Ești în fața raionului cu lactate și nu știi dacă să iei lapte UHT sau pasteurizat? În articolul de astăzi vom afla diferențele dintre aceste două tipuri de lapte și care tip de lapte este cel mai sănătos pentru consum, potrivit specialiștilor.
Ce este laptele UHT
Laptele pasteurizat este un tip de lapte care a fost tratat termic pentru a distruge microorganismele care ne-ar putea îmbolnăvi. Acest proces, cunoscut sub denumirea de pasteurizare, presupune încălzirea laptelui la o anumită temperatură timp de câteva secunde (cel puțin 71,7°C timp de 15 secunde sau orice altă combinație echivalentă), înainte de a fi răcit. Acest proces are drept scop distrugerea majorității microorganismelor dăunătoare prezente în lapte, cum ar fi bacterii precum Salmonella și Escherichia coli. În plus, procesul de pasteurizare reduce riscul contaminării ulterioare a produselor lactate și previne mucegaiul și alți factori care pot cauza alterarea lor.
Laptele UHT (ultra-high temperature) sau ultrapasteurizat este un tip de lapte pasteurizat care se obține prin încălzirea laptelui la temperaturi ridicate, de cel puțin 135°C, pe o perioadă scurtă (cel puțin o secundă) și este ambalat aseptic. Această procedură are drept scop distrugerea bacteriilor și a altor microorganisme dăunătoare și permite obținerea unui produs steril.
Diferențele dintre UHT și lapte pasteurizat
Laptele este un aliment care furnizează corpului uman proteine, vitamine, minerale și acizi grași. Înainte de introducerea pasteurizării, până în anii 1900, acest produs se consuma în starea lui naturală, neprelucrată. Pe piață au apărut mai multe sortimente de lapte, în funcție de modul de prelucrare.
Prima diferență între laptele UHT și cel pasteurizat constă în procesul de obținere a produsului final. Laptele UHT este tratat la temperaturi foarte ridicate pentru un interval scurt de timp, iar laptele pasteurizat este tratat la temperaturi mai scăzute pentru o perioadă mai lungă.
Termenul de valabilitate este, de asemenea, diferit în cazul celor două tipuri de lapte. Laptele UHT prezintă un interval de valabilitate de până la 6 luni, în timp ce laptele pasteurizat poate să fie de până la 3 săptămâni. În ambele cazuri, se recomandă consumarea produsului după desigilare în câteva zile. Laptele UHT nu trebuie păstrat la temperaturi scăzute, la frigider, înainte de a fi desigilat. În schimb, laptele pasteurizat trebuie neapărat ținut la frigider pentru a se menține consumabil.
În ciuda diferențelor, atât laptele UHT, cât și cel pasteurizat prezintă proprietăți benefice pentru organismul uman. Pasteurizarea alimentului nu conduce la o pierdere semnificativă de vitamine, carbohidrați, minerale sau grăsimi, spun specialiștii în domeniu.
O analiză extinsă a arătat că există pierderi minore de vitamine solubile în apă B1, B6, B9, B12 și C. Având în vedere nivelurile deja scăzute ale acestor nutrienți din lapte, pierderile sunt nesemnificative. Nici conținutul de vitamine A, D, E și K nu scad în timpul pasteurizării.
Așadar, ambele tipuri de lapte sunt potrivite spre consum. Dacă alegi lapte UHT sau pasteurizat, nu are foarte mare importanță când vine vorba despre sănătate. Ambele tipuri de lapte sunt bogate în calciu și fosfor, necesare pentru sănătatea oaselor, funcția celulară, sănătatea mușchilor etc.