Prima pagină » Eveniment-Social » Dieceza de Iași a Episcopiei Romano-Catolice demarează o campanie umanitară tocmai în Yemen
Dieceza de Iași a Episcopiei Romano-Catolice demarează o campanie umanitară tocmai în Yemen

Dieceza de Iași a Episcopiei Romano-Catolice demarează o campanie umanitară tocmai în Yemen

30 mart. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu, în Eveniment-Social

Episcopia Romano-Catolică, prin Dieceza de Iași, lansează o campanie umanitară tocmai în Yemen. Aceasta este intitulată „Lumina lui Cristos, speranță și pentru Yemen”. Această țară s-a afundat într-un continuu și sângeros război civil care a generat sărăcie, foamete și foarte multe victime

Dieceza de Iași își propune în perioada pascală să dea dovadă de solidaritate nu numai față de misiunile proprii, cum ar fi Kenya, Coasta de Fildeș și Panama, ci și față de alte țări aflate în dificultate. Este vorba despre Yemen, Siria, Venezuela și alte țări sărace din lume ce se confruntă cu situații grave de război și migrație. Atenția se îndreaptă anul acesta spre condițiile grele de supraviețuire ale oamenilor din Yemen.

Această țară s-a afundat într-un continuu și sângeros război civil care a generat sărăcie, foamete și foarte multe victime. Populația țării se ridică la un număr de aproximativ 28 de milioane de locuitori care nu au acces nici măcar la serviciile de bază. Este vorba despre hrană, apă potabilă și îngrijirea medicală. Printre statisticile îngrijorătoare cu privire la Yemen se numără și un studiu realizat de comunitatea internațională care arată că la fiecare 10 minute un copil moare din cauza lipsei de hrană și din cauza războiului.

În Yemen, la fiecare 10 minute, un copil moare din cauza lipsei de hrană și din cauza războiului

După mai multe încercări de a identifica posibile modalități de a-i ajuta pe oamenii sărmani din aceasta țară, Dieceza de Iași a ajuns la concluzia că doar câteva organizații internaționale au permisiunea statului yemenit de a desfășura activități umanitare acolo.

„Printre aceste organizații se numără și Asociația Caritas Polonia, cu care s-a luat deja legătura și care și-a arătat disponibilitatea de a colabora. Din partea Diecezei de Iași, proiectul este susținut de Episcopia Romano-Catolică, Centrul Misionar Diecezan, Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași și Oficiul pentru Pastorația Migranților și Refugiaților. Titlul proiectului este «Lumina lui Cristos, speranță și pentru Yemen». Aceasta se va finaliza pe 23 mai 2021”, arată pr. Florin-Petru Sescu.

Fondurile adunate vor ajunge în Yemen prin intermediul Asociației Caritas Polonia

Proiectul presupune achiziționarea în scop caritabil, de către parohii și de către credincioși, de lumânări.

„Achiziționarea unei astfel de lumânări, care este semnul speranței în înviere, se poate transforma într-un gest de speranță și solidaritate al credincioșilor din Dieceza de Iași, față de alți oameni aflați în suferință în alte părți ale lumii, în cazul de față, anul acesta, pentru cei din Yemen.
Achiziționarea de lumânări și mai ales sensibilizarea credincioșilor cu privire la situația din Yemen poate aduce după sine alte forme de solidaritate, printre care și donațiile directe. Există speranța că atât credincioșii Diecezei de Iași, cât și opinia publică, sensibilizată fiind de situația din Yemen, să se mobilizeze în a susține acest proiect umanitar care oferă servicii medicale, hrană și apă regiunii Aden din Yemen”, a mai completat pr. Florin-Petru Sescu.

Fondurile adunate vor ajunge în Yemen prin intermediul Asociației Caritas Polonia care desfășoară activități umanitare acolo din anul 2019.

Sprijinirea unităților medicale din regiunea Aden – Yemen

În 2021 vor fi sprijinite patru unități medicale, inclusiv unitatea din Imran. Aceste unități vor oferi servicii medicale populației, vor asigura prezența personalului medical, vor oferi medicamente și alte lucruri necesare pentru viață. Scopul principal, așadar, este reducerea mortalității și îmbunătățirea condițiilor generale de sănătate ale populației afectate de război. Se estimează că proiectul va ajuta aproximativ 34.000 de persoane. Toți cei care doresc să sprijine proiectele din Yemen pot lua legătura direct cu:
Centrul Misionar Diecezan de Iași sau Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *