Diastaza abdominala este vinovata de ceea ce numim „burta de mama”, cea de care cu greu scapam dupa sarcina. Ce se ascunde in spatele acestei complicate denumiri si cum poti afla daca si tu te confrunti cu aceasta problema, descopera in randurile de mai jos.
Atunci cand pornim in uimitoarea calatorie a maternitatii, de a purta, de a naste si creste o fiinta, invatam numerosi termeni de care habar n-aveam. Printre acestia si diastaza abdominala, numita si diastasis recti. Aceasta apare atunci cand in timpul sarcinii, uterul in crestere intinde muschii abdomenului. Acest lucru poate determina separarea celor doua benzi paralele mari ale muschilor care se intalnesc in mijlocul abdomenului. Diastaza abdominala ar putea provoca o umflatura in mijlocul abdomenului, unde cei doi muschi se separa.
Ca mama, este acea burtica care creeaza frustrare dupa nastere, care nu dispare mult, mult timp. Si care adesea duce la intrebarea: „In cate luni?”in timp ce iti tii de mana copilul de doi ani. Este de asemenea, motivul pentru care hainele nu mai stau pe tine asa cum ti-ai dori, desi ai revenit la greutatea/dimensiunea de dinainte de sarcina. In cazuri extreme, diastaza abdominala poate avea legatura cu dureri inferioare de spate, dureri abdominale si chiar probleme pelvine.
De ce apare diastaza abdominala
Retineti ca este o intindere a tesuturilor conjunctive de-a lungul liniei unde se intalnesc muschii abdominali drepti. De ce se intampla asta? Incepe cu intinderea evidenta a abdomenului si presiunea suplimentara din partea copilului. Adaugati acum modificarile hormonale care duc la o inmuiere a tesuturilor conjunctive si a ligamentelor. Aveti astfel reteta pentru separarea abdominala.
Problema este atat de larg raspandita, incat peste 98% dintre femei se confrunta cu ea imediat dupa nastere. La 6 luni de la nastere, pana la 40% dintre femei inca sufera de diastaza. Este mai probabil sa se intample atunci cand: o femeie are mai multe sarcini, are o sarcina multipla sau exista deja o problema abdominala de baza (cum ar fi muschi slabi). Este important de mentionat ca, desi separarea peretelui abdominal apare mai frecvent la gravide, sarcina nu este singura cauza. Barbatii si copiii pot suferi si de o separare din cauza presiunii interne neobisnuite, cum ar fi in urma unei interventii chirurgicale sau a unei leziuni.
Exista oarecare controverse in legatura cu distanta dintre cei doi muschi abdominali drepti care ramane dupa nastere astfel incat sa vorbim despre diastasis recti. Se considera ca putem lua in calcul aceasta problema daca spatiul dintre cele doua grupe musculare depaseste 2,5 cm.
Cum afli daca ai diastasis recti
O verificare a spatiului dintre cele doua benzi de muschi va poate spune daca aveti diastaza sau nu. Este simplu sa faci asta, urmand cativa pasi. Intinde-te pe spate, pe o suprafata plana si relativ rigida, cu genunchii indoiti si talpile fixate pe podea. Asezati degetele de o parte si de alta a ombilicului, cu palma orientata in jos. Ridicati-va capul si gatul usor de pe podea, atat cat sa simti ca musculatura abdominala s-a incordat.
Pipaie cu degetele spatiul din jurul ombilicului, deasupra si dedesubtul buricului. Daca latimea este de minim doua degete, suferi de diastaza abdominala. Acesta este motivul pentru care inca nu ai ajuns la conditia fizica pe care ti-o doresti. Daca spatiul depaseste 4-5 degete te confrunti cu o diastaza severa, care in majoritatea situatiilor raspund doar la interventia chirurgicala.