Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Dieta mediteraneană cu carne de vită slabă poate reduce factorii de risc pentru bolile cardiace
Dieta mediteraneană cu carne de vită slabă poate reduce factorii de risc pentru bolile cardiace

Dieta mediteraneană cu carne de vită slabă poate reduce factorii de risc pentru bolile cardiace

15 apr. 2021, 13:58,
în Sanatate

Consumul de carne roșie are o reputație proastă pentru inimă, dar noile cercetări au descoperit că carnea de vită slabă ar putea ocupa un loc bun în dietele sănătoase.

Într-un studiu controlat randomizat, cercetătorii au descoperit că o dietă mediteraneană combinată cu porții mici de carne de vită slabă a contribuit la scăderea factorilor de risc pentru apariția bolilor de inimă, cum ar fi colesterolul LDL.

Jennifer Fleming, profesor asistent de nutriție la Penn State, a declarat că studiul sugerează că dietele sănătoase pot include o mare varietate de alimente, cum ar fi carnea roșie, și totuși pot să fie prietenoase cu inima.

„Atunci când creați o dietă sănătoasă bazată pe fructe, legume și alte alimente pe bază de plante, aceasta lasă loc pentru cantități moderate de alte alimente, cum ar fi carnea de vită slabă”, a spus Fleming.

David J. Baer, ​​lider de cercetare la Departamentul de Agricultură al Statelor Unite – Serviciul de Cercetări Agricole, și co-investigator principal al studiului, a adăugat:

„Acest studiu evidențiază importanța includerii cărnii de vită slabă într-un model alimentar mediteranean care poate aduce beneficii sănătoase inimii”.

Carnea roșie, asociată cu un risc crescut de boli cardiovasculare

Potrivit cercetătorilor, carnea roșie, cum ar fi carnea de vită, a fost asociată cu un risc crescut de boli cardiovasculare în studiile anterioare. Dar a rămas neclar dacă carnea roșie cauzează efectiv aceste efecte sau dacă acestea sunt de fapt cauzate de alte opțiuni de dietă și stil de viață în care oamenii se angajează alături de consumul de carne roșie.

În plus, cercetătorii au spus că numeroase studii au combinat atât carnea proaspătă, cât și cea procesată, la evaluarea consumului de carne roșie. Carnea roșie procesată are un profil nutritiv foarte diferit fata de carnea proaspătă – de exemplu, produsele din carne procesate sunt mult mai bogate în sodiu.

„Dieta mediteraneană este în mod tradițional săracă în carne roșie”, a spus Fleming. Dar, știind că mulți americani se bucură de carnea roșie, am vrut să examinăm modul în care combinarea cărnii de vită slabă cu dieta mediteraneană ar afecta markerii de risc cardiovascular.

Studiul a inclus 59 de participanți. Fiecare participant a consumat fiecare dietă timp de patru săptămâni cu o pauză de o săptămână între fiecare perioadă de dietă, iar probele de sânge au fost prelevate la începutul studiului, precum și după fiecare perioadă de dietă.

Trei din cele patru perioade de dietă conțineau cantități diferite de carne de vită pentru un plan de dietă mediteraneană, care furniza 41% calorii din grăsimi, 42% din carbohidrați și 17% din proteine. În plus față de dieta americană medie de control, o dietă a furnizat 0,5 uncii de carne de vită pe zi, care este cantitatea recomandată în piramida dietei mediteraneene. O a doua dietă a oferit 2,5 uncii pe zi, care reprezintă cantitatea pe care o consumă în medie un american într-o zi, iar a treia dietă experimentală a inclus 5,5 uncii pe zi, pe care cercetările anterioare le- legat de anumite beneficii pentru sănătatea inimii.

Uleiul de măsline, sursă predominantă de grăsime

Toate cele trei perioade de dietă mediteraneană au inclus uleiul de măsline ca sursă predominantă de grăsime, trei până la șase porții de fructe și șase sau mai multe porții de legume pe zi. Carnea de vită inclusă în aceste perioade de dietă a fost fie slabă, fie extra-slabă.

Fleming a spus că au putut folosi o tehnologie specială numită rezonanță magnetică nucleară – sau tehnologie RMN – pentru a măsura numărul și dimensiunea particulelor de lipoproteine. Ea a spus că acest studiu a fost unul dintre primele studii randomizate controlate ale dietei mediteraneene care au folosit această tehnică.

Acest lucru este important, deoarece există dovezi din ce în ce mai mari care sugerează că numărul de particule LDL este mai puternic asociat cu riscul bolilor cardiovasculare decât concentrațiile totale de LDL din sânge singur, a spus Fleming.

După analiza datelor, cercetătorii au descoperit că toți participanții au avut colesterol LDL mai scăzut după perioadele de dietă mediteraneană, comparativ cu dieta medie americană. Dar, în timp ce numărul total de particule LDL a fost redus după toate cele trei perioade de dietă mediteraneană, acestea au scăzut semnificativ doar atunci când au urmat acele perioade care includeau 0,5 sau 2,5 uncii de carne de vită pe zi, comparativ cu dieta americană medie.

În plus, colesterolul non-HDL și apoB – o proteină implicată în metabolismul lipidelor și un marker al riscului de BCV – au fost mai mici după toate cele trei perioade de dietă mediteraneană comparativ cu dieta americană medie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025