Prima pagină » Stiri si curiozitati » Din ce culori se face portocaliu: Definiția bogăției și iluminării

Din ce culori se face portocaliu: Definiția bogăției și iluminării

08 iul. 2021, 10:13,
în Stiri si curiozitati

Culorile, nuanţele şi tonurile pe care le poate percepe ochiul uman provin de la trei culori primare, de bază: galben, roşu şi albastru.

Portocaliul este o culoare complementară, iar orice persoană care lucrează într-un domeniu care prresupune cunoșaterea culorilor știe din cde culori se face portocaliul.

Din combinaţiile de galben, roşu şi albastru se pot obține toate culorile pe care noi le putem percepe, iar nuanțele se obțin prin adăugarea uneia dintre culorile principale într-o cantitate mai mare sau mică, în funcție de ce nuanță ne dorim. În ceea ce privește intensitatea se adaugă negru, care reflectă gradul de întunecare, respectiv albul, care arată gradul de luminozitate.

Culorile terţiare se obţin amestecând o culoare primară cu cea secundară învecinată.

bostan portocaliu

Din ce culori se face portocaliu: Combinația a două culori primare

Culori complementare sunt acele nuanţe care se combină perfect una cu cealaltă. Spre exemplu, portocaliu se potriveşte perfect cu albastru. Combinate astfel, culorile par mai intense şi mai strălucitoare, cu alte cuvinte, se evidenţiază una pe cealaltă. Astfel, alături de verde şi violet, portocaliu face parte din categoria culorilor complementare.

Portocaliul se obține din combinație de roșu și galben. Prin modificarea cantității fiecărei culori se pot obține nuanțe diferite de portocaliu.

În momentul în care se amestecă părți egale de galben și roșu se obține o culaore portocalie pură. Dacă doriți un ton ușor diferit, trebuie să adăugați mai mult galben sau mai mult roșu. Cele două variante cele mai simple sunt portocaliu gălbui și portocaliu roșcat. Acestea sunt culorile terțiar, care se potrivesc perfect între primar și secundar în cercul cromatic.

Portocaliul gălbui este compus din două părți de galben și o parte din roșu sau de părți egale de portocaliu și galben.

Portocaliu roșiatic este compus din două părți roșii și o parte din galben sau părți egale de portocaliu și roșu.

persoană îmbrăcată în portocaliu

Din ce culori se obține portocaliu și tonuri de portcaliu

Dacă pentru obținerea culorii galbene folosim galben și roșu, pentru a modifica claritatea tonurilor trebuie să adăugăm alb sau negru. Astfel, culoarea portocalie paote fi luminată sau întunecată fără a schimba nuanța. În funcție de cât alb sau negru adăugăm, portocaliul va fi cu atât mai luminat sau mai întunecat.

În obținerea culorii protocalii este important să folosim cantități egale de galben și roșu, acestea fiind în tonuri pure, fără subtonuri evidente.

În cazul în care adăugăm mai mult roșu, protocaliul va fi mai bogat, mai vibrant, în timp ce mai mult galben va crea o culoare portocalie mai ușoară.

frunze portocaliu

Semnificația culorii portocaliu

Portocaliu este o culoare caldă care poate caracteriza foarte bine anumite trăsături de personalitate ale celor care obișnuiesc să îl poarte.

Portocaliul este caracterizat ca un simbol al bogăției, iluminării și cunoașterii.

În Egiptul Antic, portocaliul era folosit la pictarea mormintelor. Cel mai cunoscut exemplu este cel al folosirii portocaliului drept culoare pentru veșmintele zeiței Pomona, zeița abundenței.

În China, portocaliul era considerată culoarea transformării, iar potrivit gândirii confucianiste, viața noastră este guvernată de interacțiunea dintre principiul masculin (Yang) și principiul feminin (Yin). Astfel, fiind o combinație între perfecțiunea dată de galben și fericirea simbolizată de roșu, portocaliul a fost considerat un symbol al luminii și focului, un amestec de spiritualitate și senzualitate.

Portcoaliul era considerat culoarea transformării, un amestec de elemente opuse, dar complementare.

În gândirea budistă, unde chiar Buda purta veșminte portocalii, această culoare a fost considerată culoarea iluminării, a perfecțiunii.

În ceea ce privește interpretările modern, se poate spune despre portocaliu că este un amestec de semnificații pozitive și negative.

Semnificațiile pozitive atribuite culorii protocalii sunt sociabilitatea, aventura, îndrazneala, energia și creativitatea, în timp ce la capătul opus s-ar afla frivolitatea, stridența și chiar prost gust.

persoană îmbrăcată în portocaliu

Culori complementare cu portocaliu

Portocaliu este complementar cu o gamă largă de culori. Așa cum era de așteptat, această culoare se poarăt în combinaţie cu culorile adiacente, adică roşu şi galben şi nuanţele care provin din aceste culori.

Foarte bine, portocaliul merge combinat cu culorile opuse, adică albastru sau bluemarin, dar și alături de culorile triadice: verde şi mov.

Pentru persoanele mai îndrăznețe, protocaliul poate fi asociat cu culorile tetradice sau complementare cu disjuncţie: turcoaz şi fucsia sau roz. Aceste din urmă combinaţii sunt extrem de puternice și cu siguranță te vor scoate din anonimat.

În combinație cu maro, portocaliul nu mai pare atât de agresiv.

Pentru situațiile în care se cer un dress code business casual, poţi alătura portocaliul cu alb, negru sau bej, care sunt culori neutre, liniştite și care echilibrează foarte bine agresivitatea culorii portocalii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 octombrie 2024
05 octombrie 2024