Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Dieta mediteraneană poate ajuta femeile care sufera de sindromul ovarului polichistic
Dieta mediteraneană poate ajuta femeile care sufera de sindromul ovarului polichistic

Dieta mediteraneană poate ajuta femeile care sufera de sindromul ovarului polichistic

23 oct. 2020, 21:47,
în Sanatate

Dieta mediteraneană poate ajuta femeile cu sindromul ovarului polichistic! Cel puțin asta arată un nou studiu! Cercetarea susține că o dietă apropiată de caracteristicile dietei mediteraneene ar putea fi de mare ajutor pentru femeile cu sindromul ovarului polichistic, după rezultate promițătoare la șoareci.

Stilul de viață, în primul rând dietetic, este un tratament de primă linie pentru femeile cu sindromul ovarului polichistic, dar dieta optimă rămâne nedefinită. Aceasta este cea mai frecventă boală hormonală la femeile aflate la vârsta fertilă, caracterizată printr-o producție excesivă de testosteron, produs de obicei în cantități mici în corpul feminin. Acest nivel ridicat de testosteron este responsabil pentru mai multe tipuri de anomalii: menstruatii neregulate, acnee, exces de păr, căderea părului și prezența unui număr mare de foliculi pe ovare.

Într-un studiu publicat în revista Nature Communications, cercetătorii de la Universitatea din Sydney spun că dieta mediteraneană poate fi studiată ca o posibilă intervenție terapeutică împotriva acestei boli care poate duce la tulburări de fertilitate și complicații metabolice (diabet), după ce șoarecii au prezentat rezultate promițătoare după o dietă similară. Acest lucru se datorează faptului că șoarecii cu sindromul ovarului polichistic care au consumat carbohidrați, grăsimi și proteine ​​au reușit să ovuleze din nou, oferind cercetătorilor o cheie de cercetare privind un tratament potențial pentru această boală.

Un efect benefic asupra tulburărilor de ovulație?

Nu există niciun tratament care să vindece sindromul ovarului polichistic, în afară de tratamentul simptomatic bazat pe un stil de viață sănătos, medicamente, monitorizarea posibilelor complicații și gestionarea infertilității. Cercetătorii notează că „este pentru prima dată când funcția reproductivă disfuncțională la șoarecii cu sindromul ovarului polichistic a fost restabilită prin dieta”. Astfel, au descoperit că un raport precis de macronutrienți, și anume sărac în proteine ​​și mediu în carbohidrați și grăsimi, părea să inverseze efectul sindromului ovarului polichistic asupra sănătății reproductive a șoarecilor de sex feminin.

„Acesta este un rezultat interesant, deoarece are potențialul de a restabili ovulația la femeile care suferă de sindromul ovarului polichistic fără utilizarea de medicamente”, a spus prof. Kirsty Walters, care a efectuat studiul.

În prezent, femeilor cu sindromul ovarului polichistic li se recomandă să adopte obiceiuri de viață sănătoase pentru a reduce severitatea simptomelor, care includ adesea creșterea în greutate. Dar, potrivit cercetătorilor, această constatare oferă dovezi că o intervenție dietetică specifică este posibilă ca strategie promițătoare pentru tratamentul sindromului ovarului polichistic, în special din punct de vedere reproductiv, noteaza Sante Magazine.

Un echilibru specific de macronutrienți

Anterior, șoarecilor li s-au administrat 10 diete diverse cu diferite amestecuri de macronutrienți. Ceea ce le-a permis cercetătorilor să observe, în primul rând, că aceștia tindeau să câștige mai mult in greutate decât șoarecii fără sindromul ovarului polichistic, în ciuda consumului de alimente în aceleași cantități. Acest lucru sugerează că si alte mecanisme sunt implicate in creșterea in greuatate.

Studiul sugerează că nu cantitatea de alimente este cea care determină creșterea în greutate, astfel încât identificarea celorlalte mecanisme implicate ar putea oferi cercetătorilor o nouă direcție în dezvoltarea tratamentelor pentru aceasta boală.

„Astăzi, este recomandată modificarea stilului de viață pentru femeile cu sindromul ovarului polichistic, adică să aiba o dietă sănătoasă și să faca mișcare, dar încă nu există nicio orientare specifică privind dieta optimă”, au mentionat cercetatorii.

Următorul pas pentru echipa științifică va fi efectuarea unui studiu pentru a afla dacă o dietă mediteraneană ca atare are beneficii pentru femeile cu sindromul ovarului polichistic și pentru a descoperi mecanismul din spatele creșterii nedorite în greutate care afectează atât de multe femei cu aceasta boală. Rețineți că dieta mediteraneană este adesea prezentată pentru efectele sale benefice asupra sănătății, în special în ceea ce privește bolile cardiovasculare și diabetul. Se caracterizează printr-un consum ridicat de alimente de origine vegetală (fructe, legume, nuci, cereale), un consum moderat de pește și carne de pasăre, un consum redus de produse lactate, carne roșie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *