Secretarele de la o facultate, din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, s-au lovit de o situație nemaiîntâlnită. Un candidat, care s-a înscris online pentru admiterea la master, a decis că vrea să se retragă, însă a cerut și restituirea taxei de înscriere. Deși este menționat în regulamentul de admitere faptul că această sumă nu este rambursabilă, candidatul le-a trimis un e-mail, prin care susține că va face o plângere la Protecția Consumatorilor.
Se restituie sau nu taxa de înscriere la facultate dacă îți retragi dosarul?
Se restituie sau nu taxa de înscriere de la facultate în cazul în care dorești să îți retragi dosarul? Aceasta este dilema viitorilor studenți, în Iași. Sâmbătă, 7 septembrie 2024, un candidat care s-a înscris online la admiterea la master, de la UAIC, a trimis un e-mail secretariatului facultății, unde dorea să își continue studiile, solicitând restituirea sumei de 200 de lei, respectiv, taxa de înscriere, deoarece s-a răzgândit. După ce a primit un răspuns, prin care i se transmitea faptul că această sumă nu este rambursabilă, fiind menționat acest lucru și în regulamentul admiterii, candidatul a răspuns înapoi, susținând faptul că va face o plângere la Protecția Consumatorilor.
„Se aplică aceleași reguli ca la cumpărăturile online, când poți renunța în 14 zile, conform legii. Poate nu știți legea, o să vă fac o plângere, la Protecția Consumatorilor. Este dreptul meu și este ciudat ca o instituție de stat să nu respecte o lege dată de stat”, a transmis candidatul.
În regulamentul de admitere, de la UAIC, este menționat faptul că taxa de înscriere se restituie candidaților doar în cazul în care specializarea la care au fost admişi nu se mai organizează.
Există și câteva categorii de candidați care sunt scutiți de plata taxei de înscriere. Aceștia sunt: candidații (în vârstă de până la 25 ani şi aflați în întreţinerea părinților) care sunt copii ai personalului didactic (de predare şi auxiliar) în activitate, pensionat sau decedat; candidații (în vârstă de până la 25 ani și aflați în întreținerea părinților) care sunt copii ai personalului nedidactic din Universitatea „Alexandru loan Cuza”, din Iaşi; candidații (în vârstă de până la 25 ani) care sunt copii orfani de ambii părinți; candidații (în vârstă de până la 25 ani) proveniți din casele de copii sau plasament familial și candidații care au obținut distincții (premiile I, II, III, menţiune, premii speciale) la olimpiadele şcolare internaționale, recunoscute de Ministerul Educaţiei sau la alte concursuri, recunoscute de către facultatea la care se înscrie.
Astăzi este ultima zi de înscrieri la admiterea de toamnă, de la UAIC
Astăzi, 9 septembrie 2024, este ultima zi în care candidații își pot depune dosarele de înscriere la admiterea de toamnă, de la UAIC. Pentru studiile de licență sunt disponibile 2.700 de locuri. Dintre acestea, 2.280 de locuri pentru candidații români: 258 de locuri la buget (dintre care 13 locuri pentru candidații proveniți din sistemul de protecție socială, 5 locuri pentru candidații cu cerințe educaționale speciale/dizabilități, 19 locuri pentru absolvenții de licee, situate în mediul rural, 15 locuri pentru candidații etnici rromi) și 2.022 de locuri la taxă.
De asemenea, 420 de locuri sunt alocate pentru candidații români de pretutindeni: 146 de locuri la buget (dintre care 67 de locuri la Extensia Bălți) și 274 de locuri cu taxă. Facultatea de Educație Fizică și Sport nu organizează admitere pentru studii de licență în septembrie, întrucât au fost ocupate toate locurile în sesiunea de admitere din iulie, iar facultățile de Drept și Informatică nu mai au locuri disponibile pentru candidații români.
UAIC organizează admitere de toamnă pentru studii de licență și la extensiile universitare din Botoșani și Focșani. Astfel, la Extensia Botoșani, sunt disponibile 9 locuri cu taxă la programul de studii Finanțe și Bănci (ID). La Extensia Focșani, candidații pot opta pentru programele de studii Limba și literatura română – Limba și literatura modernă (IF) – 20 de locuri la buget și 5 locuri cu taxă, Planificare teritorială (IF) – 4 locuri cu taxă și Istorie (ID) – 10 locuri cu taxă.
Pentru admiterea la studii de master, facultățile din cadrul UAIC vor scoate la concurs 1.991 de locuri: 1.780 de locuri pentru candidații români (315 locuri la buget și 1.465 de locuri la taxă) și 211 locuri pentru candidații români de pretutindeni: 28 de locuri la buget (dintre care 5 locuri la Extensia Bălți) și 183 de locuri cu taxă.
Candidații care doresc să urmeze studii universitare de master se pot înscrie și la programele din cadrul extensiei UAIC, din Focșani. Astfel, la Extensia Focșani sunt disponibile 6 locuri la buget și 4 locuri cu taxă, la programul de studii Drept și ordine publică (IF), 16 locuri la buget și 5 locuri cu taxă, la programul Riscuri naturale, SIG și teledetecție și 22 de locuri cu taxă, la programul de studii Matematici fundamentale pentru învățământ (IFR). Taxa de înscriere la facultate nu poate fi restituită.