Prima pagină » Actualitate » Din acest an, statul va ști ce telefoane au toți românii! Cum vor fi localizați cetățenii
Din acest an, statul va ști ce telefoane au toți românii! Cum vor fi localizați cetățenii

Din acest an, statul va ști ce telefoane au toți românii! Cum vor fi localizați cetățenii

09 ian. 2025, 14:00,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Din acest an, statul va ști ce telefoane au toți românii! Operatorii de telefonie mobilă vor fi obligați să transmită către Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) date despre toate telefoanele conectate la rețea, precizând denumirea producătorului, a terminalului și versiunea sistemului de operare. Măsura vine în contextul introducerii tehnologiei IP pentru transmiterea de date când se sună la 112 de pe telefoanele 4G și 5G.

Din acest an, statul va ști ce telefoane au toți românii!

Noile modificări adoptate de Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) vizează schimbări tehnice la modul cum se transmit datele din rețelele operatorilor de telefonie mobilă către Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), care este administratorul sistemului 112, atunci când cineva sună să anunțe o urgență. Scopul este localizarea mai bună a persoanelor care sună la 112, cu o precizie de câțiva metri, prin preluarea datelor din telefoanele mobile de tip smartphone, nu doar a informațiilor din rețea.

,,Această decizie deschide calea utilizării de servicii multimedia de comunicații de urgență, prin intermediul comunicațiilor pe suport IP. Cu titlul de exemplu, se pot astfel implementa servicii de conversație totală – utilizatorii pot trece liber între comunicarea vocală, text, video și alte medii, în funcție de preferințele și nevoile lor în timp real. Prevederile privind serviciile de comunicații de urgență multimedia, bazate pe voce, text și video prin tehnologia cu comutare de pachete, ce vor fi puse la dispoziția apelanților la 112, au termen de implementare 2027.”, au declarat oficialii ANCOM.

Modificările tehnice au loc în contextul închiderii rețelelor 3G și, ulterior, a rețelelor 2G, simultan cu dezvoltarea rețelelor 4G și 5G care folosesc tehnologia IP pentru a transmite date și vor facilita utilizarea acestei tehnologii pentru preluarea apelurilor la 112 și a informațiilor de localizare corespunzătoare pentru apelurile inițiate din rețelele de nouă generație.

Ce date vor fi colectate de pe telefoane

În 2025, operatorii mobili au obligația de a transmite de două ori pe an către ANCOM o situație statistică cu terminalele conectate la rețea, una până la data de 30 iunie, iar cealaltă până la data de 31 decembrie. Operatorii trebuie să transmită o situație statistică cu terminalele conectate la rețea, precizând denumirea producătorului, denumirea terminalului și versiunea sistemului de operare a terminalului precum și anumite capabilități ale acestora.
Informațiile vor fi utilizate pentru evaluarea dinamică, prin statistici, a procentajului terminalelor din piață capabile de localizări performante, a precizat autoritatea de reglementare în telecomunicații. Noul sistem va permite arii mult mai restrânse, cu precizii de localizare de ordinul zecilor sau sutelor de metri, în funcție de tehnologia de comunicații mobile utilizată. Practic, localizarea cu precizie a apelului la 112 se va realiza atât din telefonul mobil, cât și din rețea.
Pentru a se obține o localizare cât mai exactă, ar fi util ca utilizatorul să dețină un dispozitiv de tip smartphone cu acces la servicii de Internet. Mai mult, românii vor putea folosi voce, text și video când sună la 112. Măsurile vor intra în vigoare până în anul 2027. Aceste reguli sunt concepute pentru a asigura conformitatea cu cerințele specifice stabilite la nivelul Uniunii Europene, adaptate la particularitățile naționale ale serviciului de urgență 112. În acest mod, statul va ști exact ce telefoane au românii și îi vor putea localiza mult mai ușor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
24 ianuarie 2025
24 ianuarie 2025