Prima pagină » Stiri si curiozitati » Diaree la câini: Cum să-ți tratezi amicul patruped

Diaree la câini: Cum să-ți tratezi amicul patruped

17 dec. 2021, 10:13,
în Stiri si curiozitati

Diareea la câini nu este o boală în sine ci un simptom al unor afecțiuni care deseori necesită tratamentul cauzei și poate avea multe cauze diferite. Diareea la câini este asociat cu tulburarea intestinală, care este însoțită de scaune libere.

Câinii folosesc diaree pentru a elimina toxinele sau agenții infecțioși și pentru a preveni bolile mai grave.

catel care sta pe burta

Diaree acută și cronică la câine

Diareea la câini poate fi acută sau cronică. Diareea acută apare, de obicei, de la alimente contaminate, apare brusc și de obicei dispare de la sine după 1-2 zile. De obicei nu afectează în mod semnificativ activitatea amicului tău blănos. Acest tip de diaree poate fi tratată simptomatic cu remedii casnice.

Diareea cronică poate pune în pericol sănătatea și viața câinelui și, în anumite cazuri, este însoțită de urme de sânge, scădere rapidă în greutate, temperatură ridicată sau apatie. Diareea cronică poate duce la deteriorarea sănătății animalului, în special – deshidratare severă și pierderea de electroliți. La câinii de talie mică, mai în vârstă sau slăbiți de alte boli, această afecțiune poate provoca chiar moartea. Diareea cronică la un câine necesită întotdeauna asistență medicală. Un motiv întemeiat pentru consultație la veterinar este și diareea acută recurentă.

catel in curte

Care sunt cauzele diareei la câine

Diareea la câine poate fi cauzată de mulți factori, intoxicația alimentară fiind cea mai frecventă. Diareea poate fi o consecință a alimentației greșite sau poate să fie ceva vechi în mâncare. Mai mult, atunci când îl scoateți la plimbare, câinele poate mânca de pe jos ceva care îi poate provoca diareea.

Diareea poate apărea la câine după vaccinare, deparazitare sau administrarea medicamentelor și atunci când animalul este supus unui stres puternic.

Diareea poate fi simptomul unei infecții ușoare bacteriene sau virale, până la infestarea cu paraziți sau afecțiuni atât de grave precum cancerul. În cazul intoxicațiilor alimentare pot să apară simptome însoțitoare precum vărsăturile sau temperatura crescută. Diareea sângeroasă la un câine poate indica o inflamație gravă a intestinelor.

Mai mult, diareea de etiologie neclară care persistă mai mult de 1-2 zile necesită o vizită la medicul veterinar.

Alte cauze ale apariției diareei pot fi anumite obiecte străine care au fost ingerate de animal, viermii intestinali, avitaminoza sau carența de vitamine din organism, otrăvirea cu substanțe chimice sau alergia la anumite substanțe sau alimente.

Atunci când diareea este cauzată de boli infecțioase, se poate ajunge la deshidratarea corpului și chiar la deces dacă are loc la pui. La câinii adulți cea mai periculoasă este diareea provocată de consumul de alimente de calitate proastă sau care au un conținut mare de grăsimi. In aceste cazuri câinii trebuie duși de urgență la un medic veterinar.

pui de caine

Tratament pentru diaree la câine

În cazul în care simptomul nu dispare de la sine după 1-2 zile, trebuie să mergeți la medicul veterinar.

Medicul poate face teste de sânge și scaun și chiar teste imagistice (ultrasunete, raze X). Tratamentul suplimentar depinde de rezultatele testelor.

Pentru tratarea diareei la câini, medicii veterinari recomandă Regidron, care este un medicament care restabilește echilibrul acido-bazic, soluție de glucoză, antibiotice, medicamente antiinflamatoare sau medicamente antihelmintice, în funcție de gravitatea diareei.

În cazul în care este vorba despre anumiți paraziți în sistemul digestiv, medicul va recomanda deparazitarea câinelui.

catel care sta pe burta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`