Zeci de tineri fără adăpost se prezintă la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași în comă alcoolică sau în sevraj. Aceștia spun medicilor că beau pentru a face față temperaturilor scăzute. Asistenții sociali ai unității medicale discută despre o creștere a numărului de astfel de cazuri
Asistenții sociali de la Spitalul de Urgență „Sf. Spiridon” Iași se confruntă cu o situație fără precedent. În acest an a crescut numărul tinerilor fără adăpost din Iași care ajung la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU). Din cauza frigului, persoanele tinere fără adăpost consumă cantități mari de alcool pentru a se încălzi. În general, ajung într-o unitate medicală după ce trecătorii i-au observat căzuți pe stradă. Când își revin din sevraj, îi roagă în disperare pe medici să le salveze viața. Totodată, asistenții sociali sunt nevoiți să depună eforturi uriașe în încercarea de a le găsi acestor tineri un loc în care să se poată adăposti pe perioada iernii.
Asistent social: „Când conștientizează că au o problemă, caută sprijin”
Odată cu scăderea temperaturilor, la UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași au apărut și cazurile sociale. Ceea ce a atras atenția medicilor, dar și asistenților sociali este faptul că anul acesta s-au prezentat mai mulți tineri ca niciodată. Cel mai frecvent, tinerii ajung în comă alcoolică după ce consumă o cantitate mare de băuturi spirtoase pentru a se încălzi. Pentru că după spitalizare ajung din nou pe stradă, își reiau obiceiul. La câteva zile distanță, se întorc la UPU în exact aceeași situație. Tinerii acuză dureri de stomac, stări de vomă, lipsa poftei de mâncare, pierderi de memorie.
„Comparativ cu anii anteriori, au ajuns în această perioadă în urgență mult mai multe persoane tinere, care deși au un domiciliu stabil în acte, declară că nu au o locuință și că dorm în frig. Sunt cazuri frecvente de persoane care se prezintă cu etilism și sevraj. Din păcate, acești tineri consumă băuturi alcoolice considerând că așa vor face față frigului. Oricât de mult alcool ar consuma, frigul tot se resimte, însă aceștia nu văd că există și alte soluții. Consumă frecvent alcool și devin dependenți, iar când conștientizează că au o problemă, este prea greu pentru ei să renunțe definitiv și caută sprijin”, a explicat Andreea Careja, asistent social la UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași.
Zeci de bătrâni abandonați în spital. Copiii lor nici nu vor să discute cu medicii
Fluxul cazurilor sociale care ajung la UPU diferă de la o zi la alta. În fiecare săptămână, la Spitalul „Sf. Spiridon” Iași ajung bătrâni abandonați de familie. Un astfel de caz este mult mai greu de rezolvat de către asistenții sociali decât cel al unei persoane fără adăpost care ajunge de urgență la spital. Explicația este dată de faptul că, în cazul persoanelor vârstnice fără o familie extinsă sau abandonate, trebuie găsite date de contact ale familiei, cunoștințelor sau vecinilor și adresa de domiciliu. De multe ori, aceste demersuri durează o zi întreagă.
„Am avut o zi cu 8 cazuri sociale și o zi cu două cazuri sociale. Dar putem avea o zi cu un singur caz care să fie mai dificil decât alte 8 la un loc. Un exemplu este cel al unei femei bătrâne, în vârstă de 88 de ani, din zona Cantemir, caz de abandon. Pacienta nu avea date de contact, a fost adusă cu o ambulanță după un apel al unui trecător care a văzut-o căzută pe stradă. După lungi căutări prin intermediul Poliției, a fost găsită o nepoată a femeii în vârstă de 77 de ani, care din cauza fricii de a nu se infecta cu COVID-19 nu a vrut să se deplaseze. Abia o vecină s-a oferit să o ajute. Avem circa doi pacienți în vârstă pe săptămână care ajung la UPU și de care aflăm că nu sunt îngrijiți de nimeni”, a mai adăugat Andreea Careja.
A scăzut adresabilitatea persoanelor vârstnice fără adăpost la UPU Iași comparativ cu anii precedenți
În județul Iași sunt sute de persoane fără adăpost. Deși medicii au observat o creștere a numărului de tineri fără locuință care ajung la UPU, în acest an s-a observat o scădere a numărului de persoane vârstnice.
„Persoanele fără adăpost care ajung la UPU sunt mai puține față de anul trecut. Pe perioada stării de urgență au fost ținute în carantină și au fost altfel monitorizate de autorități. Este vorba despre cazurile deplasabile, etilism, sevraj, ulcere varicoase (n.r. plăgi suprainfectate), pentru care se găsesc soluții mai ușor decât în cazul celor nedeplasabili. Sunt persoane care decompensează, care au multe patologii, sunt nedeplasabile și pe care reușim mai greu să le ajutăm. Este mai dificil pentru că necesită îngrijiri medicale pe termen mult mai lung. Fiind pandemia de COVID-19, aceștia nu pot sta mult timp internați”, a spus asistenta socială UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași.
Andreea Careja, asistent social UPU la Spitalul „SF. Spiridon”, Iași : „Consider că persoanele fără adăpost sunt cele mai expuse la infectarea cu COVID-19”
Zilnic, la UPU Iași vin persoane fără adăpost care roagă medicii să le lase să se încălzească. Pandemia de coronavirus nu permite la fel ca în ceilalți ani categoriilor sociale vulnerabile să intre în unitățile medicale decât în situații urgente. Odată externați, asistenții sociali încearcă să le găsească persoanelor fără adăpost un centru social în care ar putea să înnopteze.
„În fiecare zi avem persoane fără adăpost care vin și ne roagă să îi lăsăm să se încălzească. Consider că persoanele fără adăpost sunt cele mai expuse la infectarea cu COVID-19. Față de ceilalți ani, acum nu mai sunt așa reticenți când aud de Adăpostul de noapte „C.A. Rosetti”. În anii anteriori refuzau să meargă la centru. Motivul lor era că sunt bătuți de ceilalți beneficiari sau că li se fură din bani și lucruri. Doar cu implicarea primăriilor din județ și a instituțiilor din municipiul Iași s-au găsit mai ușor soluții pentru ieșenii fără adăpost care ajungeau la UPU”, încheie Andreea Careja.