Prima pagină » Sanatate » Din ce cauză se manifestă tremuratul mâinilor. Este un simptom al tremorului esențial și al bolii Parkinson

Din ce cauză se manifestă tremuratul mâinilor. Este un simptom al tremorului esențial și al bolii Parkinson

18 dec. 2024, 11:01,
în Sanatate

Toată lumea se confruntă cu tremuratul mâinilor la un moment dat în viață, astfel că nu ar trebui să te alarmezi dacă observi spasme ușoare din când în când. Acest lucru se întâmplă pentru că fibrele musculare mici se contractă și se relaxează constant la întâmplare, iar uneori există un dezechilibru între grupele musculare, ceea ce face ca sincronizarea acestor contracții să fie afectată.

Cu toate acestea, este un motiv de îngrijorare dacă tremuratul începe să interfereze cu sarcinile zilnice, precum mâncatul, băutul sau scrisul. În aceste cazuri, o consultație la medic pentru a testa probleme neurologice sau metabolice subiacente poate fi justificată.

Din ce cauză se manifestă tremuratul mâinilor

Când nu dormi suficient, acest lucru poate declanșa reflexe neurologice care cauzează tremuratul mâinilor. Cafeaua stimulează corpul, determinând mușchii să se miște în afara secvenței. Nivelul scăzut de zahăr din sânge provoacă tremur, deoarece nervii și mușchii sunt privați de combustibilul necesar. La fel și atunci când devii anxios, stresat sau chiar supărat, nervii sunt amplificați.

Unii oameni sunt mai sensibili la medicamente decât alții. Tratamentele pentru astm, antidepresivele, litiul și chiar antihistaminicele pot provoca tremuratul mâinilor. Tiroida hiperactivă este mai frecventă la femei decât la bărbați, se manifestă cel mai adesea între vârstele de 20 și 30 de ani și poate provoca tremurături împreună cu alte efecte secundare. Un specialist poate diagnostica această afecțiune cu un simplu test de sânge, pentru a verifica nivelul hormonilor tiroidieni.

Tremorul esențial apare adesea în familii și este cel mai vizibil atunci când faci ceva cu mâinile, nu în timpul odihnei. Aceste reflexe apar sporadic și de obicei încep în mâini, dar pot afecta și capul, alte părți ale corpului și chiar vocea. Conform Asociației Internaționale pentru Tremor Esențial, de obicei, această afecțiune se agravează odată cu vârsta. Boala Parkinson este cu mult cel mai grav diagnostic asociat cu tremuratul mâinilor. În acest caz, spasmele sunt mai accentuat când ești în repaus, și nu când îți folosești mâinile. Tremuratul în boala Parkinson este adesea numit „răsucirea pastilei”, deoarece este ca și cum ai răsuci o pastilă mică între degetul mare și latura degetului arătător. Există medicamente disponibile pentru a trata boala Parkinson, precum și tremorul esențial.

Cum se poate trata afecțiunea

Nu toată lumea care se confruntă cu tremuratul mâinilor va avea nevoie de tratament, dar dacă un specialist decide că ești un bun candidat, acesta poate prescrie medicamente mai întâi. Cele mai frecvent prescrise sunt beta-blocantele, care sunt concepute pentru a trata aritmia, ritmul cardiac rapid și hipertensiunea, câteva dintre simptomele cardiomiopatiei. Alte medicamente care sunt utilizate în principal pentru a trata afecțiuni neurologice sau psihiatrice, cum ar fi crizele sau durerea neuropatică, pot fi utile pentru persoanele cu tremor esențial. Unele tratamente utilizate pentru a trata anxietatea, care poate cauza tremurul mâinilor, și tulburările de panică ar putea fi eficiente, dar trebuie urmate cu precauție și recomandare, deoarece sunt cunoscute pentru potențialul de a crea dependență. Toxina botulinică de tip A sau botoxul arată promisiuni ca tratament pentru tremorul esențial care afectează mâinile. Această medicament poate provoca slăbiciune musculară semnificativă în zona injectată, așa că trebuie să discuți cu medicul despre riscurile și beneficiile potențiale.

Un specialist poate recomanda una sau mai multe strategii pentru a ajuta la tremuratul mâinilor. Este posibil să fie necesar să înlocuiești obiectele ușoare sau fragile, cum ar fi paharele, tacâmurile sau farfuriile, cu versiuni mai grele.
Un doctor este puțin probabil să recomande intervenția chirurgicală ca primă opțiune de tratament, dar sunt de obicei rezervate persoanelor care au un tremur sever debilitant. Chirurgia poate deveni o opțiune pe măsură ce îmbătrânești sau dacă tremorul se agravează. Stimularea cerebrală profundă este o procedură utilizată pentru a trata această afecțiune. În timpul acesteia, un chirurg plasează dispozitive electronice în creier, care primesc un semnal ce interferează cu activitatea cerebrală responsabilă pentru tremor, dar în prezent recomandată doar pentru persoanele simptome avansat sau severe. Talamotomia este o altă opțiune chirurgicală. În timpul acestei proceduri, un specialist va folosi unde sonore de radiofrecvență pentru a crea o leziune permanentă într-o zonă foarte mică a talamusului creierului. Un RMN este folosit pentru a ghida unde sunt direcționate undele care vor întrerupe activitatea electrică tipică a creierului și reduce sau opri tremuratul mâinilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`