Cu siguranță te-ai întrebat care este diferența dintre mandarine și clementine. Cele două fructe sunt atât de asemănătoare încât este ușor de înțeles de ce unii oameni cred că acestea sunt două cuvinte pentru același fruct, dar nu este cazul.
Nefiind siguri de diferențele dintre aceste mici citrice, mulți oameni confundă adesea clementinele cu mandarinele și invers. Confuzia nu este o surpriză, deoarece în lume există peste 167 de soiuri de mandarine.
Diferența dintre mandarine și clementine
Este destul de simplu, aproape imposibil să nu le fi confundat vreodată, indiferent de circumstanțe. Atât mandarinele, cât și clementinele au caracteristici și beneficii asemănătoare.
Mandarinele sunt considerate unele dintre cele mai vechi citrice, fiind un strămoș al multor alte soiuri. Ele își au originea în Asia de Sud-Est și au jucat un rol esențial în dezvoltarea altor citrice.
Legenda spune că clementinele au fost descoperite în 1902 de un călugăr algerian, părintele Clement Rodier. Se crede că acesta a descoperit accidental hibridul natural dintre mandarinele chinezești și portocalele dulci în grădina de mandarine a orfelinatului său. În onoarea sa, acest fruct a fost numit clementină.
Mandarina este într-un fel „mama” clementinei. Mandarinul este un copac mic de citrice originar din China, unde se recoltează anual peste 12 milioane de tone de mandarine. Aceasta este cel mai mare producător și consumator de această categorie de citrice din întreaga lume.
Între cele două fructe există o serie de diferențe notabile. Mandarina are o coajă închisă la culoare și se decojește mai ușor. La rândul lor și clementinele au o coajă subțire care le face mai ușor de decojit. Cele două fructe sunt mai mici decât portocalele și au o formă rotundă.
În ceea ce privește gustul, clementina este mai dulce decât mandarina. De asemenea, ambele fructe se remarcă printr-un conținut ridicat de vitamina C. Însă, mandarinele conțin vitamina A, în timp ce clementinele nu.
De asemenea, se pare că mandarina are mai multe calorii decât clementina, fiind vorba de 40 de calorii. Ambele fructe conțin 9-10 grame de carbohidrați, un gram provenind din fibre.
Ce sunt mineolele
Mineolele reprezintă o încrucișare între mandarine și grepfruit, primele apărând în anul 1931 în Orlando, Florida, Statele Unite ale Americii. Acestea sunt parfumate, însă au un gust puțin acrișor. Sunt cele mai mici dintre citrice, având foarte puțini sâmburi.
În ceea ce privește diferențele dintre citrice, mandarinele sunt mai dulci decât portocalele, conținând în medie 10 grame de zahăr per fruct, adică 47 de calorii. Fructele au proprietăți antioxidante, sunt bogate în vitamina C și au un procent semnificativ de fibre ce ajută digestia.
Pe de altă parte, clementinele, deși sunt și ele bogate în vitamine C și fibre, au mai puține calorii, circa 35 per fruct. Clementinele sunt mai mici decât mandarinele, se decojesc mai ușor și au mai puțini sâmburi.
Despre mineole se spune că au proprietăți antiinflamatorii. În plus, specialiștii au mai descoperit faptul că fructele pot stimula întărirea sistemului imunitar și previn îmbătrânirea.
Studiile mai arată că mineolele pot fi incluse în diete, asta pentru că au puține calorii, mai exact 32 de calorii la 100 de grame. Mineolele mai conțin vitamina A și vitamina C. Dintre mandarine și clementine, cele din urmă sunt adesea preferate de români pentru că sunt mai ușor de desfăcut.