Din cauza frigului din clase, elevii care învață la două colegii din Timișoara vor face cursurile online. Prin urmare, la Liceul de Arte și Colegiul Henri Coandă se va învăța de acasă. Liceul H. Coandă nu a mai beneficiat de reabilitări timp de 57 de ani.
Viceprimarul USR, Ruben Lațcău anunță demararea lucrărilor de reabilitare a sistemului termic și promite că elevii nu se vor mai confrunta cu astfel de situații. După finalizare, Colegiul H. Coandă va fi una dintre primele școli inteligente din Timișoara.
Elevii din Timișoara vor face cursurile online
În luarea acestei decizii s-a ținut cont de sănătatea și siguranța elevilor și profesorilor. Viceprimarul USR, Ruben Lațcău este de părere că situația actuală este rezultatul atitudinii nepotrivite pe care Primăria o are față de educație.
„De mâine, elevii de la Colegiul Coandă vor face orele online. Am convenit cu doamna directoare că așa este cel mai bine pentru sănătatea și siguranța elevilor și a cadrelor didactice. Ani de zile, elevii de la Coandă și din alte școli, bolnavii din secții ale spitalelor timișorene au fost ca prioritate, mult după asfaltarea drumurilor. Politic, era mai convenabil să faci lucrări rapide și după câteva luni să poți să tai panglica.
Acum, în situație de criză energetică vedem costurile politicii în care, an după an, Primăria a ignorat sistemul de educație și pe cel medical. Clădiri praf, geamuri vechi, calorifere colmatate, instalația de încălzire veche de decenii, lipsa izolației termice. Nici vorbă de investiții în panouri solare sau alte măsuri de eficientizare energetică și modernizare.
Colegiul Tehnic „H. Coandă” va beneficia de reabilitări
De la înființare, Colegiul Tehnic H. Coandă nu a mai beneficiat de reabilitări. În acest an, este în plan izolarea termică a insituției. Pentru refacerea instalațiilor sanitare și termice vor fi utilizate fonduri nerambursabile. După aceste lucrări, Colegiul va fi prima instiuție cu clădiri inteligente din Timișoara
„Colegiul Tehnic H. Coandă este construit în 1965. De atunci, nu a mai văzut nicio reabilitare. Câteva cârpeli, și cam atât în 57 de ani. Anul acesta începe proiectarea reabilitării termice a cinci corpuri de la Colegiul Henri Coandă: izolarea termică a clădirii și utilizarea de surse regenerabile de energie, prin montarea de panouri solare, reabilitarea cantinei, sălii de sport, internatului și a atelierelor.
De asemenea, vom reface cu ajutorul fondurilor nerambursabile toate instalațiile sanitare și termice din interior, precum și sistemele de iluminat. Se vor face lucrări de izolare termică la toate cele cinci corpuri de clădire și se vor reface izolațiile termice și hidrofuge la acoperișul clădirilor. Se va înlocui tâmplăria existentă cu tâmplărie PVC cu geam termopan. Practic, vorbim despre prima instituție cu clădiri inteligente din oraș, o reabilitare care va transforma acest Colegiul Tehnic într-o școală super modernă.”
R. Lațcău: „Elevii nu vor mai trece prin astfel de situații”
Totodată, Ruben Lațcău promite că elevii nu vor mai trece prin astfel de situații.
„Nu rezolvăm problema de astăzi, dar ne asigurăm că pe viitor, copiii nu vor mai trece prin astfel de situații critice. Proiectul a fost deja depus pentru finanțare nerambursabilă și suntem convinși că vom putea contracta finanțarea iar în acest an vom începe execuția. Problemele energetice se rezolvă cu investiții în reabilitarea termică a clădirilor și modernizarea sistemului de termoficare. Adică, investiții care se fac în timp și care nu aduc capital politic peste noapte. În poze, câteva dintre problemele școlii”, anunță viceprimarul USR Ruben Lațcău.
Eșec de proporții din partea Primăriei
Subprefectul județului Timiș Ovidiu Drăgănescu este de părere că în fiecare școală trebuie să fie analizată posibilitatea învățământului online, luând în considerare temperaturile înregistrate. Pe pagina de Facebook, acesta a scris să situația este datorată unui eșec de proporții al primăriei.
„La 16°C în locuințe, în spitale sau școli e clar că suntem în fața unui eșec de proporții a administrației orașului”, a scris pe Facebook subprefectul de Timiș, Ovidiu Drăgănescu.
Conform acestuia, se impune ca în fiecare unitate de învățământ să aibă loc o ședință de urgență a Consiliului de Administrație pentru a analiza oportunitatea trecerii cursurilor în online.
„Atrag atenția că temperatura scăzută trebuie raportată la regula aerisirii claselor în fiecare pauză. Voi cere Inspectoratului școlar județean să transmită în această dimineață acest lucru”, a adăugat Ovidiu Drăgănescu.
Primăria ar trebui trasă la răspundere
Nu în ultimul rând, acesta este de părere că primăria trebuie să fie trasă la răspundere.
„Decidenții din Primăria Municipiului Timișoara vor trebui să răspundă public de modul cum au pregătit sezonul rece, de neglijarea asigurării unui serviciu public de primă necesitate, de starea deplorabilă în care se află cetățenii și instituțiile abonate la Colterm”.
În timp ce abonații societății locale de termoficare îngheață în case deși facturile li s-au dublat, Coaliția nu a găsit o soluție pentru această criză. Administrația Fritz a refuzat să cumpere certificate verzi care ar permite încălzirea pe bază de cărbuni, așa că societatea produce căldură pe gaz, asftel că prețurile facturilor au crescut simțitor
De asemenea, bolnavii internați la Spitalul de Oncologie din Constanța îngheață de frig în saloane, la temperaturi de 10 și 15 grade celsius.