Prima pagină » Sanatate » Din ce cauză îți curge sânge din nas? Iată când trebuie să te îngrijorezi

Din ce cauză îți curge sânge din nas? Iată când trebuie să te îngrijorezi

02 feb. 2022, 10:29,
BZI.ro, în Sanatate

Te întrebi din ce cauză îți curge sânge din nas? Ei bine, trebuie să știi că aproximativ 60% din populație suferă de sângerări nazale, cel puțin o dată în viață. În general, nu trebuie să te îngrijorezi, dar sunt și situații în care ar trebui să te vadă un medic.

Sângerarea nazală, numită și epistaxis, reprezintă o hemoragie, ce necesită tratament de urgență, în scopul opririi sângerării. Epistaxisul din plexul Kiesselbach, plex vascular localizat la nivelul septului nazal anterior, este cea mai comună sângerare întâlnită.

Un rol esențial pe care îl are nasul este de a încălzi și de a umidifica aerul pe care îl respiri. La nivelul acestuia se află numeroase vase de sânge mici, acoperite de un strat subțire de piele. Prin intermediul acestui mecanism, se realizează un schimb de căldură, pentru aerul care ajunge la plămâni. În momentul în care aceste vase de sânge se sparg, se produce sângerarea nazală.

o femeie care are hemoragie nazala

Epistaxisul din plexul Kiesselbach, plex vascular localizat la nivelul septului nazal anterior, este cea mai comună sângerare întâlnită.

Din ce cauză îți curge sânge din nas?

Cauzele care duc la sângerarea nazală pot fi: o lovitură la nivelul feței (cu sau fără fracturarea nasului), o infecție nazală, uscăciunea nasului și vremea foarte caldă sau foarte rece. Însă, pot fi și cazuri în care epistaxisul apare din cauza unor anomalii septale, boli inflamatorii, tumori, coagulopatii congenitale, coagulopatii dobândite, ateroscleroză și hipertensiune, situații ce necesită intervenție medicală de urgență.

În funcție de localizarea vaselor de sânge sparte, sângerarea poate fi anterioară (partea din față a nasului) sau posterioară (partea din spate a nasului). Sângerare nazală anterioară este atunci când sângele curge prin nări, în timp ce la sângerarea nazală posterioară sângele ajunge în gât, cu riscul de a fi înghițit.

Un risc mai mare de sângerări nazale este întâlnit la copiii mici și la persoanele de peste 65 de ani. În ceea ce îi privește pe copii, aceștia au tendința de a-și îndepărta mucusul uscat și celulele moarte, ducând în acest fel la expunerea vaselor de sânge de la suprafață. În schimb, persoanele de peste 65 de ani se pot confrunta cu sângerări severe, ceea ce indică probleme la nivelul sângelui și infecții cronice ale sinusurilor. În unele cazuri poate fi vorba despre leucemie sau cancer. De asemenea, sângerările nazale întâlnite la vârstnici pot fi provocate de medicamentele pentru subţierea sângelui sau de spray-urile nazale.

Important de precizat este că sângerarea nazală trebuie oprită cât mai curând cu putință, deoarece se poate ajunge la anemie, fapt ce necesiă o transfuzie.

o fetiță cu hemoragie nazală

Un risc mai mare de sângerări nazale este întâlnit la copiii mici și la persoanele de peste 65 de ani.

Cum poate fi oprită sângerarea nazală?

În cazul în care observi că îți curge sânge din nas, trebuie să stai înclinat cu capul în față, pentru a evita înghițirea sângelui. Apoi, trebuie să apeși pe partea fruntală, moale, a nasului. Dacă sângerarea este severă și persistă mai mult de 30 de minute sau este provocată de o lovitură la cap sau de administrarea unui medicament, nu ezita să ceri ajutorul unui medic. Acesta îți poate împacheta nasul într-un tifon îmbibat cu unele medicamente, menite să contracteze vasele de sânge. De asemenea, se poate folosi de ajutorul unor catetere cu balon (baloane mici, introduse în nări).

Dacă te confrunți cu sângerări minore recurente, este recomandat să folosești spray-uri decongestionante nazale sau lubrifianți nazali. Poți opta, chiar, să îți sigilezi vasele de sânge cu substanțe chimice, cum ar fi azotatul de argint sau prin cauterizare. Atenție, însă! Cauterizarea este o metodă dureroasă și mai puțin eficientă decâ crema pe bază de antibiotice sau vaselină.

De ajutor în această problemă ți-ar putea fi și uleiul de susan, deoarece are abilitatea de a-ți lubrifia foarte bine nasul. Este util și pentru înmuierea crustei, asociată adesea cu sângerarea nazală.

În concluzie, hemoragia nazală ușoară poate fi oprită prin metode simple. Însă, dacă ai sângerări severe sau se produc la intervale scurte de timp, înseamnă că este necesar să consulți un medic. Ar putea fi vorba despre o afecțiune serioasă.

Leacuri pentru durerea de măsea și ureche

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *