Prima pagină » Stiri si curiozitati » Diferența dintre oxigenul industrial și oxigenul medical: Explicațiile specialiștilor

Diferența dintre oxigenul industrial și oxigenul medical: Explicațiile specialiștilor

21 mart. 2022, 10:37,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Vă întrebați care este diferența dintre oxigenul industrial și oxigenul medical? Răspunsul este foarte simplu.

Oxigenul este un element chimic, ce are simbolul O și numărul atomic 8. Este integrat în grupa calcogenilor, fiind un element nemetalic foarte reactiv și un agent care creează, cu ușurință, compuși (în special oxizi) cu majoritatea elementelor. În ceea ce privește abundența, oxigenul este al treilea cel mai întâlnit element în univers, după hidrogen și heliu. În condiții normale de temperatură și presiune, doi atomi de oxigen se leagă pentru a forma dioxigenul, un compus diatomic, incolor, inodor și insipid, cu formula O2.

Oxigenul constituie o parte importantă din atmosferă, și este necesar la susținerea majorității vieții terestre, fiind folosit în respirație. În atmosferă există aproximativ 21% oxigen. În momentul în care în sânge nu avem suficient oxigen, organismul nu funcționează corect. Acest fapt necesită oxigen extern, numit oxigen medical. Prin urmare, oxigenul medical este forma gazului oxigen, folosit pentru menținerea nivelului de oxigen din sânge, pe când oxigenul industrial este forma oxigenului utilizat în aplicațiile industriale.

o sală de spital cu un medic

Oxigenul medical este forma gazului oxigen, folosit pentru menținerea nivelului de oxigen din sânge, pe când oxigenul industrial este forma oxigenului utilizat în aplicațiile industriale.

Ce este oxigenul medical?

Oxigenul medical este acel oxigen folosit în tratarea pacienților. Așa cum am menționat mai sus, este utilizat pentru menținerea nivelului de oxigen din sânge, la pacienții cu anumite afecțiuni (boli pulmonare, Covid-19). Terapia cu oxigen este utilă în tratarea nivelului scăzut din sânge, în toxicitate la monoxidul de carbon, dureri de cap cluster etc.

În acest fel, oxigenul medical reprezintă o bază pentru toate tehnicile anestezice moderne, restabilește tensiunea oxigenului tisular (prin creșterea disponibilității oxigenului), ajută la resuscitare și contribuie la stabilitatea cardiovasculară. Cu toate acestea, pot apărea și efecte secundare, iar concentrațiile ridicate pot genera toxicitate.

Oxigenoterapia este contraindicată bolnavilor în apnee sau cu mişcări ventilatorii minime ori ineficiente (anestezie generală, infarct miocardic masiv, disfuncţii nervoase centrale, supradozaj droguri, medicamente etc.). De asemenea, nu este indicată nici în cazul unor insuficienţe respiratorii la bolnavi cu hipercapnie şi hipoxie severă (boli obstructive pulmonare cronice) sau dacă există traumatisme toracice grave cu ineficacitate a mecanicii toracice (de exemplu, volet costal masiv cu respiratie paradoxală). Terapia cu oxigen nu este recomandată nici acelor bolnavi cu risc de compromitere a ventilaţiei spontane (stări patologice critice, precomatoase sau comatoase), obstrucţie laringiană, edem laringian masiv sau al corzilor vocale, spasm laringian, pneumotorax masiv, mai ales cu supapă.

un pacient care primește oxigen

Oxigenul medical este acel oxigen folosit în tratarea pacienților.

Ce este oxigenul industrial?

De cealaltă parte, oxigenul industrial este acel oxigen utilizat în scopuri industriale. De exemplu, este folosit în sudarea cu gaz, scrubarea cu oxigen, curățarea cu flacără sau îndreptarea în flacără (zona multi-industrială), în fabricarea metalelor (producția de oțel), în industria petrolieră (gazificarea cărbunelui, fabricarea oxidului de etilenă, a oxidului de propilenă, a gazului de sinteză), în industria sticlei și a ceramicii (transformarea sistemelor de combustie cu sisteme cu oxigen, pentru eficiență ridicată și reducerea emisiilor de NOx), în industria celulozei și a hârtiei (oxigen ca substanță chimică de înălbire).

Așadar, oxigenul este folosit în industrie în principal pentru procesele de ardere și gazeificare.

mai multe stații albe de oxigen

Oxigenul industrial este acel oxigen utilizat în scopuri industriale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *