Senzația de căldură în corp reprezintă o manifestare frecventă care poate avea multiple cauze, de la factori de mediu până la afecțiuni medicale complexe. Această senzație se poate manifesta prin valuri de căldură care afectează întregul corp sau doar anumite zone, fiind adesea însoțită de transpirații și înroșirea pielii.
Bufeurile sunt acel fenomen care determină o creștere bruscă a temperaturii și care sunt provocate de o dilatare a vaselor de sânge de la nivelul pielii. Popular, bufeurile de căldură sunt descrise ca fiind un „val de căldură” care se simte brusc la nivelul pieptului, gâtului și feței, și care durează de la câteva secunde până la jumătate de oră.
Din ce cauză apare senzația de căldură în corp
Senzația de căldură în corp poate fi rezultatul interacțiunii complexe dintre diverți factori fiziologici și patologici. Stabilirea acestor cauze este esențiale pentru stabilirea unui diagnostic corect și alegerea tratamentului adecvat.
Temperatura și umiditatea ridicată din mediul înconjurător pot provoca o senzație intensă de căldură în corp. Expunerea prelungită la soare sau la temperaturi ridicate poate determina supraîncălzirea organismului și apariția unor simptome precum transpirație excesivă, amețeală și senzație de căldură intensă. Mediile închise, slab ventilate sau aglomerate pot amplifica această senzație.
De asemenea, persoanele cu diabet pot experimenta senzații frecvente de căldurp din cauza dereglărilor metabolice și a afectării sistemului nervos autohton. Niveluri crescute ale glicemiei pot deteriora nervii și vasele de sânge, afectând capacitatea corpului de a regla temperatura în mod eficient.
Glanda tiroidă hiperactivă produce cantități excesive de hormoni tiroidieni, care accelerează metabolismul și cresc producția de căldură în organism. Pacienții prezintă intoleranță la căldură, transpirații abundente și senzație persistentă de căldură.
Și stările de anxietate pot declanșa răspunsul de tip „luptă sau fugi”, care determină eliberarea de adrenalină și creșterea temperaturii corporale. Persoanele anxioase pot resimți valuri de căldură, palpitații și transpirații, chiar și în absența unor factori externi declanșatori.
Bufeurile la menopauză
Majoritatea persoanelor de sex feminin de vârstă mijlocie aflate în perioade de perimenopauză experimentează bufeuri în mod regulat atât pe timpul zilei, cât și al nopții. Aceste fenomene vasomotorii sunt declanșate de scăderea sintezei de estrogen specifice perimenopauzei, manifestarea lor pe timpul nopții ducând la apariția insomniilor, cu alterarea calității somnului și al nivelului de productivitate pe timpul zilei.
Este estimat că bufeurile afectează până la 70% din femeile aflate în perioada de tranziție către menopauză și în aproape 60% din cazuri, fenomenele vasomotorii apar pe timpul nopții și uneori pot persista pentru perioade îndelungate de timp, chiar și după dispariția completă a menstruațiilor.
Bufeurile nocturne pot determina apariția tulburărilor de dispoziție, nivelului de concentrare și al memoriei prin afectarea calității somnului la femeile aflate în perioada de perimenopauză.
Studiile desfășurate până la momentul actual sugerează existența unei relații de cauzalitatea între manifestarea bufeurilor și riscul de apariție al bolilor cardiovasculare și al osteoporozei la menopauză.
Bufeurile datorate fluctuațiilor hormonale sunt ameliorate prin intermediul tratamentului hormonal în cadrul căruia sunt administrate estro-progestative persoanelor de sex feminin în perioada de perimenopauză sau medroxiprogesteron în cazul bărbaților diagnosticați cu tumori maligne ale prostatei. Dacă senzația de căldură în corp persistă este cazul să apelezi la un consult medical.