Prima pagină » Sanatate » Diferența dintre o scanare CT și RMN! Ce alegem și când?

Diferența dintre o scanare CT și RMN! Ce alegem și când?

08 aug. 2024, 11:52,
în Sanatate

Cea mai mare diferență dintre CT și RMN este că IRM, imagistica prin reconanță magnetică folosește undele radio, pe când utlizarea CT, tomografie computerizată scanează într-o succesiune de radiografii.

Diferența principală dintre CT și RMN constă chiar în fundamentul principiului de funcționare al celor două aparate.

Diferența dintre o scanare CT și RMN

Examinarea imagistica care utilizează tehinica RMN are o sensibilitate crescută a contrastului tisular, motiv pentru care oferă mai multe detalii cu privire la leziunile existente, mai ales pentru țesuturile moi unde scanarea CT nu este tot timpul atât de exactă.

De asemenea, pentru că nu utilizează substanțe iradiante, imagistica RMN poate fi recomandată și femeilor însărcinate aflate în ultimele doua trimestre de sarcină pentru evaluarea existenței unor malformații fetale decelate anterior în urma ecografiei.

Imagistica RMN este contraindicată pacienților cu implant de defibrilator sau stimulator cardiac, care au diverse proteze metalice fie cardiace, fie la nivelul țesutului osteo-articular, precum și persoanelor cu insuficiență renală sau femeilor însărcinate în primul trimestru de sarcină.

În ceea ce privește investigația CT aceasta are dezavantajul că este o metodă iradiantă, prin urmare nu este indicată femeilor însărcinate și este recomandată cu precauție la copii, la pacienții cu insuficiență renală sau alergie la substanța de contrast care este utilizată în cadrul acestei proceduri de diagnostic.

În practica clinică dozele de radiații utilizate au valori scăzute datorită noii aparaturi mult mai rapide sși performante, prin urmare riscul expunerii la radiații este mult mai mic pentru pacient. Antecedentele patologice din istoricul medical al pacientului, existența unor implanturi metalice sau alte contraindicații cu privire la efectuarea uneia dintre proceduri sunt aspecte care vor fi discutate cu medicul dumneavoastră, astfel încât să fie recomandată examinarea imagistică cea mai potrivită atât pentru diagnostic, cât și pentru siguranța pacientului.

De ce se fac aceste teste imagistice

Scanarea CT permite identificarea unor infecții, cheaguri de sânge, a leziunilor sau hemoragiilor interne, localizează anomaliile sistemului locomotor precum tumorile osoase, a calcificarilor sau a fracturilor.

De asemenea, este utilă în urmărirea terapiei cancerului, a bolilor cardiovasculare, a formațiunilor nodulare localizate la nivel pulmonar sau hepatic.

Cu un avantaj superior față de tehnica CT, Imagistica prin Rezonanță Magnetică este mai fidelă în ceea ce privește achiziția de imagini ale țesuturilor moi. În acest sens este utilizată în practica medicală pentru diagnosticarea, tratarea și monitorizarea formațiunilor tumorale cerebrale, atât la adulți, cât și la copii, pentru depistarea tumorilor hipofizare, a localizării și dimensiunii unor anevrisme.

De asemenea, intervențiile chirurgicale pentru distonie, boala Parkinson, epilepsie sau alte patologii neuropsihiatrice pot beneficia de suportul imagistic oferit de examinarea RMN.

Investigațiile prin tehnica CT și RMN sunt examinări imagistice non-invazive care utilizează razele X, respectiv câmpul magnetic și undele de radiofrecvență pentru achiziția de imagini din interiorul corpului.

Având acest avantaj, ele constituie metode precise de diagnostic care vin cu detalii suplimentare cu privire la localizarea, dimensiunea și alte caracteristici ale anumitor leziuni, fapt care permite medicului o abordare mai eficientă a terapiei. De asemenea, diferențele dintre CT și RMN sunt aspecte care trebuie discutate cu medicul dumneavoastră pentru a pune corect în balanță avantajele și riscurile acestor proceduri de diagnostic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`