Multe persoane vor să afle care este diferența dintre mentă și izmă. Este binecunoscut faptul că menta are numeroase beneficii pentru organism, fiind recomandată atât pentru uz extern, cât și pentru uz intern. Menta poate crește pe soluri afânate, chiar și în grădină, în locuri umbroase. Izma este o planta sălbatică cu aceleași proprietăți, dar cu diferențe când vine vorba de aspect. Iată cum să deosebești cele două plante medicinale cu efecte miraculoase.
Diferența dintre mentă și izmă
Izma mai poartă numele de mentă sălbatică și are aceleași proprietăți miraculoase ca menta de grădină. Izma are frunze mai subțiri, iar florile sunt mici și mov, iar menta de grădină poate fi recunoscută ușor prin frunzele late și verzi, darși prin parfumul puternic.
Atât izma cât și menta sunt recomandate în prevenirea și tratarea numeroaselor afecțiuni digestive sau respiratorii. Menta este folosită nu doar pentru uz intern sub formă de ceaiuri, ci și pentru uz extern, mai ales în cazul problemelor dermatologice.
Menta are proprietăți antiseptice, analgezice, și dezinfectante. Planta medicinală conține uleiuri volatile și este folosită și în dermatologie, pentru a trata afecțiuni ale pielii. Pentru uz intern, ceaiul de mentă sau de izmă este benefic pentru ameliorarea grețurilor, a vărsăturilor, combate simptomele de gripă și răceală, calmează durerile abdominale și cele cauzate de migrene.
Pentru uz extern, ceaiul de mentă sau uleiul de mentă este folosit pentru dezinfectarea urechilor, a cavității bucale, pentru calmarea iritațiilor de pe piele.
Cum să pregătești acasă o licoare cu proprietăți miraculoase
Ceaiul de mentă sau de izmă este sănătos și recomandat de către medici în prevenirea și tratarea numeroaselor afecțiuni. Pentru a beneficia de efectele acestui remediu naturist trebuie să știm cum să preparăm corect ceaiul de mentă.
Pentru aromatul ceai vom avea nevoie de 200 ml de apă fierbinte, câteva frunze de mentă proaspătă sau uscată și miere de albine. În cana cu apă fierbinte se pun frunzele de mentă și se lasă la infuzat timp de câteva minute. După aceea se scot frunzele de mentă și se consumă ceaiul ca atare sau îndulcit cu miere de albine. Pentru un plus de savoare se adaugă zeamă de lămâie.
Ceaiul de lămâie nu trebuie consumat mai mult de trei căni pe zi. Acesta este aromat, parfumat și previne numeroase afețiuni digestive și respiratorii. Menta și izma sălbatică au aceleași proprietăți miraculoase și sunt recomandate pentru consum sub formă de ceai sau tinctură. Pe lângă ceaiul de mentă, eficient în cazul problemelor tractului digestiv este și ceaiul de iasomie. Ceaiul de iasomie este recomandat de către medici și pentru a trata anxietatea, atacurile de panică și insomnia.
Ceaiul de iasomie stimulează sistemul nervos și îmbunătățește activitatea creierului. De asemenea, menține sub control flora intestinală și reglează sistemul digestiv. Ceaiul de iasomie combinat cu ghimbir întărește sistemul imunitar, atenuează durerile de cap și scade febra. Menta este una dintre cele mai apreciate plante medicinale, cunoscută pentru efectele sale miraculoase. Menta este folosită și în gastronomie pentru a oferi preparatelor culinare un plus de savoare și un aspect deosebit.