Treizeci de copii au avut nevoie de intervenții chirurgicale în străinătate în ultimii doi ani. Cei mai mulți dintre aceștia sunt bebeluși care suferă de malformații cardiace. Specialiștii spun că astfel de complicații sunt tot mai dese și apar din cauza neglijenței gravidelor în timpul sarcinii
În ultimii doi ani, la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Iași, au fost depuse 30 de formulare pentru asigurarea tratamentului în străinătate. Solicitările au fost făcute de părinți. Aceștia au căutat ajutor pentru a-și salva copiii, cele mai multe formulare fiind depuse pentru decontarea intervenților chirurgicale pediatrice de corecție a malformațiilor cardiace. În anul 2021 au fost depuse mai multe astfel de solicitări în comparație cu anul 2020.
„Până în prezent, în anul 2021, au fost eliberate 17 formulare S2(E112), în timp ce pentru aceeași perioadă, în anul 2020, au fost eliberate 13 formulare S2(E112). Dacă în anul 2020, formularele au fost emise pentru intervenții chirurgicale pediatrice de corecție a malformațiilor congenitale, cardiace, dar și pentru boli neurologice – pentru tratamentul endovascular al leziunilor vasculare, în anul 2021, formularele au fost eliberate pentru aceleași intervenții chirurgicale pediatrice de corecție ale malformațiilor cardiace, cât și pentru patologii pediatrice – intervenții chirurgicale de reconstrucție de șold”, au declarat reprezentanții CAS Iași.
Specialiștii suțin că aceste malformații sunt cauzate de neglijențile mamelor
Medicii cardiologi susțin că astfel de malformații cardiace apar în cele mai multe cazuri din neglijența mamelor în timpul sarcinii. Acestea nu sunt atente pe perioada sarcinii, consumând alcool, fumând. Copiii se nasc cu o astfel de malformație.
„Cel mai adesea aceste afecțiuni apar din naștere. Iar una din cele mai întâlnite cauze care duce la o astfel de malformație cardiacă în rândul bebelușilor este precauția în timpul sarcinii. Unele gravide nu iau în serios sarcina, fiind neglijente, fumează și consumă alcool, chiar dacă știu că astfel de acțiuni sunt interzise. Fără să își dea seama, toate substanțele toxice ajung prin sânge la copil, provocându-i tot felul de afecțiuni. Se pot face intervenții chirurgicale pediatrice de corecție a malformațiilor cardiace și în România”, a precizat prof. dr. Constantin Iordache, medic la clinica de cardiologie pediatrică din cadrul Spitalului pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași.
Orice persoană asigurată poate beneficia de tratament în străinătate
Reprezentanții CAS Iași au precizat că orice persoană asigurată poate beneficia de tratamente gratuite , planificate în afara țării, dacă viața îi este pusă în pericol, cu o singură condiție: serviciile solicitate trebuie să se găsească în pachetul de servicii, iar furnizorul să se afle în contract.
„Persoanele asigurate în România care nu pot obține din diverse motive tratamete medicale și dacă viața le este pusă în pericol, pot beneficia de tratament planificat pe teritoriul statului membru UE / SEE, în baza Formularului S2(E112), cu condiția ca serviciile solicitate să se regăsească în pachetul de servicii medicale de bază, decontate din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) și furnizorul de servicii medicale la care solicită serviciul să se afle în contract cu sistemul public de sănătate din țara respectivă. Cele patru țări în care au obținut asigurații servicii medicale în baza acestui formular sunt: Italia, Belgia, Austria, Germania și Franța”, au adăugat reprezentanții CAS Iași.