Prima pagină » Lifestyle » Dieta necorespunzătoare cauzează gastrită?
Dieta necorespunzătoare cauzează gastrită?

Dieta necorespunzătoare cauzează gastrită?

05 oct. 2020, 08:00,
în Lifestyle

De multe ori părinții și bunicile ne-au speriat: „Nu mâncați chipsuri și sifon, veți avea gastrită”. Desigur, acestea nu sunt cele mai sănătoase alimente, dar poate vreun aliment să provoace chiar și o boală precum gastrita?

De fapt: nutriția nu este cauza principală a gastritei. Și persoanele cărora li s-a diagnosticat gastrită nu trebuie să-și limiteze dieta – nu afectează evoluția bolii.

Gastrita este o inflamație a mucoasei stomacului. Cea mai frecventă cauză a gastritei este bacteria Helicobacter pylori. Dezvoltarea bolii poate fi declanșată de utilizarea medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), a steroizilor și a abuzului de alcool. Există gastrită autoimună, când organismul însuși provoacă boala, dar este rară.

Simptomele gastritei sunt durerea sau disconfortul la nivelul abdomenului superior, inclusiv greață, vărsături, pierderea poftei de mâncare, eructații și balonare. Diagnosticul gastritei este confirmat numai prin examinarea țesutului stomacului la microscop. Adesea, gastrita este asimptomatică și se găsește doar în testele de laborator.

Nutriție și gastrită

În cursul cercetării, oamenii de știință nu au găsit o legătură între utilizarea unor alimente specifice și dezvoltarea inflamației în zona stomacului. Nu există dovezi că mâncarea rapidă și băuturile carbogazoase au un efect dăunător asupra mucoasei stomacului. Cu toate acestea, consumul regulat de alimente dulci și grase, prăjite crește riscul de a dezvolta boli cardiovasculare și diabet zaharat. Prin urmare, în orice caz, nu este nevoie să abuzăm de aceste produse.

Practici simple de igienă personală pot ajuta la prevenirea infecției cu Helicobacter pylori. Spălați-vă mâinile și fructele și legumele înainte de a mânca. Bacteriile pătrund în corp de pe suprafețele murdare prin gură.

Cum se tratează gastrita?

Tratamentul depinde de cauza gastritei. Dacă motivul este Helicobacter, antibioticele sunt prescrise în combinație cu medicamente anti-acide. În cazul gastritei autoimune, este important să suplinim deficiența de fier și vitamina B12 . Pentru orice tip de gastrită, este important să renunțați la fumat, la abuzul de alcool și la utilizarea de antiinflamatoare nesteroidiene.

Dacă anterior ați fost diagnosticat cu gastrită și simptomele au apărut abia acum, este posibil să aveți o exacerbare. Această afecțiune necesită tratament. Dacă este posibil să consultați un medic de la distanță, faceți acest lucru pentru a nu încălca încă o dată regimul de autoizolare . Dacă este necesară o programare față în față, medicul vă va spune despre aceasta. Este imposibil să se pună un diagnostic precis de la distanță, se poate presupune doar acest lucru.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`