În ultima perioadă tot mai multe femei urmează dieta Dukan după o schemă special concepută de medicul terapeut cu același nume. Dieta propusă de medic reprezintă un regim bogat în proteine. Acesta conține un minim de carbohidrați și grăsimi. Schema include 100 de produse care pot fi consumate în orice volum în primele săptămâni de la debutul dietei.
Unii specialiști spun că metoda de slăbire repetă într-o măsură foarte mare dieta ketogenă. De asemenea, și alte tipuri de dietă se aseamănă cu cea propusă de Pierre Dukan, în special cele care presupun alimentarea cu un conținut scăzut de carbohidrați. În timpul acestei diete organismul este reconstruit pentru a primi energie din grăsimi, dar și proteine. O dietă bogată în proteine ajută la echilibrarea producției de insulină și reduce producția de grelină, hormonul foamei. Sațietatea vine mai repede, în timp ce persoana aflată la regim mănâncă mai puțin. Cu toate acestea, dieta Dukan restricționează nu numai carbohidrații, ci și grăsimile. Este bine să știi că siguranța și beneficiile acestei abordări nu au fost confirmate de studii. Înainte de a trece la planul de masă Dukan, trebuie să vă calculați greutatea „corectă”. Acest lucru se poate face folosind un calculator special. Calculul se bazează pe date privind înălțimea, greutatea maximă și minimă, vârsta, structura corpului. Calculatorul a fost dezvoltat de Pierre Dukan, așa că merită să verificați rezultatul folosind metode științifice și să consultați un medic înainte de a începe să urmați dieta.
Dieta Dukan schema. Pașii care te vor ajuta să ajungi la silueta dorită
Pentru a urma schema propusă de medicul terapeut, trebuie să știi că dieta Dukan este împărțită în patru faze. Prima poartă numele de atac, urmată de alternanţă și ancorare, finisând cu stabilizarea.
Conform medicului, rezultatul nu întârzie să apară, astfel încât pierderea în greutate este vizibilă începând deja cu faza de atac. Acest fapt este îmbucurător pentru multe femei, ceea ce le motivează să continue dieta după schema Dukan.
Trebuie să știi că motivul pentru pierderea rapidă în greutate este deshidratarea. Astfel, din cauza lipsei de carbohidrați, organismul pierde mult lichid și respectiv kilograme în plus. Cu toate acestea, experții nu confirmă eficacitatea pe termen lung a metodei și beneficiile dietei pentru sănătate.
Dieta constă din patru părți, a căror durată depinde de greutatea „corectă” calculată a persoanei. Primele două etape vizează pierderea în greutate, iar cele finale vizează consolidarea realizărilor. În timpul atacului, sunt permise doar alimente bogate în proteine. Ulterior, în alimentație trebuie să includeți legume fără amidon, o cantitate limitată de grăsimi și carbohidrați suplimentari.
Cum se manifestă etapa de atac. Ce poți mânca în această primă fază
De cele mai multe ori, durata atacului, alternarea și consolidarea depinde de câte kilograme trebuie să slăbiți pentru a obține greutatea „corectă”. Etapa finală, trebuie urmată constant deoarece aceasta combină dieta fazei de fixare și zilele săptămânale de proteine într-un model de atac.
Faza de atac cuprinde o perioadă de la două până la șapte zile. Astfel, dacă trebuie să slăbiți 20 kg sau mai mult pentru a obține greutatea „corectă”, trebuie să fii pregătit de faptul că etapa poate dura mai mult de o săptămână. De obicei, un plan strict conform dietei include 68 de alimente proteice și câteva suplimente.
În această fază poți consuma carne de vită, vițel, căprioară și alt vânat. De asemenea, este permisă carnea de porc, slănina slabă și de soia, ficatul, rinichii și limba. Nu este interzisă spre consum nici carnea de pasăre, pieptul de pui și ficatul de curcan. Mai mult decât atât, specialiștii spun că foarte benefic este consumul de carne de rață sălbatică, prepeliță și curcan.
Din moment ce urmezi această dietă te poți delecta și cu pește, dar și cu fructe de mare. De asemenea, pe lângă deliciile oferite de mare poți mânca fără restricții și conserve de ton. Dintre proteinele vegetariene este admis spre consum tofu, soia, seitan care reprezintă proteina vegetală, fiind un înlocuitor de carne.
De asemenea, poți consuma ouă de pui, prepeliță și rață. Produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi, precum laptele, iaurtul, brânză de vaci, ricotta, pot fi consumate nu mai mult de 1 kg pe zi. Dieta zilnică trebuie să includă 1,5 linguri de tărâțe de ovăz și cel puțin 1,5 litri de apă. De asemenea, puteți adăuga o lingură de fructe de pădure, pot fi folosiți și îndulcitorii, tăiței shirataki și gelatină dietetică. În fiecare zi trebuie să dedicați aproximativ 20 de minute pentru activitatea fizică.
Ce trebuie să mănânci în perioada de alternare. Cât durează această etapă
Perioada de atingere treptată a greutății corecte durează de la o lună la un an. Dieta din faza anterioară alternează din două în două zile cu un meniu mai crunt și mai extins. În această fază se adaugă 32 de tipuri de legume.
Printre acestea se numără spanacul, kale, salată verde și alte legume verzi. De asemenea, foarte indicate sunt broccoli, conopida si varza de Bruxelles. Pe lângă acestea forte recomandate sunt ardeiul gras, ciupercile, țelina, sparanghelul, anghinarea, roșiile și fasolea verde. Specialiștii spun că poate fi consumată în perioada aceasta și ceapa, dovleacul, ridiche, castraveți, morcov și sfeclă.
O linguriță de ulei de măsline este permisă pentru sos sau gătit salate într-o tigaie și două linguri de tărâțe. Perioada de activitate fizică rămâne a fi de 30 de minute.
De ce trebuie să ții cont în etapa de fixare. Ce fructe sunt recomandate spre consum
Durata etapei se determină în ritm de zece zile pentru fiecare kilogram pierdut. Sarcina este de a preveni revenirea la greutatea inițială. Puteți amesteca orice produse din primele două etape, precum și să adăugați o cantitate limitată de grăsimi și carbohidrați.
De asemenea, pot fi consumate mai multe fructe. Conform schemei sunt permise fructele de pădure sau pepenele galben tocat, mărul de mărime medie, portocala, perele, piersicii, nectarinele sau kiwi. De asemenea, foarte benefice pentru pierderea în kilograme sunt prunele sau caisele.
În această fază poți consuma două felii de pâine integrală pe zi. De asemenea, este bine să mănânci și 40 g pe zi de brânză. La masă pot fi servite mai multe alimente bogate în amidon, însă nu mai mult de 225 g pe zi. Astfel de produse sunt pastele, porumbul, fasolea, orezul sau cartofii.
Sfaturi pentru a încheia dieta cu succes. Ce presupune ultima fază a regimului
Din carne este permis consumul de friptură de vită, porc sau șuncă o dată sau de două ori pe săptămână. De două ori pe săptămână poți lua o masă festivă. Aceasta poate fi sub forma unui aperitiv, un fel principal, un pahar de vin și un desert.
Stabilizarea reprezintă etapa finală, aceasta ajută la menținerea greutății „corecte”. Nu există restricții dietetice stricte, dar trebuie respectate câteva principii.
Astfel, ca bază a nutriției, conform principiilor după care se ghidează dieta Dukan și schema propusă de medic trebuie să luați produse din faza de consolidare. Este foarte important să economisiți o zi de proteine pe săptămână. Specialiștii recomandă mersul pe jos cel puțin 20-30 de minute pe zi. De asemenea, pentru a menține efectul dietei, bea 1,5 litri de apă și mănâncă cel puțin 30 g de tărâțe pe zi. Ultimul pas implică urmărirea constantă a unui plan de masă de 100 de alimente cu câteva completări.