Prima pagină » Titlurile zilei » Din acest loc din Iași este luat pământul folosit la Purcica! Aceasta este rețeta care a pus pe picioare mii de persoane. „Nămolul de anul acesta este foarte bun”

Din acest loc din Iași este luat pământul folosit la Purcica! Aceasta este rețeta care a pus pe picioare mii de persoane. „Nămolul de anul acesta este foarte bun”

28 iun. 2022, 02:00, 3 ,
Raluca Costin, în Titlurile zilei

Cariera de unde se extrage materia primă pentru cărămidă este locul din Iași de unde provine pământul galben care este amestecat cu apa sulfuroasă de la Plaja Nicolina și astfel se obține nămolul. Plaja „Purcica” există de 28 ani, iar în această perioadă sute de mii de persoane au beneficiat de tratamentul cu apă sulfuroasă sau nămol.

Puține persoane știu că nămolul de la cunoscuta „Plajă Purcica” este făcut din două ingrediente minune: apa sulfuroasă și pământ galben. Anual, persoane de toate vârstele vin să facă tratament cu nămol și apă sulfuroasă și sunt mulțumite de efectele acestuia asupra sănătății. Potrivit administratorului bazei de tratament, anul acesta nămolul are o calitate superioară.

„Nămolul de anul acesta este foarte bun pentru că e de la o adâncime mai mare. Au forat mai adânc, la 600 de metri adâncime, față de 400 de metri, cum a fost în anii trecuți. Au stat o lună să foreze și au extras apa sulfuroasă, iar nămolul a ieșit mai negru și mai calitativ. Extragem apa din zona unde vin domnii la tratament, cea destinată doar bărbaților. Noi facem nămolul! Combinăm apa sulfuroasă cu pământ galben, argilă. Îl aducem de la Vlădiceni, de la cariera de materie primă pentru cărămidă. Pământul se pune la dospit în apă sulfuroasă pentru o perioadă de 3 ani și se amestecă permanent. Anul acesta, dacă până acum veneau multe doamne la tratamente, vin și tinere. Și la plajă vin, bineînțeles. Pregătim un proiect de refacere totală a bazei. Proiectanții au făcut studiul geologic și primăria vrea să depună proiect pentru modernizarea bazei”, spune Gică Dăscăleanu, administratorul plajei Nicolina, „plaja Purcica”.

Stațiunea a fost închisă o perioadă îndelungată, la începutul pandemiei COVID-19.

Plaja „Purcica” este locul din Iași căutat și de persoane din străinătate

Prețul de intrare este de 8 lei, copiii sub 7 ani au intrare liberă, iar o sticlă cu nămol de jumătate de litru costă 2 lei. Dacă unii clienți vin pentru prima dată la Purcica, alții fac tratament de ani de zile. Sunt și persoane care vin doar pentru bronz și relaxare. Doamna Sanda, una dintre cele mai vechi cliente ale bazei de tratament din Iași, vine de 15 ani pentru nămolul și apa sulfuroasă.

„La început, am venit preventiv, să fac împachetări cu nămol și baie cu sulf, iar după aceea, odată cu vârsta, pentru că am 70 de ani, vin frecvent. Te mai dor oasele, mușchii, mâinile…Vin în fiecare an aici și mă simt foarte bine. Mă pregătesc pentru iarnă, să rezist în perioada friguroasă. Tratamentul îmbunătățește viața din toate punctele de vedere. Sulful și nămolul sunt extraordinare. Sunt oameni care fac tratamentul numai cu apă sulfuroasă, pentru că se spune că 7 băi cu apă cu sulf au același efect ca și o ședință cu nămol. Am fost și la stațiune la Neptun, în luna mai 2022, dar am venit tot cu dureri de spate. Am început aici tratamentul. Am vreo 5 ședințe și deja pot să ridic mâna, pentru că nu o puteam ridica deloc. Tratamentul cu nămol se face 10 zile – o ședință pe zi, timp de 20 de minute. Dacă nu te usuci la soare, stai și jumătate de oră, 40 de minute. Te speli bine și te uzi mereu cu apă. Mulți tineri vin aici la tratament. Acum, tineretul e mai bolnav ca noi. Fac foarte mulți! Am întâlnit o doamnă care a fost operată la picior și nu putea să miște piciorul, iar după câteva ședințe aici îl putea mișca, era mai bine. Eu spun din propria mea experiență că mă simt foarte bine după această cură cu nămol și sulf. Doamne din Italia, Franța, care au venit aici și spun că nămolul este foarte bun, se simt mai bine după ce fac tratament în Iași. Îmi spuneau, peste tot în țară unde mergeam la tratament, că «noi aducem nămolul de la voi, de la Iași», spune doamna Sanda, una dintre ieșencele care vin de 15 ani la Plaja Nicolina.

Reporterii BZI au prezentat în edițiile anterioare un reportaj la Plaja „Purcica”.

Apa sulfuroasă de la Plaja Purcica tratează diverse afecțiuni

Apele minerale sulfuroase din baza de tratament (denumită popular „Plaja Purcica”) sunt recunoscute pentru beneficiile remarcabile pe care le au în tratamentul afecțiunilor reumatice. Aceste ape minerale hipotermale au un conținut ridicat de sulf, clor și iod, fiind printre cele mai concentrate ape sulfuroase din Europa. Valoarea terapeutică a acestora și eficiența tratamentului balnear cu apele minerale sulfuroase din această zonă au fost evidențiate prin numeroasele studii realizate în cadrul Spitalului de Recuperare și al Policlinicii Balneare Nicolina. Studiile au demonstrat faptul că, utilizate în cură externă, apele sulfuroase pot trata cu succes următoarele categorii de afecțiuni: reumatice, dermatologice, post-traumatice, respiratorii și neurologice periferice. Nămolul este un element din natură, care conține o serie de minerale importante, ale căror efecte sunt extrem de benefice pentru sănătatea organismului.

Nămolul are efect detoxifiant, absorbind toxinele din organism, dar și proprietăți terapeutice și relaxante. Stațiunea ieșeană este cunoscută atât la nivel național, cât și internațional.

Comentarii
  • As Luminita lider de spagi

    Domnule manajer de la fabrica de copii Elena Doamna va rugam frumos in numele la toti colegii de munca sa ne dati tichetele de vacanta sa mergem si noi in concediu ! La toate spitalele
    s-au dat tichete ,spit Spiridon ,spit Cfr ,spit da copii ,spit de infecțioase .
    Noii stim ca pt Dvs nu sunt asa importante aceste tichete ,ca dvs aveti salar mare de 30.000 lei lunar plus bonus de performanță inca 25% ,plus afacerile cu medicamente ,afaceri cu angajarile ,afaceri cu echipamente medicale . Apropo cand ne reparati si noua toaletele alea ca sunt vechi si stricate !!!

  • Eu mergeam la Purcica pentru ca ma simteam ca acasa !
    Mirosul de acolo ma ajuta la inspiratie (!) si asa reuseam sa fac reclame bune.
    Iar namolul ma ostoia la ochiul maro, desi e bun si la alte afectiuni intelectuale.

  • Toti labarii mergeau la Purcica , gardu era plin de gauri la femei prin care te holbai la tzitze goale si putze paroase in timp ce muiai un bulangiu aplecat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *