Dificultățile și oportunitățile întâmpinate în zonele de exploatare minieră, un nou proiect al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Concret, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației a primit finanțare de la Comisia Europeană. Asta în calitate de partener, pentru derularea, timp de 36 de luni, a proiectului „ENergy TRANsitions from Coal and carbon: Effects on Societies” – (ENTRACES).
„Proiectul își propune să investigheze dificultățile și oportunitățile întâmpinate în zonele de exploatare minieră în scopul de a descrie și înțelege politicile de decarbonizare, procesele de deteritorializare, precum și tranziția către adoptarea politicilor de energie sustenabilă. În cadrul proiectului vor fi analizate 13 regiuni țintă din Europa, printre care se numără și regiunea minieră din Valea Jiului”, au arătat cei de la „Cuza”.
Consorțiul cuprinde 14 parteneri din zece țări
E vorba de un Consorțiu ce cuprinde 14 parteneri din zece țări. Printre aceștia se numără Universitatea din A Coruna, Spania, Centrum fur Soziale Innovation din Viena, Societa Cognoscenza e Innovazione din Roma, Cardiff University, Institut Gospodarki Surowcami Mineralnymi i Energia Pan din Cracovia. Alături este și Leibniz Institut fur Okologische Raumentwicklund din Halle sau Sociedade Portuguesa de Inovasao din Porto. Derularea și implementarea proiectului este coordonată de către prof. univ. dr. Ricardo García Mira – Universitatea din A Coruna, Spania, Doctor Honoris Causa al Universității „Cuza” Iași. Echipa de implementare a proiectului din partea „Cuza” este alcătuită din cadre didactice din cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației. Sunt incluși: conf. univ. dr. Ștefan Boncu, conf. univ. dr. Andrei Holman și asist. univ. drd. Simona Popușoi.
„Cuza” beneficiază de peste două sute de mii de euro
Echipa de la Universitatea „Cuza” va concepe teoretic și metodologic cercetarea din aria de psihologie a mediului în toate regiunile miniere. Instituția va derula studiul de caz chiar în Valea Jiului și va coordona pachetul de lucru care vizează analiza comparativă globală a datelor recoltate din aceste regiuni. Vorbim de coordonatele proiectului pentru realizarea unei taxonomii a dificultăților întâmpinate și a strategiilor de coping predilecte. Bugetul total al proiectului este de 2.999.523,13 euro, iar bugetul alocat Universității „Alexandru Ioan Cuza” este de 207.125 euro.