Prima pagină » Sanatate » Dieta persoanelor cu hepatită alcoolică: Alimente permise și alimente interzise

Dieta persoanelor cu hepatită alcoolică: Alimente permise și alimente interzise

21 dec. 2021, 11:03,
BZI.ro, în Sanatate

Dieta în hepatita alcoolică poate fi una restrictivă, pentru a evita instalarea eventualelor dezechilibre nutriționale. Astfel că, în acest articol, veți afla ce aveți voie să consumați și ce nu, în cazul în care ați primit diagnosticul de hepatită alcoolică.

Ficatul este un organ, care are numeroase funcții în organism. O parte dintre acestea sunt strâns legate de metabolismul energetic, ficatul jucând un rol esențial în tranformarea nutrienților în surse de energie. Din păcate, funcționarea corectă a acestui organ poate fi influențată de bolile hepatice, fapt ce are repercusiuni asupra întregului organism.

Ficatul depozitează și transformă nutrienţii absorbiţi şi vehiculaţi în sistemul circulator, în așa fel încât să fie puși imediat la dispoziția organismului. În plus, ficatul are rolul de a detoxifia întregul corp. În momentul în care apar afecțiuni, precum hepatita alcoolică, toate aceste funcții sunt diminuate.

ficat bolnav

Hepatita alcoolică reprezintă o inflamație a ficatului, cauzată de consumul de alcool.

Dieta în hepatita alcoolică

Hepatita alcoolică reprezintă o inflamație a ficatului, cauzată de consumul de alcool. Acest tip de hepatită este întâlnit la consumatorii înrăiți de alcool, însă și persoanele care îl consumă moderat se pot confrunta cu această boală. Diagnosticul hepatitei alcoolice interzice consumul de alcool, deoarece continuarea consumului de alcool prezintă un risc ridicat de leziuni hepatice grave sau ireparabile și de deces.

Mai mult decât atât, pacientul trebuie să adopte o dietă corespunzătoare, pentru a evita instalarea eventualelor dezechilibre nutriționale. Prin urmare, un regim hepatoprotector este indispensabil. Acesta are la bază carbohidrați, iar proteinele, lipidele, acizii graşi ar trebui să fie în cantităţi minime sau chiar absente.

Carbohidrați

Carbohidrații ar trebui să fie principala sursă de calorii pentru persoanele cu boli hepatice. Glocoza conținută de carbohidrați reprezintă tonic pentru hepatocit, având un rol covârșitor în formarea rezervelor de glicogen. Atunci când organismul are nevoie de mai multă energie, glicogenul este imediat transformat în glucoză.
Carbohidrați se găsesc în legume, fructe și cereale. Așa că, este important să consumați minimum 2 fructe și 4 porții de leguminoase sau cereale integrale pe zi, dar nu mai târziu de ora 18.00. O sursă excelentă de carbohidrați complecși este reprezentată de orezul brun. Orezul brun este orez integral, al cărui timp de fierbere este dublu față de orezul alb, însă are o mulțime de beneficii.

De precizat este că produsele care conțin cantități mari de carbohidrați simpli (pâinea albă, dulciurile, produsele de patiserie, biscuiții sărați, covrigeii etc.) ar trebui complet eliminate din orice dietă, nu doar din cea a pacienților cu hepatită alcoolică.

mâncare cu legume

Carbohidrații ar trebui să fie principala sursă de calorii pentru persoanele cu boli hepatice.

Proteine

O persoană diagnosticată cu hepatită alcoolică are voie să consume proteine, dar cu moderație. Acestea nu sunt utilizate corespunzător, iar o parte din produşii de degradare rezultaţi în urma metabolizării lor pot avea o acţiune toxică asupra altor celule, în special asupra celulelor nervoase. În această situație, aportul proteic trebuie restricţionat sau foarte atent urmărit.

alimente cu proteine

O persoană diagnosticată cu hepatită alcoolică are voie să consume proteine, dar cu moderație.

Lipide

Procentul de lipide din dieta unei persoane care suferă de hepatită alcoolică este stabilit de medicul curant. Unii pacienți au dificultăți în digerarea și absorbirea grăsimilor, confruntându-se cu tulburări digestive, ce constau în scaune steatoreice.

Însă, un regim alimentar deficitar în lipide implică un risc crescut de apariţie a unor hipovitaminoze (sau chiar sindroame pluricarentiale): A, D, K, E.

Așadar, trebuie să existe un echilibru, pentru ca funcționalitatea ficatului să se îmbunătățească.

alimente bogate în lipide

Procentul de lipide din dieta unei persoane care suferă de hepatită alcoolică este stabilit de medicul curant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *