Prima pagină » Sanatate » Diaree infecțioasă: Cauze, simptome și tratament
Diaree infecțioasă: Cauze, simptome și tratament

Diaree infecțioasă: Cauze, simptome și tratament

04 oct. 2023, 12:57,
BZI.ro, în Sanatate

Episoadele de diaree infecțioasă pot să apară în orice etapă a vieții și se manifestă prin evacuarea a mai mult de trei scaune moi sau lichide pe zi.

Cauzele diareei pot fi diverse, inclusiv infecții bacteriene sau parazitare, care pot fi contractate prin consumul de apă contaminată sau alimente contaminate. Persoanele afectate de diaree pot experimenta crampe stomacale, eliminări frecvente de scaune diareice, senzație de slăbiciune și deshidratare.

Diaree infecțioasă: Cauze și simptome

Diareea este o afecțiune caracterizată prin evacuarea repetată a scaunelor în formă lichidă și nevoia urgentă de a defeca. Persoanele care suferă de diaree pot pierde cantități semnificative de lichide din organism, ceea ce poate duce la deshidratare și perturbarea echilibrului necesar pentru funcționarea normală a organismului. Deshidratarea este o problemă serioasă, mai ales în cazul copiilor și al persoanelor în vârstă.

Cauza principală a diareei este, în cele mai multe cazuri, o infecție (denumită și diaree infecțioasă). În aceste situații, boala se poate transmite fie prin contact direct cu o persoană care deja are diaree, fie prin consumul de alimente sau apă contaminate.

Uneori, simptomele diareei pot apărea în timpul călătoriilor (fenomenul cunoscut sub numele de diareea călătorului). Acest tip de diaree este adesea întâlnit la persoanele care călătoresc în țări exotice sau în zone subdezvoltate, unde sursele de apă (sau alimentele) pot fi contaminate.

Cele mai frecvente și importante cauze ale diareei includ:

Infecțiile bacteriene: Bacteriile pot pătrunde în tractul digestiv prin consumul de alimente contaminate sau prin ingestia de apă contaminată.

Virusuri: Anumite virusuri pot provoca diaree. Exemple de virusuri comune responsabile de diaree includ rotavirusurile, virusul hepatitei, herpes simplex virus, cytomegalovirusul, coronavirusurile, parvovirusurile, astrovirusurile și enterovirusurile.

Paraziți: Diverse paraziti pot cauza diaree. Exemple de paraziți care pot provoca diaree includ Giardia lamblia, Cryptosporidium și Entamoeba histolytica.

Aceste cauze pot determina apariția diareei și pot varia în funcție de factorii de expunere, precum alimentația, igiena personală și mediul înconjurător. Este important să se acorde atenție măsurilor de igienă și să se evite consumul de alimente sau apă contaminate pentru a preveni diareea.

Tratament diaree infecțioasă

De obicei, diareea acută se poate remite în termen de 2 zile. Scopul tratamentului este să amelioreze simptomele și să prevină potențialele complicații. Există trei tipuri principale de tratament pentru diaree:

Medicamente antidiareice: Aceste medicamente reglează tranzitul intestinal și reduc frecvența scaunelor. Cu toate acestea, datorită potențialului de a provoca constipație, medicii recomandă să nu fie utilizate în mod abuziv. Exemple includ Imodium și Furazolidon.

Medicamente antispastice: Aceste medicamente reduc crampele și durerile abdominale asociate cu diareea.

Antibiotice: Sunt utilizați mai ales în cazurile de diaree infectioasă și au rolul de a distruge agenții patogeni.

** Precizăm că recomandările sunt pur și simplu generale. De exemplu, diareea la bebeluși se tratează în alt mod. În concluzie trebuie să înțelegeți că articolul curent nu ține loc de părerea specialistului. Așadar, vă recomandăm să apelați la un medic de specialitate ce vă poate recomanda cea mai bună modalitate de a scăpa de această afecțiune.

Regim alimentar

Tratamentul medicamentos nu este suficient și trebuie completat cu un regim alimentar adecvat, deoarece acesta contribuie la ameliorarea simptomelor.

Alimente recomandate includ:

  • Orez
  • Pâine prăjită
  • Ovăz
  • Banane
  • Brânză

Alimentele de evitat includ:

  • Preparate prăjite în ulei
  • Carne gătită în alt mod decât prin fierbere sau aburire
  • Fasole
  • Mazăre
  • Varză
  • Conopidă
  • Alimente care pot provoca balonare
  • Produse lactate

Este foarte important să consumi porții mici de alimente și să le distribui pe parcursul zilei în reprize mai dese decât de obicei atunci când ai diaree. Acest lucru poate ajuta la reducerea presiunii exercitate asupra tractului digestiv și poate contribui la ameliorarea simptomelor.

În plus, introducerea de probiotice în regimul alimentar poate fi benefică. Probioticele ajută la restabilirea florei intestinale sănătoase și pot contribui la vindecarea mai rapidă. Probioticele pot fi luate sub formă de suplimente alimentare sau pot fi obținute din alimente care conțin culturi bune de bacterii, cum ar fi murăturile, iaurtul și chefirul. Aceste alimente fermentate pot contribui la refacerea echilibrului microbian din tractul digestiv și pot sprijini recuperarea după diaree infecțioasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *