Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Dieta cu dopamină: slăbești și ești fericit
Dieta cu dopamină: slăbești și ești fericit

Dieta cu dopamină: slăbești și ești fericit

25 sept. 2020, 11:07,
în Sanatate

Dieta cu dopamină: slăbești și ești fericit! Să fim motivați, să avem bună dispoziție, să dorim să facem sport, să ne mișcăm, sa salbim, sa fim fericiti! Asta face dopamina zilnic pentru noi. Și vestea bună este că, cu cât ai mai multă dopamină, cu atât este mai ușor să slăbești! Dar cum stimulezi producția de dopamină și a pierde în greutate mai ușor!

Dopamina ne controlează impulsurile: ne face să experimentăm senzații puternice de plăcere și, în același timp, ne oferă o motivație puternică pentru a obține ceea ce va da această plăcere. În general, atunci când nivelurile noastre de dopamină sunt normale, ne simțim dinamici, plini de viață, vrem să mergem mereu mai departe, zambim. Dar când ratele noastre sunt scăzute, avem tendința de a ne deprima și de a simți o lipsă de motivație, ceea ce duce direct la eșec („De ce să rezistăm acestei prăjituri?).

Vestea bună este că este posibil să creștem producția de dopamină (fără a încerca să atingem plafonul, ceea ce ar avea efectul opus al comportamentului extrem). Aceasta implică mijloace foarte simple: obiceiuri bune de adoptat în fiecare zi și alimente specifice de pus în meniu.

Concentrați-vă pe alimentele potrivite

Pentru o producție adecvată de dopamină, este necesar să se consume alimente surse de tirozină și fenilalanină care participă la dezvoltarea acesteia. Acești doi aminoacizi au nume ciudate, dar nu sunt chimice! Se găsesc în mod natural în proteine. A rămâne fără ei este asigurarea că rămâi fără dopamină. În plus, tirozina este utilizată și pentru a produce adrenalină și norepinefrină, care sunt implicate în gestionarea greutății. Prin urmare, este imperativ să aveți proteine la fiecare masă, indiferent dacă sunt de origine animală sau vegetală.

Cele mai bune surse de tirozină și fenilalanină

Pește în general și cod în special, icre de pește, fructe de mare, carne de vițel, curcan, iepure, pui, porc, miel și vânat (mistreț, iepure, căprioară), maruntaie (ficat, inimă, rinichi etc.).
Semințe (dovleac, in, floarea soarelui) și semințe oleaginoase (migdale, nuci, fistic).

Echilibrează-ți farfuria

Cu antioxidanți. Dopamina se oxidează ușor, are nevoie de cofactori antioxidanți precum beta-carotenul (morcovi, citrice, spanac), vitamina C (pătrunjel, căpșuni, kiwi) sau vitamina E (migdale, nuci.

Cu omega-3. Pentru a-și putea îndeplini rolul în mod corespunzător, dopamina trebuie să traverseze membranele celulare. Starea acestora din urmă este direct legată de prezența omega-3, care le permite o bună fluiditate.

Inflamaţie. Prin urmare, ne concentrăm pe pești grași (sardine, somon, ton) și uleiuri de rapiță, nuc, semințe de in, camelină. Și limităm omega-6 (care împiedică asimilarea omega-3), evitarea meselor gata consumate și a uleiurilor de floarea soarelui, porumb, semințe de struguri.

Dieta cu dopamină: slăbești și ești fericit! Asociațiile câștigătoare

Cod + spanac.
Omletă cu ardei tăiați cubulețe + salată de spanac.
Friptura de vita + fasole verde.
Șuncă albă + ratatouille.
Cotlet de curcan + paste în sos de roșii.
Salată mixtă (orez + ton natural + ou fiert + legume crude + semințe de dovleac).
carne de vită + diverse legume: morcovi, praz, napi

Faceți o activitate fizică

Să faci sport este bine pentru sănătatea ta, știm asta. Dar oxigenarea creierului este, de asemenea, o modalitate excelentă de a produce dopamină! Punerea în mișcare activează producția de calciu, esențială pentru operație. Vești bune: mersul pe jos este suficient! Yoga este, de asemenea, un bun partener de dopamină datorită concentrației cerute de posturi și importanței acordate respirației, în special abdominale. Încercați, de asemenea, să meditați, să faceți exerciții de respirație conștientă, câteva minute pe zi.

Pentru a descoperi noi orizonturi

Nu este nevoie să mergi în cealaltă parte a lumii. Puteți sa va faceti timp pentru a explora un loc nou, fie că este un muzeu, un parc sau un magazin; să descoperi o carte sau o muzică recomandată de prieteni; să mergi să vezi un film al unui regizor necunoscut; să-ti modifici itinerariul pentru a se întoarce acasă. Orice acțiune duce la alta și orice schimbare este benefică.

Masați-vă sau faceți un masaj

Masajul timp de câteva minute în fiecare zi (sau mai bine) este foarte eficient în producerea dopaminei. Dacă o faci singur, picioarele și palmele mâinilor sunt ușor accesibile și sunt foarte receptive. Cu ulei de corp sau arnica, este și mai plăcut! De asemenea, puteți investi într-un masaj electric pentru a accesa zone precum spatele superior și mijlociu.

Dormi suficient

Nu există nimic ca somnul de noapte bună pentru a crește nivelul de dopamină. În plus, în timpul somnului, organismul nu consumă deloc sau foarte puțină dopamină: ceea ce ne salvează stocurile pentru a doua zi. Încerci să dormi cel puțin 8 ore (sau cel puțin atat cat te face să te simți bine când te trezești).

Asculta muzica

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Montreal, ascultarea de muzică ar crește nivelul de dopamină din creier cu 6 până la 9%! Evident, acestea trebuie să fie melodii care vă plac. Ascultându-le, plăcerea resimțită ar fi asimilată celei oferite de cocaină! Unele melodii, precum „Concertul nr. 3 în Sol major K216” al lui Mozart, au fost chiar studiate de oamenii de știință pentru efectele lor benefice asupra producției de dopamină. Nu costă nimic să încerci!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`