Prima pagină » Culinar » Diferența dintre smântâna pentru frișcă și frișca lichidă! Iată ce trebuie să știi!

Diferența dintre smântâna pentru frișcă și frișca lichidă! Iată ce trebuie să știi!

21 apr. 2025, 11:05,
Redacția BZI în Culinar

Pufoasă, fină și cu un gust inconfundabil, smântâna pentru frișcă este ingredientul secret al deserturilor reușite. De la prăjituri festive la băuturi rafinate, acest produs lactat adaugă savoare și rafinament fiecărei rețete. 

Smântâna pentru frișcă este un produs lactat obținut din smântână dulce, cu un conținut ridicat de grăsime, ideală pentru a fi bătută și transformată într-o frișcă aerată și delicioasă. Folosită frecvent în cofetărie, patiserie și bucătăria gourmet, aceasta se remarcă prin textura catifelată și capacitatea de a se combina perfect cu arome diverse. 

Diferența dintre smântâna pentru frișcă și frișca lichidă 

Smântâna este produsul lactat compus din grăsimea ridicată la suprafața laptelui neomogenizat. În mod tradițional, din smântâna se obține untul și se poate produce frișcă.

Frișca bătută este produsul lactat care se produce prin baterea smântânii, adesea împreună cu zahăr sau alți îndulcitori. Se obține cu ajutorul unui tel ori a unui mixer electric și se bate într-un vas unde temperatura nu trebuie să depășească 10 grade C.

Frișca este, de fapt, grăsimea din laptele integral, obținută prin separarea laptelui pasteurizat, un proces tehnologic cu scopul de a distruge bacteriile dăunătoare, care apoi este omogenizată în așa fel încât grăsimea să fie distribuită uniform, cu o textură specifică. Grăsimea proaspătă este frișca lichidă, în timp ce frișca este supusă procesului controlat de fermentație și se transformă ulterior în smântână fermentată, cu gust ușor acrișor.

Smântâna pentru frișcă este un produs lactat natural, obținut prin separarea grăsimii din laptele proaspăt. Are un conținut ridicat de grăsime (de obicei între 30–36%), ceea ce o face ideală pentru a fi bătută până devine o frișcă pufoasă și stabilă. Nu conține zahăr sau alți aditivi, ceea ce permite personalizarea gustului în funcție de rețetă. Se mai numește și smântână dulce pentru frișcă.

Pe de altă parte, frișca lichidă este, de regulă, un produs prelucrat, care poate conține atât ingrediente lactate, cât și vegetale. Este adesea îndulcită și are stabilizatori adăugați pentru a păstra textura după batere.

Aceasta se bate mai ușor și are o durabilitate mai mare, fiind preferată în cofetării pentru decoruri rezistente, dar are un gust mai puțin natural comparativ cu smântâna pentru frișcă. 

Cum se obține frișca  

Poți pregăti frișcă proaspătă din câteva ingrediente precum: 1 litru de smântână dulce, cu minim 30% grăsime, 50 grame zahăr pudră și miezul de la o păstaie de vanilie.

Pentru a pregăti frișcă, smântâna se ține înainte la frigider pentru minim patru ore. Vasul în care se pregătește frișca trebuie să fie rece. Astfel, se obține o textură catifelată și fermă.

Se mixează smântâna la mixer, la o viteză mică pentru 1-2 minute, până se omogenizează, după care se crește treptat viteza mixerului, iar când frișca devine fermă, se adaugă și zahărul pudră și vanilia.

Se mixează pentru încă 10 secunde și asta este tot. Frișca nu trebuie mixată foarte mult, pentru că altfel se poate transforma în unt. Iată ce beneficii are leurda uscată.
În ceea ce privește smântâna, ea este pasta obținută prin centrifugarea laptelui gras, proces unde este înlăturată grăsimea, apoi se pasteurizează, respectiv se încălzește rapid la o temperatură de 100 de grade C, pentru a opri activitatea bacteriilor și microbilor.

Ulterior, smântâna se răcește rapid, se ambalează și se poate consuma sub formă de smântână proaspătă. Alegerea între smântâna pentru frișcă și frișca lichidă depinde de ceea ce cauți, gust autentic și natural sau rezistență și ușurință în utilizare.  

Bugetul.ro
Cel mai analfabet județ din România. Un vlogger din țara noastră a întocmit un clasament al județelor unde gradul de analfabetism este foarte ridicat
redactia.ro
George Simion a plecat din țară în ziua în care Nicușor Dan a fost validat președintele României. Simion a fost surprins într-un loc neobișnuit la discuții
Bugetul.ro
Panică la Raiffeisen Bank, BT, ING, CEC Bank sau BCR după decizia celei mai noi bănci românești. Suma tentantă oferită pentru orice tranzacție
a1.ro
Ce amenzi pot primi cei care și-au tăiat buletinele și pașapoartele după ce George Simion a pierdut alegerile prezidențiale
Playtech.ro
Fereastra spre curtea vecinului poate fi ilegală. Ce trebuie să știi înainte să o montezi: distanță minimă, condiții
observatornews.ro
Oraşul din ţară în care chiriile au explodat. Un apartament cu două camere ajunge să coste şi 1.000 de euro pe lună
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Muncă până la 70 de ani! Minciuna pensiilor de stat nu mai ține
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
A erupt și spune tot ce știe despre George Simion. Dezvăluiri teribile despre banii publici și planul pe care îl avea cu Georgescu
Playtech.ro
Poți lăsa casa moștenire doar unuia dintre copii? Ce spune legea despre testamentul ”cu preferință”
Dailybusiness.ro
Boloș: Decât să așteptăm minuni pentru PNRR, mai bine implementăm proiecte
RomaniaTV
BOMBĂ în showbiz! Despărțire în familia Danei Nălbaru și a lui Dragoș Bucur! Ea deja a plecat de acasă!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Becali îl DISTRUGE pe Simion: ''A luat-o razna și ia substanțe. Primește ordine din Austria. E un om terminat. La revedere, pentru mine nu mai există''
redactia.ro
Cum l-a numit Mihai Gâdea pe George Simion după ce președintele AUR a jignit femeile din România
ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`