Mâine este Paștele, iar gospodinele, cu siguranță, fac ultimele pregătiri. În unele zone ale României, ouăle se vopsesc și azi. De altfel, tradiția vopsirii ouălor este una foarte veche. Se spune că originea încondeierii ouălor este inexactă, dar a fost practicată atât în Biserica Ortdoxă de Est, cât și în cea de Vest, încă din preistorie. În timp, oul a devenit un simbol al Învierii. La fel cum Iisus Hristos a Înviat din mormânt, oul a simbolizat începutul unei noi vieți.
La ora actuală, sunt multe metode de a vopsi ouăle, dar și multe soluții. Unele gospodine preferă varianta naturală, în timp ce altele merg la supermarketuri pentru a alege o soluție de vopsit ouăle. Printre cele mai populare la noi este vopseaua Carmin. Puțini citesc însă eticheta, pentru a vedea ce conține, de fapt, vopseaua. Vă spunem noi. Vopseaua Carmin conține următoarele ingrediente:
Ingrediente: apă, gelatină alimentară, coloranți azorubină E 122, oxizi și hidroxizi de fier E 172, galben portocaliu S E 110 și eritrozină E 127, agent de glazurare glycerol E 422, substanță suport silicat de aluminiu și potasiu E 555, conservanți benzoat de sodiu E 211, sorbat de potasiu E 202 și metabisulfite de sodiu E 233, acidifiant acid lactic E 270.
De altfel, producătorul ține să precizeze pe etichetă că vopaseaua de ouă, cu ingredintele de mai sus, nu este una toxică.
Instrucțiuni de utilizare
Mai întâi se spală și se degresează ouăle cu un detergent de vase, apoi se clătesc bine și se fierb la foc mic, cu grijă să nu se spargă. Până la vopsire, ouăle se pot păstra în apa în care au fiert. Acestea trebuie să fie calde, dar fără să ardă la mână în momentul vopsirii.
Apoi, se detașează fiecare plic de culoare, utilizând o foarfecă. Plicurile de vopsea se pun, nedesfăcute, într-un vas cu apă fierbinte, până ce vopseaua devine lichidă. Apoi, se ia câte un ou și se șterge bine cu un prosop de hârtie. Se pun mănușile de protecție, se ia plicul din culoarea dorită și se omogenizează foarte bine, tăind la un colt cu foarfeca. Se toarnă cu grijă apoi câteva picături de vopsea în palmă, apoi se freacă palmele una de cealaltă pentru a întinde vopseaua. Se ia oul și se rostogolește în palme, până când se colorează uniform, iar vopseaua se usucă. Oul vopsit se așază pe un prosop de hârtie și se lasă la uscat complet. La final, se pot adăuga diferite decorațiuni.