Prima pagină » Actualitate » Din 2025, se schimbă legea pentru angajații din România! Cine va lucra doar 4 zile pe săptămână
Din 2025, se schimbă legea pentru angajații din România! Cine va lucra doar 4 zile pe săptămână

Din 2025, se schimbă legea pentru angajații din România! Cine va lucra doar 4 zile pe săptămână

31 oct. 2024, 14:40,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Din 2025, se schimbă legea pentru angajații din România! Peste 1.000.000 de români s-ar putea bucura de noua lege. Iată cine va lucra doar 4 zile pe săptămână.

Din 2025, se schimbă legea pentru angajații din România!

Săptămâna de lucru de doar 4 zile ar putea deveni realitate de anul viitor. Angajații din România își doresc un echilibru între viața personală și cea profesională, iar mulți își doresc implementarea săptămânii de muncă de 4 zile.

Proiectul de lege propune un program de 10 ore pe zi, respectând în continuare cele 40 de ore pe săptămână. Domeniile care ar putea adopta acest program din 2025 includ IT-ul, contabilitatea, consultanța, educația privată, marketingul și publicitatea, unde echipele lucrează pe bază de proiecte.

Noul proiect de lege va permite această schimbare, deși programul standard este de 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână. Totuși, sunt și domenii, cum ar fi sănătatea, producția și HORECA, unde reducerea programului de lucru la 4 zile pe săptămâni ar putea crea dificultăți.

La polul opus se află țările care vor să implementeze săptămâna de lucru de 6 zile. Grecia va implementa săptămâna de lucru cu şase zile, cu scopul de a combate deficitul de muncitori calificați. Noua lege permite lucrătorilor cu normă întreagă să aibă un al doilea loc de muncă cu jumătate de normă și să lucreze până la 13 ore pe zi. Această a șasea zi de muncă va viza în special companiile din sectorul industrial, care au o linie de producție continuă.

Țările care vor să implementeze săptămâna de lucru de 4 zile

De anul viitor, săptămâna de lucru de doar 4 zile ar putea deveni lege în multe țări. Scopul este de a îmbunătăți viața angajaților, oferindu-le mai mult timp liber fără a le scădea veniturile. În Marea Britanie, 92% dintre companiile care au testat formatul cu 4 zile lucrate în loc de 5, fără a crește numărul de ore din programul zilnic, au de gând să continue, în timp ce 30%  îl vor adopta definitiv. Deși 80% dintre angajați își doresc să lucreze doar patru zile pe săptămână, chiar și în formula cu 10 ore pe zi, 40% dintre angajatori se tem că acest program ar influența negativ capacitatea oamenilor de a se concentra și ar afecta productivitatea în muncă.

Reguli noi au intrat în vigoare și pentru salariații din România care lucrează 12 ore pe zi. Programul de muncă de 12 ore presupune anumite reguli în contractul individual de muncă. Programul de lucru de 12 ore este des întâlnit în rândul românilor. Cu toate că este diferit de cel normal, acesta trebuie să fie stabilit în funcție de aceleași aspecte ce țin de durata maximă de lucru acceptată.  Cel mai întâlnit program de lucru include opt ore de muncă pe zi, desfășurate pe parcursul a cinci zile pe săptămână. De regulă, salariații primesc două zile de repaus. Codul Muncii prevede ca numărul maxim de ore de muncă pe săptămână să fie de 40 de ore.

Situația se schimbă în cazul salariaților care lucrează 12 ore pe zi. Aceștia au dreptul la 24 de ore de repaus. Între zilele cu 12 ore petrecute la locul de muncă, angajații trebuie să beneficieze de o zi liberă. Rămâne de văzut dacă de anul viitor se va implementa săptămâna de lucru de 4 zile pe săptămână pentru o anumită categorie de angajați din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
31 octombrie 2024
31 octombrie 2024