Ce se întâmplă cu banii de masă de la o grădiniță din Iași? Reprezentantul Cristiana Line vorbește despre neregulile din aceste unități de învățământ. Problema este că de banii părinților profită și personalul didactic, dar și că există achiziții făcute în afara SEAP-ului. Directoarea Grădiniței cu Program Prelungit nr. 25 Iași a aflat de la reporterii BZI că a trecut greșit niște sume la o achiziție
De la redeschiderea grădinițelor din Municipiul Iași, unitățile școlare au început să își reia activitatea pe platforma online de achiziții publice. Părinții care au apelat la grădinițe cu program prelungit pentru educația copiilor lor s-au plâns de tariful ridicat al meniului sau al grădiniței în sine, mai ales de când cu noile scumpiri. Totodată, se speculează că nu doar copiii beneficiază de acele meniuri, ci și personalul respectivelor instituții sau familiile acestora. Platforma SEAP surprinde toate aceste achiziții, însă, aparent, unii reușesc să se sustragă legii.
Banii de masă de la o grădiniță din Iași ajung, cu dedicație, la Cristiana Line
Firma Cristiana Line este una dintre favoritele Grădiniței cu Program Prelungit nr. 25 Iași atunci când vine vorba despre achiziția de produse alimentare, în intervalul 4 martie 2022 – 8 iunie 2022. În această perioadă, au fost făcute 47 de achiziții, în valoare totală de aproximativ 55.000 de lei. Cu alte cuvinte, 40 la sută dintre contractele încheiate în această perioadă de grădiniță au fost cu Cristiana Line.
Una dintre tranzacțiile care atrage atenția este în valoare de 10.043 de lei. Acest contract a fost încheiat cu firma respectivă, în 11 aprilie 2022, pentru fructe și legume. Suma este exagerat de mare, dacă ținem cont de faptul că, în acel moment, la grădiniță erau aproximativ 240 de copii, iar prețul pentru un meniu plătit de un părinte era de 14 lei.
„O să verific la contabilitate, nu îmi amintesc. Poate este o greșeală…”, declară Aioanei Liliana, directorul grădiniței.
După unele verificări, directorul instituției de învățământ a realizat că, într-adevăr, s-a comis o greșeală, după cum afirmă aceasta.
„Cu stupoare, mi-am dat seama că, dintr-o eroare aritmetică pe SEAP, s-a licitat suma de 10.043, în loc de 1.043, pe 11 aprilie 2022. Noi avem factura cu care a fost achitată furnizorului suma reală de 1.043”, spune Liliana Aioanei.
S-au „certat“, dar fac în continuare afaceri împreună
Deși au avut aproape 50 de contracte încheiate, lucrurile nu par a mai fi în regulă între conducerea grădiniței și Neculai Isachi, administratorul firmei Cristiana Line.
„La Grădinița 25 s-a terminat contractul și n-am mai continuat colaborarea cu ei pentru că au fost probleme. Dacă mie mi-a scris lapte 3,5% grăsime, eu lapte din ăla aduc. Când a început contractul, a spus să-i duc Dorna. Eu i-am spus: «nu vă trebuie Dorna pentru copii, știu eu pentru ce aveți nevoie…»”, a declarat reprezentantul Cristiana Line, lăsând de înțeles că directorul instituției de învățământ ar fi solicitat laptele pentru ea și pentru cadrele didactice, nicidecum pentru copii.
În ciuda așa-zisului scandal dintre cele două părți contractante, luni, 19 septembrie 2022, a fost făcută o nouă achiziție, în valoare de 1.871 de lei. Mai mult, după ce directorul Liliana Aioanei dăduse asigurări reporterilor BZI că va repara greșeala făcută pe SEAP, pe platformă nu a apărut încă nicio modificare cu privire la tranzacția din 11 aprilie 2022.
Reprezentantul Cristiana Line vorbește despre banii de masă de la grădinițele din Iași
Reporterii BZI au reușit să ia legătura cu o firmă veterană în domeniul aprovizionării grădinițelor cu program prelungit din Iași, Cristiana Line, care activează din 1997. Aceasta trage un semnal de alarmă care ar putea fi în folosul copiilor, părinților, dar și al bugetului de stat, cu privire la cei care nu fac licitații.
„Eu fac cu ei doar licitații publice. Ei lucrează cu alte firme de casă, dar nu fac licitații. Pentru că, atunci când mi-au spus de licitații, le livrez produsul scris în caietul de sarcini, iar de la alte firme primește ceea ce va mânca familia acasă” susține furnizorul.
Reprezentantul Cristiana Line vine cu exemple concrete care susțin nedreptățile din grădinițele cu program prelungit.
„Vă dau concret: Grădinița 24, Grădinița 16. Le-am spus că urmează să îi dau în judecată. Ei trebuie să facă un plafon. Plafonul a fost 126.000 de lei, acum e de 270.000 de lei, dar ei, de regulă, îl depășesc în primele luni. Aceste două grădinițe n-au făcut nicio licitație de când lucrează. Grădinițele 16, 26, 18 trebuie să facă achiziții corect, așa cum spune în Legea 98. Treaba e foarte gravă”, spune reprezentantul Cristiana Line.
