Cercetătorii britanici au analizat înălțimea și indicele de masă corporală al copiilor din 193 de țări. Diferențele se explică prin felul în care mâncăm. Într-un studiu publicat pe 7 noiembrie în The Lancet, cercetătorii de la Imperial College din Londra au căutat o explicație pentru diferențele de înălțime și indicele de masă corporală la copiii din întreaga lume. Cum se explica diferența de înălțime a copiilor în funcție de țările lumii? Diferența de înălțime a copiilor în lume, este influențată de alimentație! În Olanda și Bangladesh de exemplu, tinerii de 19 ani nu au deloc aceeași înălțime. Sunt la aproximativ 20 de centimetri distanță.
Dimensiunile medii între țări s-au schimbat
De la 5 la 19 ani, copiii din 193 de țări au fost măsurați și cântăriți, apoi comparați incepand cu 1985. În medie, un adult tânăr are 1,65 metri în Bangladesh, comparativ cu 1,83 metri în Olanda. Un prim exemplu: o femeie guatemalteană de 19 ani are aceeași înălțime ca un copil olandez de 11 ani. Și această diferență se explică prin felul în care sunt hrăniți, subliniază oamenii de știință după ce au analizat date din 2.181 de studii asupra tuturor populațiilor în cauză.
Între 1980 și astăzi, dimensiunile medii între țări s-au schimbat. Este foarte semnificativ în unele locuri, cum ar fi în China, unde femeile tinere au câștigat 6,1 centimetri, iar bărbații 8,1 centimetri. Pentru a explica acest lucru, cercetătorii indică o creștere a nivelului de trai al țării. Există, desigur, si o disponibilitate a alimentelor, dar nu numai: contează și accesul la serviciile de sănătate. În schimb, pentru țările cu condiții de sănătate care s-au deteriorat în ultimii treizeci de ani, oamenii tind să fie mai mici decât înainte.
Cei mai înalți oameni provin din Olanda, Muntenegru, Estonia, Bosnia (pentru băieți), Danemarca și Islanda pentru fete. Cele mai mici dimensiuni sunt înregistrate în Timorul de Est, Laos, Insulele Solomon, Papua Noua Guinee pentru băieți, Guatemala, Bangladesh, Nepal și Timorul de Est pentru fete.
Mari diferente in ciuda programelor alimentare
Africa subsahariană ilustrează în special această observație. Însă întrebările legate de malnutriție care explică intarzierile de crestere si problemele de greutate vizează și Asia de Sud și părți din America Centrală. În prezent, unul din trei copii din lume continuă să fie subnutrit. Și unul din doi copii are deficiențe.
Cu toate acestea, prin intermediul programelor alimentare și de sănătate dezvoltate la nivel global, proporția copiilor sub 5 ani care suferă de intarzieri de crestere a scăzut cu o treime din 2000. Cel puțin asta este ceea ce explicat Victor Aguayo, șeful programului de nutriție de la Unicef, într-un interviu pentru Le Monde, potrivit Top Sante.