Prima pagină » Sanatate » Din ce cauză apare febra fânului? De ce factori este declanșată alergia sezonieră

Din ce cauză apare febra fânului? De ce factori este declanșată alergia sezonieră

27 sept. 2023, 13:00,
în Sanatate

Febra fânului, cunoscută și sub numele de rinită alergică sezonieră sau, simplu, febra de fân, este o afecțiune comună care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Această condiție alergică este declanșată de expunerea la polenul eliberat de plantele cu flori în timpul sezonului de înflorire.

Febra fânului este o afecțiune alergică care apare ca răspuns la expunerea la polenul eliberat de anumite plante în timpul sezonului de înflorire. Când o persoană care suferă de febră de fân intră în contact cu acest polen, sistemul imunitar reacționează excesiv și declanșează simptomele alergice caracteristice.

Factori care contribuie la declanșarea afecțiunii febra fânului?

Cauzele febrei fanului pot fi atribuite reacției excesive a sistemului imunitar la polenul eliberat de plantele cu flori. Cu toate acestea, există factori care pot crește riscul de a dezvolta această afecțiune. Printre aceștia se numără factorul legat de ereditate. Dacă unul sau ambii părinți au febră de fân sau alte alergii, este mai probabil ca un copil să dezvolte aceeași afecțiune.

Gradul de expunere la polen poate influența dezvoltarea febrei fanului. Oamenii care locuiesc în zone cu multe plante care produc polen pot avea un risc mai mare. În plus, febra fânului este mai frecventă la copii și tineri, deși poate apărea la orice vârstă.

Ce simptome provoacă febra fânului. Cum poate fi recunoscută instant tipul de alergie

Simptomele febrei fanului pot varia de la ușoare la severe și pot include anumite semne evidente. Printre acestea se numără strănutul frecvent. Strănutul repetat este un simptom comun al febrei fanului și poate fi foarte deranjant. De asemenea, unul dintre simptome ale afecțiunii este congestia nazală. Nasul înfundat sau congestia nazală este o altă manifestare obișnuită a acestei afecțiuni.

Multe persoane care suferă de afecțiune se plâng pe mâncărimea în interiorul nasului și a ochilor. Aceasta poate fi persistentă și inconfortabilă. Ochiul poate lacrima iar sensibilitatea la lumină poate fi crescută. Unii pacienți pot dezvolta dureri de cap ca rezultat al simptomelor alergice.

Unele persoane pot prezenta simptome la nivelul gâtului și al căilor respiratorii inferioare, cum ar fi tusea sau senzația de gât iritat. Diagnosticul febrei fânului se bazează pe istoricul medical și pe evaluarea simptomelor de către un medic sau un alergolog. Uneori, pot fi necesare teste suplimentare, cum ar fi testele de alergie cutanate sau teste de sânge pentru a confirma cauza exactă a simptomelor. Testele de alergie cutanate implică aplicarea unor alergeni comuni pe piele și observarea reacției acesteia.

Ce presupune tratamentul alergiei la polen? Cum poți ameliora simptomele deranjante

Tratamentul febrei fanului poate implica o combinație de măsuri de auto-îngrijire, medicamente și terapie de desensibilizare alergică (imunoterapie). O metodă simplă de a reduce simptomele este de a evita expunerea la polenul care declanșează reacțiile alergice. Acest lucru poate implica rămânerea în interior în zilele cu niveluri ridicate de polen sau utilizarea unui purificator de aer.

Medicamentele antihistaminice pot ajuta la reducerea simptomelor alergice, cum ar fi strănutul și mâncărimea. Spray-uri nazale corticosteroide sunt de mare ajutor în lupta cu alergia. Aceste spray-uri pot reduce inflamația în nas și pot ajuta la ameliorarea congestiei nazale și a altor simptome.

Imunoterapia presupune administrarea treptată a cantităților mici de alergeni pentru a reduce sensibilitatea organismului la acestea. Este utilă în cazurile severe sau când alte tratamente nu funcționează. Pentru simptomele de congestie nazală și mâncărime oculară, pot fi utile decongestionantele nazale și picăturile pentru ochi. În cazurile severe sau în cazul în care alte tratamente nu sunt eficiente, medicul poate recomanda corticosteroizi orali pe termen scurt pentru a controla simptomele.

Pe lângă tratament, există măsuri de prevenție și management pe termen lung pe care persoanele cu febra fânului le pot adopta. Astfel, printre acestea se numără monitorizarea previziunilor de polen. Este indicat să aflați nivelurile de polen din zona dvs. și să evitați expunerea în zilele cu niveluri ridicate. Instalați filtre de aer în casă pentru a reduce cantitatea de polen din interior. De mare ajutor este și spălarea regulată a hainelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
09 noiembrie 2024
09 noiembrie 2024