestui program.
„Datele ne arată că acolo unde este, unde elevii beneficiază de «Masa caldă», indicatorii de abandon școlar cresc semnificativ. Mediul rural este la un nivel de dezvoltare socio-economică vulnerabilă, pentru că sunt familii în care ambii părinți nu lucrează, în care sunt plecați în străinătate, părinți asistați social și multe altele”, declară Luciana Antoci, inspector școlar general al ISJ Iași.
Suportul alimentar constă, după caz, într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar pe zi, după cum urmează: masă caldă, preparată, în regim propriu, pentru preșcolarii și elevii din unitățile de învățământ în care există cantină cu avize de funcționare, înregistrată sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, și spațiu adecvat de servire a mesei; masă caldă, în regim catering, pentru preșcolarii și elevii din unitățile de învățământ în care nu există cantină pentru prepararea în regim propriu și pachet alimentar, în situația în care nu există posibilitatea asigurării mesei calde, în regim propriu sau de catering. Pachetul alimentar este păstrat, până la servire, în spaţii amenajate, în care să existe condiţii adecvate de manipulare şi depozitare, la temperaturi adecvate care să poată fi monitorizate şi controlate.
Selecția unităților de învățământ, incluse în Programul Național „Masă sănătoasă”, se face de către ISJ Iași, pe baza unor criterii ce vizează diminuarea riscului de excluziune și de abandon școlar care grevează asupra populației școlare din medii dezavantajate geografic, economic sau social.