„Se lucrează cum vrea doamna directoare! Și ea face o confuzie. Banii care sunt de la părinți pentru meniul copiilor se duc la bugetul de stat, deci ei consumă bani publici!”, completează acesta, făcând referire la banii de masă de la grădinița din Iași.
Adică, sunt directori de grădiniță care cumpără ca la piata, fara SEAP?
Acelasi lucru se intampla la Grădinița cu Program Prelungit, nr. 20 din Tatarasi! O devalizare totala a banilor publici. Banii solicitati lunar de la parinti pentru hrana copiilor au valori in crestere de la luna la luna fara a avea un corespondent firesc in cota de hrana pe copil! Am fi onorati daca puplicatia dvs ar face o astfel de ancheta si la gradinita unde avem si noi copiii!
Acelasi lucru se intampla la Grădinița cu Program Prelungit, nr. 20 din Tatarasi! O devalizare totala a banilor publici. Banii solicitati lunar de la parinti pentru hrana copiilor au valori in crestere de la luna la luna fara a avea un corespondent firesc in cota de hrana pe copil! Am fi onorati daca puplicatia dvs ar face o astfel de ancheta si la gradinita unde avem si noi copiii!
Verificați toate grădinițele cu program prelungit, la grădiniță nr. 6 din Tatarasi cu program prelungit nu exista personal auxiliar, cumpărăm absolut totul de la hârtia igienica, rechizite, material didactic, etc… Se dărâmă peretele dinspre grupul sanitar și nu spune nimeni, totul e mușamalizat. A făcut un părinte poza la peretele crăpat și a primit fel și fel de insulte. Va rugam, verificați!
Alte exemple in care adormitii (sau nu) de la DNA nu isi fac meseria. Acolo pe Rosetti se anima angajatii doar cind akunge vreun livrator de mancare. In rest doar jmenuri si golanii…
Si la casa de copii Bucium verificați.Se stie cine ia si mai Adaugă si mai completează .:)
E usor sa dai cu piatra fara sa stii cum stau lucrurile . Licitatiile la alimente se deruleaza pe parcursul la aproximativ 60 zile si cand se termina pe piata sunt alte preturi in aceste vremuri … Cand ai licitatie nu poti face comenzi decat ce ai licitat lista de produse e fixa parintii numai pot veni cu propuneri si schimbari la meniu . Se fac comenzile saptamanal dar cu perioadele de pandemie , cu gripele de sezon situatia prezentei copiilor se poate schimba de la o zi la alta regulile sanitare dar si sanatatea copiilor ne obliga sa respectam proceduri clare si concrete care apere sanatatea copiilor . In majoritatea gradinitelor parintii solicita ca profesorul sa GUSTE mancarea copiilor e certitudinea lor privind calitatea meniului . Copiii au meniuri preferate , sunt meniuri pe care unii le manaca mai bine altele altii din ce se pregateste poate ramane un pic , nu trebuie ca o firma frustrata sa preia aspecte pe care nu le intelege si sa faca astfel de afirmatii nefondate . Calitatea produselor nu este solicitata pentru placul directorilor ci pentru niste copilasi mici de 3 ani care nu pot manca produse proaste . In general se solicita pe cat se poate produse curate , bio , cat mai proaspete nu la limita de termen cu reducere pentru furnizori la achizitie . Furnizorii urmaresc castigul , gradinita urmareste sanatatea copiilor ca stau la ea 3 ani copiii sunt urmariti in dezvoltare , sunt controlate gradinitele de DSP ,DSV , OPC , AUDIT ETC . Mancarea este dusa la analize , personalul verificat sanitar , se calculeaza ratii alimentare pentru ce se scoate in cantine . Intradevar unitatile de invatamant nu au compartimente de achizitii care sa poata lupta cu mafia furnizorilor ce urmaresc doar imbogatirea pe spatele acestor cantine . E o greseala ca banii parintilor se duc la bugetul de stat si apoi ei nu pot lua liber de pe piata produsele cele mai bune calitativ pt copiii lor . Gradinitele sunt obligate sa achizitioneze la pretul cel mai mic de pe SEAP iar furnizorii nu sunt serioasi > Cand ajung cu marfa iei ce aduc ca nu poti tine copiii flamanzi sa le refuzi marfa dar discutii intervin . Ei vor marfa la oferte cu termene la limita si daca spui ceva spune ca mananca cadrele ceia ce nu este adevarat , noi raspundem in fata parintilor pentru sanatatea copiilor si vrem ce e mai bun pentru ei .
Dragi parinti cand mergeti la cumparaturi luati ce va pune furnizorul in cos sau ce e mai bun pt copilul dvs ? La fel face si gradinta sa stiti ca raspunderea lor pentru sanatatea dvs este mare de tot ! Un furnizor neserios se razbuna si incearca sa-si impuna produsele de proasta calitate declasand prin pretul mic practicat furnizori seriosi si responsabili ! Pacat ca pressa nu vede cat efort se depune in gradinite ca sa acopere lipsa de fonduri , lipsa de personal , etc . Nu e usor sa iei din bratele mamei un copilas de 3 ani si sa-l faci sa te iubeasca sa vina la gradinita fara sa planga ! 🙏🙏🙏