Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Dieta mediteraneană îmbunatățește abilitățile cognitive pe măsură ce îmbătrânim
Dieta mediteraneană îmbunatățește abilitățile cognitive pe măsură ce îmbătrânim

Dieta mediteraneană îmbunatățește abilitățile cognitive pe măsură ce îmbătrânim

17 feb. 2021, 13:32,
în Sanatate

Un nou studiu sugerează că adoptarea unei diete în stil mediteranean poate fi asociată cu abilități de gândire mai bune pe măsură ce îmbătrânești. De ce dieta mediteraneană îmbunatățește abilitățile cognitive pe măsură ce îmbătrânim?

Dieta mediteraneană este plină de promisiuni. Numita și regimul cretan, este urmata în special de greci si italieni. Această dietă echilibrată și diversificată asigură un aport suficient de macronutrienți și micronutrienți.

O mână de legume, o bucată de carne albă sau o porție de pește gras, un strop de ulei de măsline, câteva cereale integrale, o porție de fructe și un produs lactat, meniul este simplu. Toate aceste alimente oferă multe beneficii generale pentru sănătate. În timp ce beneficiile pentru sănătatea cardiovasculară sunt bine cunoscute, studiile sunt unanime asupra multor alte calități.

Abilități de gândire mai bune pe măsură ce îmbătrânești

Lansat la sfârșitul anului 2020 în revista Experimental Gerontology, un studiu științific indică faptul că persoanele care urmează o dietă în stil mediteranean – în special o dietă bogată în legume cu frunze verzi și sărace în carne – sunt mai predispuse să capacitati intelectuale in limite normale pe măsură ce îmbătrânesc.

Cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh (Marea Britanie) au testat abilitățile de gândire a aproximativ 11 persoane în vârstă de 80 de ani, în medie, fără diagnostic de demență.

Participanții au susținut teste pentru a-și evalua abilitățile de rezolvare a problemelor, viteza de gândire, memoria și abilitățile verbale.

În paralel, 358 de participanți au oferit, de asemenea, imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) pentru a le înțelege mai bine structura creierului, au notat autorii într-un comunicat.

Folosind un model statistic de verificare încrucișată a datelor, cercetătorii au descoperit că persoanele care au aderat cel mai mult la dieta mediteraneană au avut cele mai mari scoruri cognitive, ținând chiar cont de factori de părtinire, cum ar fi coeficientul de inteligență în timpul copilăriei, fumatul, nivelul de activitate fizică . Deși mici, diferențele cognitive au fost semnificative. În detaliu, produsele alimentare cele mai puternic asociate cu scoruri cognitive mai bune au fost consumul frecvent de legume cu frunze verzi și consumul redus de carne roșie.

În timp ce studiul nu a găsit diferențe în structura creierului participanților în funcție de aderarea sau nu la dieta mediteraneană, cercetătorii consideră că dieta poate avea beneficii reale asupra funcționării cognitive pe măsură ce anii trec. Mai general, studiul demonstrează importanța unei diete sănătoase și echilibrate pentru sănătatea cognitivă, gândire, memori.

Plina de antioxidanți împotriva îmbătrânirii celulare

În dieta mediteraneană, fructele și legumele trebuie să fie în sezon. Faptul de a consuma fructele și legumele momentului garantează un maxim de vitamine și minerale. Legumele și fructele oferă mulți antioxidanți care ajută la reducerea îmbătrânirii celulare. Și, important, cu cât sunt mai roșii, cu atât este mai mare concentrația de antioxidanți.

Fibrele ofera protecție împotriva anumitor boli

Un alt avantaj pentru sănătate al fructelor și legumelor: fibrele. Consumul redus de fibre este asociat cu dezvoltarea anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de colon. Se recomandă consumul a 30 de grame pe zi, un mijloc de prevenire eficientă a apariției cancerului de colon.

Fibrele ajută, de asemenea, la scăderea absorbției colesterolului și glucozei. O soluție eficientă pentru a vă controla glicemia și pentru a reduce riscul de a suferi de diabet.

Omega-3 lupta împotriva AMD

Omega-3 și omega-6 conținute în peștele gras sau uleiul de măsline sunt esențiale pentru sănătate. Omega 3 funcționează eficient în lupta împotriva AMD (degenerescența maculară legată de vârstă).

Produse lactate pentru întărirea oaselor

Alte produse esențiale ale dietei mediteraneene: lactatele. Acestea oferă, de asemenea, multe beneficii. Obținerea de calciu ajută la combaterea osteoporozei și la întărirea oaselor. Bogate natural în probiotice, produsele lactate oferă confort florei intestinale și acționează asupra întregii microbiote.

O dietă echilibrată pentru o bună sănătate a creierului

Această dietă echilibrată, care oferă un plus de antioxidanți, ar contribui la combaterea apariției bolilor neurodegenerative (boala Alzheimer, Parkinson). Ar ajuta si la protejarea creierului împotriva îmbătrânirii. În plus, ar limita și declinul cognitiv al creierului prin îmbunătățirea facultăților sale.

Cerealele integrale sunt o parte integrantă a mesei. Bogate în magneziu, acționează central și ajută la combaterea oboselii și anxietății.

Dieta cretană, un aliat împotriva bolilor cardiovasculare

Dieta mediteraneană integrează complet leguminoasele (leguminoase). Lintea, nautul sau fasolea, acestea pot fi savurate calde sau reci. Surse de proteine, fibre și fier, leguminoasele sunt un adevărat combustibil pentru organism. Sunt populare pentru combaterea bolilor cardiovasculare și a obezității.

Un ingredient esențial în această dietă, uleiul de măsline, este foarte benefic pentru sănătate. Compus din acizi grași mono și polinesaturați, joacă un rol în prevenirea riscului de infarct miocardic. Datorită proprietăților sale antioxidante, uleiul de măsline ajută și la combaterea radicalilor liberi care contribuie la dezvoltarea anumitor tipuri de cancer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 decembrie 2024
21 decembrie 2024