Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Dieta fara sare: avantaje si contraindicatii
Dieta fara sare: avantaje si contraindicatii

Dieta fara sare: avantaje si contraindicatii

08 mart. 2017, 19:31,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:71813;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

În ultimul timp, dieta hiposodata a devenit destul de populara. Însa, ca orice alta dieta, aceasta are o serie de contraindicatii. Cat de bine este sa urmam un astfel de regim pentru a slabi? Lipsa sarii din organism poate aduce prejudicii sanatatii? Vom încerca împreuna sa raspundem la aceste întrebari.

Sa vorbim despre gramaje
Medicii afirma ca pentru functionarea normala a organismului este nevoie sa consumam zilnic aproximativ 10 grame de sare. Însa aceasta norma include toata sarea continuta în produse. La fel ca zaharul, sarea este deseori prezenta în produsele pe care le cumparam, de aceea majoritatea oamenilor depasesc aceasta norma zilnica.

Care sunt riscurile excesului de sare în mancare? Sodiul, componentul sarii, retine lichidul în organism. Dupa ce consumam produse sarate, ne este mereu sete. Edemele, la randul lor, influenteaza negativ asupra functionarii inimii si rinichilor. În general, hipertonicilor le este contraindicat sa manance multa sare.

Dieta Moreno: Slabeste super-rapid si sanatos, in patru faze simple!

La fel, excesul de sodiu poate conduce la ateroscleroza. Edemele nu înfrumuseteaza deloc organismul, devin deseori cauza greutatii în exces si a celulitei. De aceea o dieta cu o cantitate redusa de sare este mai mult decat folositoare.

Avantajele dietei fara sare
Probabil ca nu veti reusi sa renuntati de tot la sare, însa sa reduceti drastic consumul acesteia este un obiectiv destul de realizabil. Cum va influenta un astfel de regim asupra organismului? Asadar, avantajele dietei hiposodate sunt urmatoarele:
Se reduce tensiunea arteriala. Acest efect este deosebit de important pentru hipertonici.
Se normalizeaza functionarea rinichilor si a inimii.
Se vor reduce treptat edemele.
Veti scapa de cateva kilograme.
Se va normaliza metabolismul.

În cazul acestei diete trebuie sa consumati cel putin 2 litri de apa pura pe zi si sa luati pana la 6 mese zilnic, cu portii mici. Dieta fara sare permite pierderea catorva kilograme în decurs de 2-3 saptamani.

Dezavantajele dietei
Daca excludeti complet sarea din meniu pentru o perioada îndelungata, puteti dauna organismului. Dieta hiposodica este indicata pentru persoanele cu tensiune arteriala crescuta si greutate excesiva ca urmare a edemelor. Daca adoptati o astfel de dieta în lipsa acestor probleme, va puteti prejudicia sanatatea.

Dieta cu iaurt, o reteta rapida de slabire usor de tinut si care nu afecteaza sanatatea

Daca reveniti la consumul excesiv de sare, edemele si greutatea în exces vor reveni.
Dieta hiposodica nu poate fi urmata timp îndelungat. Perioada optima este de 2-3 saptamani.
Insuficienta de sodiu provoaca probleme cu reglarea acizilor folositori în organism.
Pot aparea disfunctii ale echilibrului de apa în organism.
Uneori deficitul de sodiu poate duce la infarct si atac cerebral.
În caz de înrautatire a starii de sanatate, adresati-va medicului. Este preferabil sa consumati sare în cantitatile recomandate, fara a adopta diete hiposodice pentru perioade îndelungate. Gasiti mai bine mijlocul de aur. O varianta de alternativa – înlocuiti sarea obisnuita cu sarea de mare. Aceasta contine mai putin sodiu, în schimb are multe alte microelemente folositoare.

Concluzii
Înainte de a adopta o dieta fara sare, consultati obligatoriu medicul. Varianta optima este mijlocul de aur – consumul rational al sarii. 10-12 grame pe zi sunt suficiente. Dieta hiposodica nu este una de durata. Mai bine încercati sa preveniti aparitia edemelor. Aceste principii simple va vor ajuta sa mentineti echilibrul de apa si sare în organism si sa nu suferiti din cauza edemelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 ianuarie 2025
13 ianuarie 2025