Prima pagină » National » Din 2023 România ar putea găzdui Centrul Agrometeorologic Regional pentru Europa al OMM

Din 2023 România ar putea găzdui Centrul Agrometeorologic Regional pentru Europa al OMM

09 nov. 2022, 15:10,
BZI.ro, în National

Marţi, 8 noiembrie 2022, preşedintele României Klaus Iohannis a avut o întrevedere cu Secretarul – General al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), Petteri Taalas. În acest sens, şeful statului a menţionat că România va găzdui, din anul 2023, Centrul Agrometeorologic Regional pentru Europa al OMM „cu implicații pentru securitatea alimentară internațională, pusă în pericol de schimbările climatice”. În cadrul COP27, Klaus Iohannis a participat și la evenimentul de înmânare a celor două scrisori de intenție cu privire la împrumutul de 3 miliarde de dolari din partea SUA.

Discuţia dintre cei doi s-a orientat către contribuția României în generarea de date meteorologice şi climatice esenţiale pentru atenuarea şi adaptarea la schimbările climatice la nivel internaţional.

Centrul Agrometeorologic pentru Europa al OMM

Potrivit unui comunicat trimis de autorităţi, preşedintele Klaus Iohannis a avut o întrevedere cu Secretarul – General al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), Petteri Taalas, în contextul participării la Summitul implementării climatice din cadrul Conferinței Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27), care are loc la Sharm El-Sheikh.

„Discuțiile au vizat aspecte legate de agenda COP27, cu accent pe rolul cercetării și al serviciilor meteorologice în abordarea schimbărilor climatice. A fost evidențiat, totodată, rolul deosebit de important al cercetării științifice și inovării pentru o tranziție ecologică ordonată”, a precizat Administraţia Prezidenţială.

Totodată, discuţiile s-au axat pe rolul cercetării şi al serviciilor meteorologice în abordarea schimbărilor climatice. În acest sens, s-a evidenţiat rolul deosebit al cercetării ştiinţifice şi inovării pentru o tranziţie ecologică ordonată.

„Președintele României și Secretarul-General al OMM au convenit asupra nevoii de a realiza atenuarea și adaptarea la schimbările climatice prin implementarea de politici publice bazate pe date de calitate și știință. În acest sens, trebuie îmbunătățită comunicarea dintre decidenți și comunitatea științifică angajată în studiul schimbărilor climatice”, au mai subliniat autorităţile.

Klaus Iohannis a vorbit şi despre contribuţia României în generarea datelor meteorologice şi climatice pentru diminuarea şi adaptarea la schimbările climatice la nivel internaţional.

„În context, Președintele României a precizat că țara noastră va găzdui, începând cu 2023, Centrul Agrometeorologic Regional pentru Europa al OMM, cu implicații pentru securitatea alimentară internațională, pusă în pericol de schimbările climatice. Prin datele pe care le va furniza, Centrul va fi esențial în adaptarea națională și internațională la schimbările climatice a sistemelor de producție alimentară. Centrul va contribui, totodată, la creșterea securității alimentare în România, Europa și statele din afara Europei”, se arăta într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Klaus Iohannis, la evenimentul de înmânare a două scrisori de intenţie la COP27

Tot azi, preşedintele Klaus Iohannis a participat la evenimentul de înmânare a celor două scrisori de intenţie cu privire la împrumutul de 3 miliarde de dolari din partea UŞ Exim Bank pentru Unităţile 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă. Evenimentul a avut loc în cadrul Conferinţei a Părţilor Convergenției Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27), la Egipt.

În iulie 2022, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a avut o vizită în SUA. În cadrul vizitei de lucru din SUA, printre priorităţile ministrului de Energie a fost dezvoltarea programului nuclear civil şi întărirea parteneriatului strategic în domeniul energiei.

De altfel, începând cu anul 2023, România ar putea găzdui Centrul Agrometeorologic Regional pentru Europa al OMM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *