Prima pagină » Sanatate » Diferența dintre un hematom sub piele și o vânătaie. Când e cazul să mergi la medic

Diferența dintre un hematom sub piele și o vânătaie. Când e cazul să mergi la medic

02 iul. 2024, 13:00,
BZI.ro, în Sanatate

În urma unui traumatism, mic sau major, pe piele apare o pată de culoare mov, de obicei. În funcție de gravitatea traumatismului, poate fi vorba de o simplă vânătaie sau de un hematom sub piele.  

Diferența între hematom sub piele și vânătaie 

Hematomul poate fi adesea confundat cu o vânătaie, însă diferența dintre cele două este că vânătaia apare în urma deteriorării unor vase mici de sânge, pe când hematomul presupune o deteriorare mai mare.  

Mai exact, când o porțiune de sânge se acumulează în afara vaselor mari de sânge, are loc un hematom. În mod comun, hematoamele sunt provocate de leziuni sau traume, care duc la ruperea pereților vaselor de sânge (din artere, vene, capilare). Pot fi asemănate și cu hemoragiile, dar diferă, întrucât sângele din hematoame este deja coagulat, nu curge.  

Există mai multe tipuri de hematom, iar acestea sunt clasificate în funcție de locul în care el apare în organism, aspect de care depinde și gradul afecțiunii. Poate exista la nivel capul, sub formă de umflătură, la nivel septal care apare în urma nasului spart, subungual, la nivelul unghiei, la nivelul urechii, retroperitoneal, localziat în interiorul cavității abdominale. Cel de tip splenic are loc în splină, iar cel hepatic, la ficat. De asemenea, există și hematom epidural spinal, care apare între vertebre și mucoasa de la nivelul coloanei vertebrale.   

Leziunile sau traumatismele pot duce la hematoame superficiale sau interne, care sunt severe, după caz. Un exemplu de hematom superficial este înțeparea sub unghie, în vreme ce unul intern este, de pildă, apărut în urma unui accident de mașină. 

In cazul hematomului superficial exista următoarele simptome: prezența durerii, culoarea suportă modificări și apare roșeața, locul se inflamează și se simte umflat, zona este sensibilă, apare senzația de căldură în țesutul care înconjoară hematomul. 

Opțiuni de tratament pentru hematom 

Tipurile superficiale nu necesită tratament, de regulă, întrucât hematomul se reabsoarbe de-a lungul timpului. Când există hematom sub piele și este considerat ușor, se recomandă repaus și aplicarea de gheață învelită în prosop, cu scopul de a reduce intensitatea durerii sau a inflamației. 

Medicul poate recomanda unele antiinflamatoare sau analgezice care pot fi eliberate si fără prescripție medicală. Luate fără ca medicul sa fie consultat înainte, unele medicamente, precum cele anticoagulante, pot agrava hematomul.  

În cazul în care este intern, pacientul ar putea necesita drenajul hematomului sau chiar intervenția pe cale chirurgicală, dacă sângele pune presiune pe coloana vertebrală, pe creier sau pe alte organe. În alte situații, poate exista riscul de dezvoltare a unei infecții, drept pentru care medicul recomandă drenajul hematomului. 

În urma unui hematom care a necesitat tratament și nu l-a primit, pot apărea consecințe nedorite. Simptomele complicațiilor includ dureri de cap prelungite, amețeală și vorbire declară, decolorarea pielii din zona afectată și senzația de căldură atunci când atingi acel loc. 

În cazul unui hematom sub piele, medicul este cel mai potrivit pentru a vă indica o metodă de tratament.    

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
06 iulie 2024
06 iulie 2024